TUTALI DOMATES YÜZDE 1’İ GEÇMEZ

Güncelleme Tarihi:

TUTALI DOMATES YÜZDE 1’İ GEÇMEZ
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2019 10:39

Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı, Türkiye’den gönderilen 20 ton domatesi güveli olduğu gerekçesiyle sınırdan geri çevirdi. BAİB, duruma tepki gösterdi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin domates ihracatındaki en önemli pazarı olan Rusya’dan gelen ‘iade’ haberi Batı Akdenizli ihracatçıları tedirgin etti. Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı (Rosselhoznadzor), Bryansk bölgesinde 20 ton güveli domates tespit edildiğini açıkladı.

YAPRAK GALERİ GÜVESİ BULUNDU
Uluslararası ajansların haberine göre; Türkiye’den ihraç edilen ve laboratuvara gönderilen domateste yaprak galeri güvesi olduğu tespit edildi. Üründeki tarım zararlısının Rusya topraklarına girmesinin engellenmesi için ihracat tırları geri gönderildi.

ÇOK DÜŞÜK MİKTARDA
Rusya’nın 20 ton domatesi geri göndermesini değerlendiren Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, “50 tane üreticiden sadece ikisinin ürününde tuta absoluta zararlısı çıkmış olabilir. Ama bu gönderdiğimiz toplam ürünün yüzde 1-2’sini geçmez. Çok düşük miktardadır. Bu da normaldir. 20 tonun ne kadarında tuta absoluta çıktı? Şu da bir gerçek iki tane üründe güve bulsalar bütün partiyi yolluyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

YOLDA LARVA HALİNİ ALIYOR
Tuta Absoluta zararlısının mercekle görebileceğiniz bir noktadan girdiğini, bunu seçme imkanı olmadığını dile getiren Bahar, şöyle devam etti: “Bu zararlı yolda larva halini alıyor ve kurtçuk oluşuyor. Bununla ilgili çalışma yaptık ama geniş kapsamlı çalışmaya gitmek lazım. Bu zararlı senede 14 döl veriyor. Bu zararlı sıcak iklim seviyor. Biz bununla yaşamak ve mücadele etmek zorundayız. Bu zararlının Rusya’da yaşamasına imkan yok. Çünkü hava çok soğuk. Bunu onlarda biliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!