YARIM MİLYON KAYIP

Güncelleme Tarihi:

YARIM MİLYON KAYIP
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2021 10:12

Rusya’nın Türkiye’ye uçuşları sınırlama kararını değerlendiren Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, “Bu karar yarım milyonun üzerinde Rus turist kaybı anlamına geliyor” dedi.

Haberin Devamı

RUSYA’nın 15 Nisan ile 1 Haziran arasında Türkiye’ye yönelik uçuşları sınırlandırma kararı alması turizm sektörünü sarstı. Tur operatörlerine söz konusu dönemde Türkiye’de tur satmamaları tavsiye edildi. Rusya Tur Operatörleri Birliği’nin açıkladığı verilere göre, bu dönemde 533 bin rezervasyon var. Yaşanacak iptallerin 414 milyon dolarlık bir ekonomik kayba yol açacağı belirtildi. Avrupa pazarında da Türkiye’de tatil konusunda ötelemeler yaşanıyor. Almanya Türkiye’yi yüksek riskli ülke ilan etti. Turizm sektörü temsilcileri, bu gelişmeler ışığında turizmde nasıl bir bahar sezonu beklediklerini Hürriyet’e anlattı.

BÜTÜN PLANLAR ALTÜST OLDU
Uçuşları sınırlama kararının çok ani olduğunu ve bütün planları altüst edeceğini belirten Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, “Bu karar yarım milyonun üzerinde Rus turist kaybı anlamına geliyor. Uçuşların durdurulduğu dönemin mayıs ayındaki Rus bayramına denk gelmesi, güney sahil bandının tamamında çok ciddi bir rezervasyon kaybına yol açacak. Mayıs sonunda uçuşların yeniden açılacağına dair de kesin bir ifade yok. Özellikle krizli dönemlerde Antalya turizminin yüzde 60’ı Rus turistlerden oluşuyor. Bu payın devre dışı kalması iki ayağımızdan birinin gitmesi gibi bir şey” dedi.

Haberin Devamı

BİRÇOK OTEL AÇILIŞ YAPAMAZ
2019 yılının mayıs ayında Antalya’ya 1 milyona yakın Rus turistin geldiğini hatırlatan Yavuz, “Bu kararla birlikte mayısın tamamını kaçırıyoruz. Ruslar, bu dönemde Dubai, Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs’a kayacak. Güvenlik sertifikasyonundan çalışan eğitimlerinden ve havaalanlarında kurduğumuz düzene kadar bütün hazırlıklarımız boşa gidiyor. Bu durum, birçok otelin açılış yapmayacağı anlamına geliyor. Sadece Ukrayna, Romanya ve Polonya pazarlarıyla bizim büyük trenimiz hareket etmez. Rusya Tur Operatörleri Birliği’nin bahsettiği 414 milyon dolar seyahat acentelerine, oradan da otellere ödendi. Uçaklara ödemeler yapıldı. Şimdi o para ortada yok. Nasıl geri ödeneceği de meçhul. Bu karardan sonra salgınla mücadelede tam kapanma kararı zaruri hale gelmiş gibi görünüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

TURİZMİ DERİNDEN ETKİLEYECEK
Rusya’nın Türkiye’ye 45 günlük charter uçuşları durdurma planını, turizm sezonu derinden etkileyecek bir karar olarak değerlendiren Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, şöyle konuştu: “Sürecin nasıl ilerleyeceğini bekleyip göreceğiz. Salgın koşullarında güvenli turizmde elimizdeki iki pazardan biri olarak Rusya asıl kaynak pazarımızdı. Rusya’dan charter uçuşlar durdurulunca elimizde kayda değer bir turizm hareketi oluşturacak bir potansiyel kalmadı. Bu kararın iki ülke arasında karşılıklı görüşmelerle yeniden gözden geçirilip revize edilmesini istiyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!