Yeni nesil İnsan, Yeni Nesil Turizm

Güncelleme Tarihi:

Yeni nesil İnsan, Yeni Nesil Turizm
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2021 09:05

“Yaratıcı turizm” kültür turizminin alt dalıdır. Kültürün maddi dışavurumunu göstermekten ziyade bunu yaşatmayı ve öğretmeyi amaçlayan yeni nesil bir turizm çeşididir. Yaratıcı turizm, kişilere yalnızca bilmek ve görmek yerine kültürün temeline inerek yerinde keşfetme imkânı sunar.

Haberin Devamı

SÜREKLİ aynı yollardan giderek farklı bir yere varabilir misiniz? Elbette hayır. Eğer bir yol sizi istediğiniz yere ulaştırmıyorsa ya yeni bir yol açarsınız ya da varmak istediğiniz hedeften vazgeçersiniz. Eğer turizm sektöründe bazı yolların tıkandığını düşünüyorsak neden yeni yollar açmıyoruz?

ELEŞTİRİRKEN GELİŞTİRELİM
Turizmin inovatif, cesur, özgür ve yaratıcı zihinlere ihtiyacı var. Birçok bilim dalı ile doğrudan ilişkisi olan bu sektöre tek bir perspektiften bakmak algısal körlüğe sebep olur. Alışılmış olanı değişmeden devam ettirme çabası bir bataklıkta çırpınmak kadar faydasız. Örneğin Antalya turizmi için her şey dahil sistem yıllardır eleştiriliyor. Peki bu sistemin üzerine bir tuğla koyabilen var mı? Eleştirirken geliştirebiliyorsanız, eleştiri kıymetli olacak.

KELEBEK ETKİSİ
Bilinmeli ki gelişim; bir kelebeğin kanat çırpışı ile başlar. Hiçbir etki etmeyeceğini sanırsınız ama büyük ve öngörülemez sonuçlar o kanat çırpışı ile yola çıkmıştır bile. Bu nedenle turizmi tüm yönleriyle bütünsel ele alarak, bölgesel stratejilerle korumalıyız. Sisli perdeyi aralayabilmek için doğru hedeflere planlı adımlarla ilerlemek zorundayız. Bu ilerleyiş tüm ülke turizmine yön verebilecek.

Turizm aslında kendi kendine işleyen doğal bir sistemin içerisinde. Bu konuda en şanslı ülkelerden biriyiz. Herhangi bir yapay sistem yaratmaya ihtiyaç duymaksızın, bulunduğumuz coğrafyanın zengin yapısı ile birlikte kendiliğinden sahip olduğumuz doğal birçok turistik ürünümüz var. Bu noktada bize düşen şey olanı olduğu gibi sunmak ve sunulanın sürdürülebilirliğini sağlamak.

YARATICI TURİZM
Bu noktada bağlamak istediğim konu “yaratıcı turizm”in desteklenmesi gerekliliği. “Yaratıcı turizm” kültür turizminin alt dalı. Kültürün maddi dışavurumunu göstermekten ziyade bunu yaşatmayı ve öğretmeyi amaçlayan yeni nesil bir turizm çeşidi. Yaratıcı turizm, kişilere yalnızca bilmek ve görmek yerine kültürün temeline inerek yerinde keşfetme imkânı sunar. Bölgeye ait karakteristik özellikler bu turistik aktivitelerin temelini oluşturur. Kişi bu aktivitelere aktif katılım sağlayarak kültürü adeta yaşar. Burada önemli nokta bu turistlere yaratıcı turizme katılım sağlayacak nedenleri sunabilmek.

Dünyada yükselen bir trend olan yaratıcı turizm, turisti bölge ile özdeşleştirerek yeni bir turizm modeli yaratıyor. Turist, kendini o bölgenin insanı gibi hissedeceği deneyimler kazanıyor. Kültürel değerleri yalnızca görerek değil, onlara merakını deneyimleme fırsatı veriyor.

FARKLILIK DİKKAT ÇEKER
Kültür odaklı yeni nesil turizm türleri ile farklı, yeni, belirli bir geçmişi olan, her yerde bulunmayan, kültürel kimliğe sahip her ürün, mekân ve deneyime yönelen ilgi günden güne artmakta. Bu trendin bir parçası olarak bu doğrultuda ülke turizmini geliştirmek çok elzem.

Bu zamana kadar ülkemize gelen Alman turisti Almanya’da gibi, Rus turisti Rusya’da gibi hissettirdik. Ancak aslolan kendi değerlerimizi, kendi kültürümüzü, sanatımızı ve bizi biz yapan her şeyi onlarla paylaşmak. Bir turisti kendi ülkesinde hissettirmek zihinlerinde iz bırakmaz. Dikkat çeken tek şey farklılıktır. Kendine has olan her şey değer görür.
BÖLGESEL KÜLTÜR ENVANTERİ
Turizmde bu yönelim, kaybolan kültürel değerleri de gün yüzüne çıkaracak ve bir bakıma bölgesel kültür envanterini de tüm yönleriyle sunmuş olacak. Yeni nesil turisti eski usul yöntemlerle çekemeyiz. Bu nedenle hızla öze dönüş sağlanarak, destinasyon ile turist bütünleştirilmeli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!