Turizmciden vergi raporu

Güncelleme Tarihi:

Turizmciden vergi raporu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2019 10:29

Konaklama Vergisi taslak paketinde değişiklik yapılmasını isteyen turizm sektörü temsilcileri, hazırladıkları öneri raporunu Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na sundu.

Haberin Devamı

ERTELEME TALEBİ
turizm sektörü temsilcileri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen turizm tesislerinin Konaklama Vergisi’ne tabi olmasına yönelik kanun teklifiyle ilgili önce Kültür ve Turizm Bakanlığı ile, ardından da Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşmeler gerçekleştirdi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD), Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ve çeşitli kuruluşlardan sektör temsilcilerinin bir araya geldiği toplantılarda, Konaklama Vergisi’nin kapsamıyla ilgili öneriler sunuldu.
İNDİRİM İSTENDİ
Turizmciler, kişi başına 5 yıldızlı otel ve tatil köyleri için 18 lira, 4 yıldızlı otel ve tatil köyleri için 12 lira, 3 yıldızlı oteller ve belediye belgeli konaklama tesisleri için 9 lira, 2 ve bir yıldızlı otel, pansiyon, motel, apart otel ve kampingler için 6 lira, butik oteller ve özel konaklama tesisleri için de 18 lira olarak belirlenen vergi oranlarının düşürülmesini istedi. Önümüzdeki hafta bütçe görüşmelerinden sonra TBMM’de konunun görüşülmesi bekleniyor.
2021 YILINA ALINSIN
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda kanun teklifine ilişkin öneriler içeren bir ön çalışma yaptıklarını belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar’a hazırladıkları raporda yer alan talepleri aktardıklarını söyledi. Konaklama Vergisi’nin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçtiği haliyle yasallaşmasının sakıncalarını ilettiklerini söyleyen Ayık, kanunun yürürlüğe giriş tarihinin ertelenmesini ve uygulamanın 2021 sezonunu kapsamasını önerdiklerini ifade etti.
Ayık, “Özellikle kıyı bölgelerindeki işletmelerin 2020’ye ait tüm anlaşmalarını tamamladıklarını, kanunun bu yıl devreye girmesi halinde sektöre ilave bir yük olacağını anlattık. Vergi nedeniyle yapmamız gereken fiyat değişikliğini müşteriye anlatamayacağımızı ve bunun birtakım kanuni sıkıntıları beraberinde getireceğini açıkladık. Tatilcilere yansıtamayacağımız bu yükün nihai sorumlu olan işletmelerin üzerinde kalmasının söz konusu olacağını söyledik” dedi.
ADALETLİ BİR SİSTEM
Ayık, sundukları raporun detaylarıyla ilgili ise şöyle bilgi verdi: “Adaletli bir sistemin uygulanmasını istedik. Maktu vergi oranları, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildiği haliyle bölgesel farklılıkları içermediği için adaletsiz olur. Haksızlıkların yaşanmaması için düzenlemenin bölgelere göre detaylandırılmasını ve sabit rakamlardan orana dönmesini istedik. Ayrıca rakamların daha sembolik seviyelere düşürülerek yüzde 1’in altında 0.50 – 0.75 aralığında bir oranla uygulanmasını, sonraki yıllarda işlerin seyrine göre tekrar gözden geçirilip kademeli bir şekilde yükseltilmesini önerdik. Türkiye ekonomisinin taşıyıcısı olan bu sektörün rekabet şansının ortadan kaldırılmaması bizim için çok önemli. Kararı yüce meclisimizin takdirlerine bırakıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!