TURİZMCİ GÖZÜNÜ BİSİKLETE DİKTİ

Güncelleme Tarihi:

TURİZMCİ GÖZÜNÜ BİSİKLETE DİKTİ
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2022 09:14

Antalyalı turizmci, dünyada yaklaşık 40 milyar Euro’luk pazar payına ulaşan bisiklet turizmini, diğer aktif turizm seçenekleriyle birlikte gündemine aldı. Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu, “Kentin doğal ve kültürel zenginliğini avantaja çevirerek geniş bir hatta bisiklet rotaları belirlemek ve turizmdeki ağımızı genişletmek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ANTALYA spor turizminde marka haline gelen organizasyonlarla dünyada adından söz ettiriyor. Uluslararası organizasyonlarla şehrin marka değerine katkı sağlayan turizm sektörü temsilcileri, Antalya’nın bisiklet turizminde hak ettiği payı alması için spor odaklı turizm yatırımlarına ve şehir trafiğinde altyapı çalışmalarına ihtiyaç olduğunu söyledi.

ULAŞIMA ÖZEL PLANLAMA

Türkiye’de, özellikle Antalya’da bisiklet turizminin gelişmesi için çok büyük bir potansiyel olduğunun altını çizen Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu, “Antalya’da bu konuyla ilgili çok değerli çalışmalar, organizasyonlar yapılıyor. Ancak bu konuda ciddi bir ivme yakalamak istiyorsak kentin ulaşım planlarında ve bisiklet yollarının entegresinde bazı özel planlamalar yapmamız gerekiyor. Bu sayede Antalya’yı bisiklet turizminde çok daha iyi noktalara taşıyabiliriz” dedi.

AĞI GENİŞLETMEK İSTİYORUZ

Haberin Devamı

Antalya’nın başarılı spor organizasyonlarıyla dünyaya adını duyurduğunu belirten Zoroğlu, şöyle konuştu: “Turizmin başkenti Antalya, kültürel ve doğal miras bakımından çok zengin bir coğrafya. Şehirde turizmin 12 aya yayılması için alternatif turizm modellerinde çeşitliliğin artırılmasına muhakkak ihtiyacımız var. Antalya’da bisiklet turizmine yönelik uluslararası düzeyde çok önemli organizasyonlar yapılıyor. Kentin doğal ve kültürel zenginliğini de avantaja çevirerek geniş bir hatta bisiklet rotaları belirlemek ve turizmdeki ağımızı genişletmek istiyoruz.”

ETKİLİ TANITIM ŞART

Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu ise konuyla ilgili şunları söyledi: “Bisiklet turizmi Türkiye’de 2005’lerde başladı. O yıllarda Avrupa’da bu konunun ciddi bir ekonomisinin olduğunu gördük. 2010 yılında Avrupa Bisiklet Kongresi’ni Alanya’da gerçekleştirdiğimizde Avrupa Federasyonu’na kayıtlı tüm temsilciler bölgenin bisiklet sporuna ne kadar uygun olduğunu yerinde gördü. Sonraki süreçte de bisiklet sporu ile ilgili takımların bölgeye gelmesi için büyük çaba sarf ettik. Artık burada bisiklet turizmi kapsamında çok önemli etkinlikler yapılıyor. Medya ve sosyal medyada etkili bir tanıtım yapılır ve uluslararası organizasyonlardaki başarı sürdürülürse önümüzdeki yıllarda 10 bin katılımlı grand fondo yarışları yapmaya başlarız. Bisiklet turizminde dünya pazarındaki payımızı giderek artırarak hak ettiğimiz noktaya ulaşacağımızı düşünüyorum.”

‘BİSİKLET DOSTU OTEL’ ARTMALI

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Antalya’da ‘bisiklet dostu otel’ ünvanı almış konaklama tesisi sayısının 37 olduğunu söyleyen Müftüoğlu, “Bu rakam bize gösteriyor ki bu konuda daha çok çalışmalıyız. Eğer bu konuda marka haline gelmek istiyorsak, turistlerin tatil öncesi destinasyon araştırması yaptıkları mecralarda bisiklet turizmiyle öne çıkmalıyız. Bunun için bisiklet dostu otel sayımızın artması gerekiyor ki böyle bir arayışla bizi tercih edenlerin sayısı artsın” diye konuştu.

YOLLARI DÜZENLEMEMİZ LAZIM

Tour of Antalya Organizatörü Aydın Ayhan Güney ise uluslararası organizasyonların şehrin altyapısına ve turizm değerine çok büyük katkılar sağladığına değinerek bisiklet turizmiyle ilgili şöyle bilgi verdi: Spor turizminin tüm dünyadaki cirosu 200 milyar Euro. Ancak bisiklet turizmini tek başına değerlendirdiğimiz zaman elde edilen gelir 40 milyar Euro, yani toplam rakamın yüzde 20’si. Bu büyük pastadan pay almak için bölgemizde önemli bir potansiyel var. Ama bunun için ciddi altyapı çalışmalarına ihtiyaç var. Hiçbir bisikletçi otobanda, anayolda bisiklet kullanmak istemez. Özellikle bisiklet turizmi projelerini uygulayacağımız bölgelerde ana ve ara yolları, köy yollarını mutlaka düzenlememiz lazım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!