SÜPER MEVYE BLUEBERRY

Güncelleme Tarihi:

SÜPER MEVYE BLUEBERRY
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2022 09:33

İlk cemre havaya düştü, “ben geliyorum” diyen baharın müjdecisi. İçimiz kıpır kıpır. Sizde de öyle oluyor mu? Yeşili daha yeşil görüyorum, maviyi daha mavi… Bunlar hep bahardan... İşleyeceğim konu da iç açıcı olunca değmeyin keyfime.

Haberin Devamı

Antalya son dönemde, ürettiği tarımsal ürünleri çeşitlendirmesiyle gündeme geliyor. Tabii güneşi, verimli toprağı, bulunduğu konumu, klimasıyla birleşince eşsiz ürünler, eşsiz lezzetleri besliyor koynunda.
Yaban mersini ya da mavi yemiş olarak bildiğimiz ‘blueberry’ de bunlardan biri. Antioksidan deposu olması talebi artırıyor. Özellikle yurt dışından büyük ilgi görmesi ise üretim motivasyonunu artırıyor.
Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri, Dubai, Katar, Rusya, Güney Kore, hatta Hong Kong’dan yoğun talep alan bir tarım ürünü. Sadece Güney Kore’nin talebi 5 bin ton.
Geçen yıl Antalya 828 ton blueberry üretimi gerçekleştirdi, 70 tona yakın da ihracat yaptı. İhracat fiyatı kilogram başı 6 Euro.
Saksıda da yetiştirilebilen mavi yemiş üreticinin gözdesi. Tarım için verimsiz, kullanışsız arazilerde bile üretilebiliyor olması üreticinin elini güçlendiriyor.
Sağlık kaynağı meyve olarak bilinen mavi yemişin kilogram fiyatı dönemine göre 300-500 TL arasında değişiyor. Yani altın değerinde bir meyve.
Türkiye’nin inciri, fındığı, kayısısı, zeytini olmaya aday bir ürün.
Pandemi sürecinden sonra ‘blueberry’e ilgi her geçen gün artıyor.
Ürün toprakla buluştuğu ilk sezonda meyve veriyor.
1 dönüme 1.5 ton meyve verebilen bir bitki.
Dalgalı üretim modeliyle Türkiye’nin çeşitli noktalarında 10 aya kadar üretilebiliyor.
Sağlıklı atıştırmalıkta yeni trend.
İçecek, gıda, kozmetik ve gıda endüstrisinde, tatlandırıcı özelliği nedeniyle de pastacılıkta kullanılıyor.
Hasatta işçilik isteyen ve ince işçiliği nedeniyle de kadın istihdamı sağlayan bir ürün.
Tarıma yatırım yapmak isteyenlerin yeni gözdesi.
Antalya Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, son dönemde gerek talebi gerekse arzı artan ‘blueberry’nin üretimi için çok sayıda yatırımcıya destek oluyor. Müdürlüğün düzenlediği online tarım eğitimlerde en çok ilgi gören de blueberry eğitimi.
Serik’te blueberry üretimi yapan ve ihracatını gerçekleştiren Safirberry Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Aysan, yurt dışı talebe göre üretim yaptıklarını belirtiyor. Ürettiklerinin tamamını ihraç etmeye hazırlanan Aysan, “İhracat kilogram fiyatı 5-6 Euro olan başka bir ürün yok. Hiçbir üründen bu kadar gelir elde edemezsiniz” diyerek mavi yemişin ihracattaki önemini anlatıyor.
Eeee kadın istihdamı dedik, sağlıklı dedik, az zahmetli dedik, ihracat kapısını aralayan bir ürün dedik, altın değerinde dedik. Daha ne olsun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!