AK Partili Savaş'tan sulama birlikleri açıklaması

Güncelleme Tarihi:

AK Partili Savaştan sulama birlikleri açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2018 12:07

AK Partili Savaş'tan sulama birlikleri açıklaması

Haberin Devamı

AK Parti MKYK Üyesi ve Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, sulama birlikleri, Devlet Su İşleri (DSİ) ve Çine Adnan Menderes Barajı hakkında ortaya atılan iddialar üzerine açıklamalarda bulundu. Savaş, sulama birliklerinin DSİ'ye devredildiği, su ücretlerinin arttırılacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Milletvekili Mustafa Savaş, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'deki 371 sulama birliğinde yapılan denetimler sonucunda, yönetimlerinde sıkıntılar olduğunun tespit edildiğini belirtip, "Kamu tüzel kişiliği olarak faaliyet gösteren sulama birliklerinin işleyişlerine müdahale etmeden yönetimsel sıkıntıların giderilmesi amacıyla 7139 sayılı Torba Yasa kapsamında 6172 sayılı Sulama Birlikleri Yasası'nda düzenleme yapılarak sulama birlikleri başkanlarına kamu görevlisi atanması yönünde değişiklikler yapılmıştır. DSİ görevlisi olan bu personeller, sulama birliklerinin yönetiminde oluşan problemlerin giderilmesi amacıyla göreve getirilmişlerdir. Bu uygulama ile sulama tesislerinin işletme, bakım ve onarım faaliyetleri, DSİ'nin denetim, gözetim ve talimatları ile ataması yapılan DSİ personelleri kanalıyla yapılabilmektedir. DSİ personellerinin ataması yapıldıktan sonra sulama ücretlerinde artış olduğu yönündeki haberler tamamen asılsızdır" dedi.

2018 yılı için uygulanmaya başlanan sulama suyu ücretlerinin çiftçilerin Sulama Birliği Meclisi'ndeki temsilcileri tarafından belirlenen ücretler olduğuna dikkati çeken Milletvekli Savaş, "Bu konuda DSİ tarafından belirlenen bir ücret bulunmamaktadır. Bundan sonraki süreçte sulama birlikleri DSİ tarafından yönetileceği için birliklerin kontrolsüz harcamaları engellenerek, bütçenin ekonomik kullanımı sağlanacağından sulama ücretlerinde bir artış yerine azalma dahi sağlanması mümkün olabilecektir" diye konuştu.

"BARAJLARIN SATILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL"

Barajların satılmasının da söz konusu olmadığını belirten Savaş, "Bugüne kadar satılan hiçbir baraj yoktur. Çine Adnan Menderes Barajı'nın Hidroelektrik Santrali özel sektör tarafından işletilmektedir. DSİ tarafından sulama amaçlı bırakılan suyun enerjisini alarak elektrik üretilmesi amacıyla bir çalışma yapılmaktadır. Sulama amaçlı barajdan bırakılan suyun ve Adnan Menderes Barajı'nın özel sektörle bir ilgisi bulunmamaktadır. Bu tesisler tamamen devlet adına DSİ'nin kontrolündedir. Yapılan yeni yasal düzenlemelerle barajların satılması yönünde bir uygulama bulunmamaktadır" dedi.

ÜYE OLMAYANA DA SU VERİLİYOR

Sulama birliğine üye olmayanların hizmet alamayacağı gibi bir durumun söz konusu olmadığını da belirten milletvekili Savaş, şöyle devam etti:

"Daha önce birliğe üyelik için katılım payı olarak 10 ila 40 TL arası değişen ücretler alınıyordu. Yine birliğe üye olmayanlara, iki katı su ücreti gibi uygulamalar vardı. Yasal düzenleme ile DSİ yönetimine geçen birliklerde üyelik ücreti 1 TL olarak belirlenmiştir. Bu şekilde sembolik olarak belirlenen ücretlerle tüm çiftçilerin üye olması sağlanmış olacaktır. DSİ tarafından bu gerekçeyle su verilmeyen bir çiftçi bulunmamaktadır."

Bahattin ALBAYRAK / NAZİLLİ (Aydın), (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!