Yatırım da yaparım ‘borç’ da öderim

Güncelleme Tarihi:

Yatırım da yaparım ‘borç’ da öderim
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2019 11:54

Yerel seçim heyecanı için geri sayım başladı. Hürriyet röportaj serisinin konuğu olan CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Muhittin Böcek, Antalyalı seçmene seslendi. Böcek, “Yarışta ben de varım. Gümbür gümbür geliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ULAŞIM SORUNUNU ÇÖZMEYE GELİYORUZ
Siyasette 25’inci yılınız. Bu serüven nasıl başladı?
20 yıl belediye başkanlığı, 5 yıl da parti başkanlığı yaptım. Tam 25 yıl önce çalan bir telefon aslında benim hayatımı değiştirdi. Arayan Hasan Talşık’tı. Bana, ‘Sen genç ve aktifsin seninle çalışmak istiyorum’ dedi. Tabi ben şaşkınlıkla, ‘Ne iş yapacağım’ dedim. Talşık, ‘Meclis üyesi olacaksın’ dedi.
Hiç beklemediğiniz bir teklifti sanırım.
Evet. Çünkü ben o tarihte daha meclis üyesinin ne iş yaptığını bile bilmiyordum. Sordum soruşturdum ve teklifi kabul ettim. Parti içindeki ağabeylerimize kaçıncı sırada olurum deyince bana göz kırpıp ‘4-5 olursun’ dediler.
Beklenti boşa mı çıktı?
Aynen öyle. Listeye bir baktım 9’uncu sıradayım. İlk siyasi tecrübem de bu oldu.

Haberin Devamı

KIZMADIM, KÜSMEDİM
Verilen sözün tutulmaması sizi kızdırdı mı?
Aksine, hiçbir zaman kızgınlığım, küskünlüğüm olmadı. Her şerde bir hayır var düşüncesiyle yoluma devam ettim. Zaten kısa bir süre sonra önce belde başkanı, sonra merkez ilçe başkanı oldum.
Ama hayaliniz tamamlanmamıştı?
Evet. Doğup, büyüdüğüm, tozlu yollarında yürüdüğüm bu kenti yönetme fikri hep zihnimdeydi. Ama tarih hayal edenleri değil, gerçekleştirenleri yazıyordu. Büyük bir azimle çalıştım ve Anavatan Partisi adayı olarak Konyaaltı Belediye Başkanı oldum.
Başkan olduğunuzda nasıl bir tabloyla karşılaştınız?
Her yağmurda sel felaketlerinin yaşandığı, durağı, otobüsü olmayan bir ilçe vardı. Öyle ki, Çakırlar’da iner, yürüyerek eve giderdik. İnanın peyzaj çalışması yapacak paramız yoktu. Boğaçayı’ndan zakkum kökletiyor, yol kenarlarını süslüyorduk.
Bu tablo sizi korkuttu mu?
Kesinlikle hayır. Hemen hedeflerimizi belirledik. En önemlisi ayağımızı yorganına göre uzattık ve mevcut bütçeye göre çalışmalara başladık. Hemen altyapı çalışmalarına yöneldik. Ve çok kısa bir sürede kronikleşmiş birçok sorunu akılcı projelerle kökünden çözdük. En önemlisi Boğaçayı Köprüsü’nün yapılması için çok önemli adımlar attık.

BAYKAL BENİ ARADI
CHP’ye katılma kararını nasıl aldınız?
Anavatan Partisi barajı geçmedi. Hemen ardından Deniz Bey (Deniz Baykal) beni aradı. Yaptığımız görüşmenin hemen ardından CHP’ye katıldım.
Parti değişimi sizi olumlu yönde etkiledi mi?
İlk seçimde aldığım yüzde 22’lik oy oranını ikinci seçimde yüzde 52’ye çıkardım. O dönemde hiç kimsenin aklından geçmeyen projeler gerçekleşti. Bir anlamda Konyaaltı’nın çehresini baştan aşağı değiştirdik.
Konyaaltı’na yaptığınız ve altın dokunuş olarak gördüğünüz projeler neler?
Göreve başladığım ilk yılda 2 eczanesi, 3 bankamatiği, 5 ilkokulu olan Konyaaltı, görev süremiz boyunca ciddi sıçramalar yaşadı. Bugün ilçemizde 54 okulumuz var. Tuvaletlerin denize aktığı, salaş yapılarla kuşatılan Konyaaltı Sahili’nin çehresi değişti. O dönemde ciddi tehditler aldım. Oğlum polis arabasında okula gitti geldi.

