SEBZE MEYVE FİYATI TURİZMCİYİ YAKTI

Güncelleme Tarihi:

SEBZE MEYVE FİYATI  TURİZMCİYİ YAKTI
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2018 09:52

Otellere satılan meyve ve sebzelerde yüksek fiyatlandırma tartışması, turizm ve tarım temsilcilerini karşı karşıya getirdi. Çözüm için taraflarla toplantı yapan Büyükşehir Belediyesi, bugün neticeye varılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

ANTALYA Toptancı Hali’nde meyve ve sebzelerin fiyatlarının belirlendiği sistemde yapılan değişiklik, her gün yüksek miktarda ürün satın alan otelleri zora soktu. Yaz başına kadar, halde düzenli olarak her gün toplanan kurul tarafından belirlenen sebze ve meyve fiyatları Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesinde yayınlanıyordu. Ancak bir süredir piyasayı belirleyen kurul yerine fiyat tespitini turizm tedarikçilerinin yapması, gelişigüzel fiyatlandırma şikayetlerini de beraberinde getirdi. Önce yüksek fiyatların ortaya çıktığını, ardından büyük indirimlerin yapıldığını belirten turizmciler, bu durumun yarattığı kaos ortamının son bulmasını istiyor. Sorunun çözümü için Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde düzenlenen görüşmeler sonucunda bugün bir neticeye varılacağı bildirildi.

Haberin Devamı

SEBZE MEYVE FİYATI  TURİZMCİYİ YAKTI

MEYVE SEBZE PİYASASI ALABORA OLDU
Sebze ve meyve fiyat listesini eskiden kendilerinin hazırladığını ifade eden Antalya Toptancı Hal Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan, bir süredir Antalya Turizm Tedarikçileri Derneği tarafından belirlenen fiyatların gerçekçi olmadığını söyledi. Akcan, “Antalya’dan İzmir’e kadar tüm sahil bandındaki otellere ürün tedarik edenler önceden bizim fiyat listemizi dikkate alıyordu. Otellere tedarik yapanlar bu görevi bizden aldılar. Kendileri ayrı bir dernek kurdular. Belirledikleri fiyatlarla liste yapıyorlar. Bu nedenle gerçek dışı fiyatlar ortaya çıkıyor. Biz gerçek fiyat neyse onun üzerinden liste hazırlamaya devam ediyoruz. Ama liste yayınlanmayınca meyve sebze trafiği alabora oldu” diye konuştu.

‘DESTEK BEKLİYORUZ’
Fiyat tespitinin çözülmesi için uğraştıkları önemli bir konu olduğunu söyleyen Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, “Eskiden hal yönetimi tarafından oluşturulmuş bir komisyonda haldeki ürün sağlayıcılar, tedarikçiler, belediye yetkilileri, hal idarecileri birlikte fiyatlamayı yapıyordu. Daha geniş tabanlı bir yapı varken fiyatların tespiti daha gerçekçi oluyordu. Yapı değiştikten sonra fiyat belirlemesinde böyle bir durum ortaya çıktı. Şimdi belirlenen fiyatların gerçek dışı olduğunu ardından gelen son derece yüksek indirimlerden anlıyoruz. Mevcut durumdaki düzensizliğin ortadan kaldırılması için Büyükşehir Belediyesi’nden de destek bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TURİZM VE TARIMIN İŞ BİRLİĞİ
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Dr. Erkan Yağcı ise Antalya’nın iki temel sektörü olan turizm ve tarımın birbirini destekleyerek ilerlemesinin önemine işaret ederek şöyle söyledi: “Tarımın Antalya’da gelişmesinin en önemli pazarlarından biri turizm. İyi hizmet vermeyi sürdürebilmemiz için otellerdeki maliyetler konusunda çok dikkatli olmalıyız. Bu iki sektör birbirini destekleyerek ilerlemeli.”

TEDARİKÇİLER TATİLE ÇIKTI
Çok yakında esnafla yeniden masaya oturularak fiyat belirlemeye başlanacağını duyuran Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, değişikliğin nedenini şu sözlerle açıkladı: “Yaz döneminde halde ürün olmadığından tatile çıkıldığı gerekçesiyle bir süredir ortak fiyat belirleme yapılamıyordu. Aslında belediyelerin narh koyma ve fiyat belirleme yetkisi 1580 sayılı Belediye Kanunu’ndaki değişiklikle ortadan kalktı. Bizim tek yetkimiz fiyatların etiketlerinin korunması yetkisidir. Ama biz yine de halde her türlü fiyat belirleme işlemlerini kolaylaştırıyoruz. Bu konuyu da kısa zamanda netliğe kavuşturacağız.”

Haberin Devamı

ADİL BİR SİSTEM KURUYORUZ
Yaşanan sorunu çözüme kavuşturmak üzere turizm tedarikçileriyle otel yöneticilerini bir araya getiren toplantılar düzenlediklerini aktaran Antalya Toptancı Hali’nden sorumlu Zabıta Daire Başkanı Muharrem Kavurkacı, “Halde çiftçilerin ürünlerinin satılması için komisyoncular ve tüccarların kurduğu bir piyasa vardı. Her gün kurulan bu piyasada o günün rayiç bedelleri belirleniyordu. Biz de bu fiyatları liste halinde yayınlıyorduk. Sonra otellere satışlarda işin matematiğini ortaya koyarak adil bir sistem kurmak için bir öneride bulunduk. Nasıl komisyoncularla tüccarlar bir araya gelip piyasa kuruyorsa, otel tedarikçileri ile otellere mal alanlar piyasa kurarak fiyatları birlikte belirlesinler dedik. Bir ilk olacak bu sistemin öncülüğünü yapmak üzere toplantılar düzenledik. Tüm kıyı bandından her bölgeden gelen yaklaşık 70 kişilik katılımla yaptığımız toplantılarda gayet güzel bir noktaya gelindi. Bu piyasa oluşursa karşılıklı imzaladıkları fiyat listesini yayınlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

 

BAKMADAN GEÇME!