‘UNESCO’ HAYAL DEĞİL

Güncelleme Tarihi:

‘UNESCO’  HAYAL DEĞİL
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2018 10:40

Şanlıurfa Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabul edilmesi geçici listede 6 doğal, 2 kültürel zenginliği olan Antalya’yı heyecanlandırdı.

Haberin Devamı

NEOLİTİK çağa ait dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Şanlıurfa Göbeklitepe’nin Birleşmiş Milletler (BM) Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) tarafından yayımlanan ‘Dünya Mirası’ asil listesine girmesi, geçici listede 6 doğal, 2 kültürel zenginliği olan Antalya’yı heyecanlandırdı.

8 DEĞER GEÇİCİ LİSTEDE

İlk kez 1994 yılında Döşemealtı İlçesi sınırları içerisinde yer alan Karain Mağarası ile UNESCO geçici miras listesine girmeyi başaran Antalya, 2016 yılında ise Yivli Minare Camii ile listede yer almıştı. Geçici listede ayrıca Noel Baba Kilisesi, Perge Antik Kenti, Aspendos Tiyatrosu, Alanya, Kekova ve Termessos Milli Parkı yer alıyor.

‘UNESCO’  HAYAL DEĞİL

HAZIR BAŞVURU YOK

Haberin Devamı

Geçici listedeki değerlerin asil listeye girebilmesi için yoğun bir çalışma programı yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, “Antalya’da asil listeye giriş için hazırlığı tamamlamış bir başvurumuz maalesef yok. Bunun için acil bir eylem planı oluşturulmalı. Biz görev almaya hazırız” dedi.

TALİMAT BEKLİYORUZ

Sürece kamu kurumlarının yanı sıra sivil toplumun da katkı sunması gerektiğini belirten Işık, “İlgili kurulları oluşturup hemen harekete geçmeliyiz. Ticaret odaları, dernekler, vakıflar, medya bu işin içinde olmalı. El birliği ile hareket edersek biz bu işi 2 yılda başarırız. Çünkü Anadolu toprakları dünyanın en zengin miras çeşitliliğine sahip. Antalya Valimiz Münir Karaloğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Ünal, ‘Görev sizde’ desin hemen başlayalım” diye konuştu.

‘UNESCO’  HAYAL DEĞİL

PERGE ÖNE ÇIKIYOR

Asil liste için Perge’nin ön plana çıktığını vurgulayan Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik, şöyle dedi: “Topraklarınızda kültürel veya doğal bir değer olması yetmiyor. O değerin korunması, tanıtılması, o bölgeye yatırım yapılması da çok önemli. Perge, son dönemdeki çalışmalarla öne çıktı. Bunda Antalya Valiliği’nin katkısı çok büyük.”

ÖNEMLİ ESERLER VAR

Haberin Devamı

“Göbeklitepe de 6 yıldır bekliyordu. Eğer Doğuş Grubu oraya önemli bir yatırım yapmasaydı 6 değil, 60 senede geçse listeye giremezdi. Yani sadece kamunun, bilim insanlarının çabası yeterli değil. Özel sektör bu değerlere sahip çıkmalı, doğru bir lobi çalışması yürütülmeli. Eğer el ele verebilirsek Antalya’dan çok önemli değerlerin asil listeye girebileceğini düşünüyorum.”

‘UNESCO’  HAYAL DEĞİL

6 YILDIR BEKLİYORDU

Göbeklitepe, Bahreyn’de düzenlenen toplantıya Birleşmiş Milletler (BM) Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı’nın (UNESCO) ‘Dünya Mirası Geçici Listesi’nden asil listeye geçti. Tapınak kalıntıları ve 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğundaki insan heykeli gibi tarihi eserleri görmek isteyenler bölgeye akın ediyor. Göbeklitepe, 6 yıldır geçici listedeydi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!