MEVSİMLİK İSTİHDAMA KAYIT TALEBİ

Güncelleme Tarihi:

MEVSİMLİK İSTİHDAMA KAYIT TALEBİ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2019 10:13

Batı Akdeniz’deki ekonomik faaliyet içinde mevsimlik işçi olarak çalışmanın zorlu koşullarına karşı yasal düzenlemeler gerektiğine işaret edilirken, bu konuda hükümete özel bir çözüm önerisi de sunulacak.

Haberin Devamı

AİLESİYLE birlikte Viranşehir’den Kumluca’ya portakal bahçelerinde çalışmak için gelen 13 yaşındaki Berivan Karakeçili’nin geçtiğimiz günlerde yaşanan hortumda yaşamını yitirmesi mevsimlik çalışma ve çocuk işçi sorunlarını bir kez daha gündeme getirdi. Mevsimlik işçilerin yaşadıkları zorluklara dikkati çeken sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çözüm için kayıt ihtiyacına vurgu yaptı.

MEVSİMLİK İSTİHDAMA KAYIT TALEBİ

BAKANLIĞA YENİ BİR MODEL SUNULUYOR

Antalya, Isparta ve Burdur’un 3 temel ekmek kapısı olan turizm, tarım, doğal taş sektörlerinin ortak özelliğinin mevsimlik işçi istihdamı olduğunu söyleyen Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, 6 ay çalıştırılıp 6 ay işsizliğe mahkum edilen sezonluk işçilerle ilgili sorunların çözümü için önümüzdeki günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yeni bir model önerisinde bulunacaklarını söyledi.

KAYIT ALTINA ALINACAK

Haberin Devamı

Hakkı Bahar, proje hakkında şu bilgiyi verdi: “Mevzuattaki bazı eksiklikler nedeniyle firmalar mevsimlik çalışanları kayıt altına almakta zorluk çekiyorlar ve suçlu konumuna düşüyorlar. Burada devletin SGK’nın etkin çalışması konusunda kaybı var. Hem firmanın gelir vergisi gösteremediği için kaybı var. İşçi de sigortalı işçilerle eşit haklara sahip olamadığı için kaybediyor. SGK Bölge Müdürlüğü ile çalışarak Bakanlığa sunmak üzere, her bilginin pratik şekilde kaydedilebileceği bir model geliştirdik. Memleketteki Suriyeli, Afgan çalışanların da kayıt altına alınmasını ve diğer ülkelerde kayıt dışı sorununa karşı nasıl tedbir alındığını içeren çalışmayı tamamladık. Kanunla ilgili değişiklik taleplerimizi de ekleyerek çalışmamızı sunacağız” dedi.

GÖÇ KAYNAKLI HIZLI ŞEHİRLEŞME

Antalya Barosu İnsan Hakları İzleme Merkezi Başkanı Avukat Hasan Kemal Elban da Kaş’tan Manavgat ve Alanya’ya kadar kent genelinde göçmenlerle ilgili sorunlar görüldüğünü söyledi. Antalya’daki göçmenlerin önemli ölçüde kırsal kesimde tarım işçisi olarak çalıştıklarını belirten Elban, “Kentte yaşayan göçmenler, yoğun olarak mevsimlik tarım işlerinde zorlu şartlarda çalışıyor” dedi. Türkiye genelinde göçmen sayısının 4 buçuk milyona yaklaştığına işaret eden Elban, Antalya’daki Suriyeli mültecilerin dramına işaret etti ve yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirtti.

ÇOCUK İSTİSMARINA KARŞI ÖNLEM

Haberin Devamı

Anne babaların bile mevsimlik işçi olarak ağır koşullarda çalıştıkları bir ortamda çocukların yaşadığı duruma karşı önlem alınması gerektiğinin altını çizen Antalya Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Serap Ertuğrul, “Yoğun göç alan iller sıralamasında Antalya ilk 5’te ve göç en fazla çocukları etkiliyor. İlimizdeki çocuk sayısının 620 binin üzerinde olduğunu gösteren resmi veriler, kayıtlara geçmeyen mülteci çocukları kapsamıyor” dedi. Suriyeli çocuk işçi dramı olduğuna işaret eden Ertuğrul, “Karşımızdaki acı gerçekte eğitimden ve çevresel imkanlardan eşit şekilde yararlanan çocuklar yerine sömürülen, tarlalarda çalıştırılan, her türlü istismara açık çocuklar görüyoruz. Bu istismarı önlemeye yönelik çözümler geliştirilmeli” diye konuştu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!