Yatırım da yaparım ‘borç’ da öderim

Haberin Devamı

Muhittin Böcek, Hürriyet Gazetesi Akdeniz Bölge Temsilcisi Bikan Karaca ve muhabir Salim Uzun'un sorularını cevapladı.

 VERDİĞİMİZ SÖZLERİ TUTTUK
Verdiğiniz mücadele sonuca ulaştı mı?
Sahilimize yakışmayan tüm yapıları temizledik. Sahili Gazipaşa’dan Kaş’a kadar kanalizasyon hattına bağladık. Plajlarımız ardı ardına mavi bayraklar kazandı. Biz bu tablonun sözünü 2000 yılında vermiştik ve bu sözü tuttuk.
Görev süreniz boyunca öne çıkan projeleriniz hangileriydi?
Biz, yemyeşil, denizi masmavi, havası tertemiz bir Konyaaltı dedik ve bunu başardık. Şu anda doğalgaz altyapısı tamamlanmış tek ilçeyiz. Bunun yanında eğitimde, sağlıkta, sosyal hizmetlerinde devrim yaratan projeler geliştirdik. Kadınlarımızı, gençleri, çocukları unutmadık. Hep ilkleri yapmaya çalıştık. Türkiye’de ilk defa TSE belgesini biz aldık. Halkla ilişkiler birimini kuran ilk belediye yine biziz.

Haberin Devamı

HAYVANLAR İÇİN ÖZEL TESİS
Hayvan severleri sevindirecek projelerinizde oldu sanırım.
Evet. Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’nde çok gelişmiş cihazlarımız var. Bu cihazlarla hayvan dostlarımızın şekerine bile bakabiliyoruz.
Proje üretirken nelere dikkat ediyorsunuz?
Halkımızın beklentileri bizim için çok önemli. O yüzden hiçbir parti ayrımı yapmadan halkımızı dinliyoruz. Site yöneticileriyle, muhtarlarla bir araya geliyoruz. Özellikle muhtarlarımız bizim için çok önemli. Çünkü onlar halkla aramızda köprü oluyor. Muhtarlarımızı çalışma arkadaşlarım olarak görüyorum.
Çevre vurgusu yaptınız. Bu konuda öne çıkan çalışmalarınız neler?
Biz geleceği düşünüyor ve geri dönüştürüyoruz. Geri dönüşüm kutularını kamu kurumlarına, sitelere, okullara koyan biziz. 14 kalemde katı atık topluyoruz.

Yatırım da yaparım ‘borç’ da öderim

Haberin Devamı

ZORU BAŞARIYORUZ
Muhalefette olan bir belediye başkanı olarak yatırım planlaması yaparken zorlanıyor musunuz?
17 yıldır muhalefetteyim ama ayağımı yorganıma göre uzatıyorum. Takdir edersiniz ki muhalefette olan bir belediyenin 100 milyon TL’lik bir projeyi gerçekleştirmesi hiç kolay değil. Biz personelimizin bırakın maaşlarını, primlerinin bile 31 Aralık itibariyle ödedik. Yani muhalefette olmak demek bir iş yapamayacaksınız anlamına gelmez.
Siyasi yaşamınıza baktığınızda keşkeleriniz oldu mu?
Belediyecilik insanların yaşamını kolaylaştırmayı hedef almalı. Geriye baktığımda 25 yılımı dolu dolu geçirdiğimi görüyorum. Zaten Büyükşehir adaylığı fikri de böyle ortaya çıktı. İnsanlar hizmet aldıkça bize daha büyük görevler yüklemeye başladı. Ankara da bunu gördü, araştırmalar yapıldı ve 25 yıllık başarı hikâyesi yeni bir hedefe yöneldi. Genel Başkanımızın grup toplantısında bizi örnek göstermesi de onur vericiydi.

Haberin Devamı

HERKESE UMUT OLUYORUZ
Adaylığınız açıklandıktan hemen sonra Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i de ziyaret ettiniz. Meral Hanım’ın ilk tepkisi ne oldu?
Meral Hanım, ‘İsminizi hep duyduk. Adaylık kararınızı da hiç tartışmadık. İttifakın adayı olarak size destek verdik’ dedi. Biz Antalya’da gençlerimize, çocuklarımıza, kadınlarımıza, köylümüze, kentlimize umut olduk.
Antalya’nın öncelik verilmesi gereken ilk 3 sorunu sizce nedir?
İstihdam, ulaşım, çevre. Özellikle ulaşımla ilgili çok önemli şeyler yapacağız. Çünkü Antalya’da ne taşıyan, ne de taşınan memnun değil. Net söylüyorum; Antalya’da ulaşımı çözeceğiz. Detayları proje tanıtım toplantımızda herkes öğrenecek.

