‘NUMUNE TEMİZ NİFRİT GÜVENDE’

Güncelleme Tarihi:

‘NUMUNE TEMİZ NİFRİT GÜVENDE’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2021 09:31

Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Manavgat ilçesindeki Nifrit Deresi’ni yeniden kirlendiğine yönelik iddialar üzerine mercek altına aldı. İl Müdürü Tevfik Altınay, “Numuneler temiz çıktı. Nifrit şu anda güvende” dedi.

Haberin Devamı

ANTALYA Manavgat ilçesi Nifrit Deresi’nin bölgedeki zeytinyağı fabrikaları tarafından kirletildiğine yönelik iddiaları geniş kapsamlı bir ekiple araştırdıklarını söyleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tevfik Altınay, bölgedeki incelemenin devam ettiğini açıkladı.


1 FABRİKA KAPATILMIŞTI
Nifrit’in daha önce bazı fabrikalar tarafından karasu dökülerek kirletildiğini hatırlatan Altınay, “O dönemde yapılan incelemeler sonucunda 1 fabrika kapatılmış, birden fazla fabrikaya da para cezası kesilmişti” diye konuştu.

NUMUNELER ALINDI
Derenin yeniden kirletildiği ve balıkların su yüzeyine çıktığı iddiaları üzerine bölgede günlük denetimler yapıldığını vurgulayan Altınay, şöyle devam etti: “Medyada çıkan haberler üzerine denetimleri sıklaştırdık, birçok noktadan su numunesi aldık.

Haberin Devamı

KİRLİLİK TESPİTİ YOK
İlk gelen sonuçlarda Nifrit’in kirlendiğine dair bir tespit yok. Buna rağmen farklı zamanlarda, farklı noktalardan numune alıp inceliyoruz. Bölgedeki zeytinyağı fabrikaları da mercek altında. Üretim sezonu öncesi gerekli uyarıları yaptık.

GEREĞİNİ YAPARIZ
Buna rağmen kurallara uymayan, üretim esnasında çıkan karasuyu usulsüz yöntemlerle doğaya bırakmaya çalışan fabrikalar olursa yasal olarak gereğini yaparız. Nifrit şu anda güvende. Fabrikalar sürekli denetleniyor.

İHBARLAR ÇOK ÖNEMLİ
Atık suların depolanması ve arıtılması konusunda gerekli şartları sağlayamayan hiçbir fabrikaya çalışma izni verilmiyor. Nereden gelirse gelsin tüm ihbarları değerlendiriyoruz. Medyada çıkan haberler de bizim için yol gösterici oluyor.”

NE OLMUŞTU?
6 Aralık 2019 tarihinde Kızılağaç turizm bölgesindeki Nifrit Deresi’ne bölgedeki zeytinyağı fabrikaları tarafından usulsüz yöntemlerle karasu deşarjı yapıldığı tespit edilmişti. Bu esnada derenin rengi siyaha dönmüş ve derede balık ölümleri yaşanmıştı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün kestiği cezalar sonrası dere yeniden eski haline dönmüştü. Ancak 20 Ekim 2021 tarihinde deredeki balıkların yeniden dere yüzeyine çıktığı tespit edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!