SEMİH ESEN’LE KIRGIN DEĞİLİZ

Konyaaltı Belediye Başkanı adayı Semih Esen’le aranızda ciddi bir gerilim olduğu, bu gerilimin Ankara’daki aday tanıtım toplantısında ayyuka çıktığı fikri gerçeği yansıtıyor mu?
Siyasi hayatımızda bunlar çok tatlı konular. Farklı siyasi partilerle veya kendi içinizde bazı şeyler olabilir. Ben orada Semih Bey’i hedef alan hiçbir şey yapmadım. Sadece çok heyecanlıydım. Semih Bey’le aramızda kırgınlık falan yok. Açık söylüyorum; parti içi problemimiz yok. Bunlara gülüp geçiyorum.
AK Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, 2014 yılında hazırladığınız proje broşürünü kamuoyu ile paylaştı ve sizin birçok sözünüzü yerine getirmediğinizi savundu. Bu eleştiriye ne diyorsunuz?
Korkunun ecele faydası yok. Takdir etmesini bilmeyenlerin eleştirmeye de hakkı yoktur. Sayın Taş’ın açıklamaları manidar ve tuhaf. Bizi Antalya çok iyi tanıyor. Neyi yaptığımızı, neleri yapabileceğimizi çok iyi biliyor. Önce onlar söz verip de yapmadıkları projelere baksınlar.

Yatırım da yaparım ‘borç’ da öderim

TELAŞA KAPILDILAR
Son dönemde CHP içinden kopmalar oldu. CHP’den istifa eden isimlerin DSP’de aktif siyasete başlamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Hayatım boyunca hemşerilerimin oylarına ipotek koymadım. Allah’ın izniyle ben bu yarışı kazanacağım. Bu hareket bir telaşın göstergesi. Korkunun ecele faydası yok. Onlara oradan ekmek çıkmaz. Ben her düşünceden insanımızın oyuna talibim. Bu telaş Antalya’daki sesimizin yüksekliğinin bir kanıtı.
AK Parti Büyükşehir adayı Menderes Türel, Muratpaşa ve Konyaaltı’nda oy oranlarının birbiriyle çok yakın olduğuna dair tespitler yaptı. Siz buna katılıyor musunuz?
Türel’in bu sözlerine Antalyalı alışık. Zamanında merkez ilçeler ve Büyükşehir’i de içine katarak, ‘6-0 Antalya’ demişti. Ben de, ‘Ayakları yere basmıyor, hayal görmesin’ demiştim. Haklı çıktım. Yine haklı çıkacağım.

KONYAALTI’NDA PEYZAJ YAPILDI
Objektif olarak baktığınızda Menderes Türel döneminde yapılan hiç mi iyi bir şey yok?
Ben siyasette hiçbir zaman kavgacı bir tavır sergilemedim. Antalya için çivi çakan kim varsa teşekkür ediyorum. Allah razı olsun. Övdüğüm şeyler elbette var. Ama geç kalan şeyler de var. Mesela Konyaaltı. Orada sadece peyzaj düzenlemesi yapıldı. İstinat duvarlarını, hatta palmiyeleri bile biz diktik. Tekrar ifade ediyorum; ben kent adına, kentli adına yapılan doğru, dürüst işlerin her zaman arkasındayım.
Parti olarak Antalya’da kadın aday göstermemeniz ciddi tepkilere neden oldu. Bu konuda öz eleştiri yapıyor musunuz?
Açıkçası bu konuda pozitif ayrımcılık yapılabilirdi. Ben de kadın aday gösterilmesini istedim. Konyaaltı veya başka bir ilçemizde bu olabilirdi. Ama olmadı. Konyaaltı’na da eski il başkanımız aday oldu. Mahsuru yok.

BORÇ EDEBİYATIYLA VAKİT GEÇİRMEM
31 Mart’ta sandıktan siz çıkarsanız borç edebiyatı yapacak mısınız?
Hayatım boyunca bahane üretmedim. Ben her şeyi bilerek geliyorum. Borç da öderim, yatırım da yaparım. Yeter ki Allah bize bu görevi nasip etsin. Borç edebiyatı ile vakit geçirmem. Ben 25 yıllık deneyimimle Sayın Türel’in de borçlarını ödemeye geliyorum.

KİMSENİN EKMEĞİYLE OYNAMAYIZ
Halkımız bizi göreve layık görürse asla işçi kıyımı olmayacak. Geçmiş dönemde arkadaşlarımız CHP’li denilerek ilçelere gönderildi. Buna sürgün dediler, ben demiyorum. Biz kimsenin ekmeğiyle oynamayacağız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!