MAYORKA'DAKİ EV SATIŞA ÇIKIYOR

Güncelleme Tarihi:

MAYORKADAKİ EV SATIŞA ÇIKIYOR
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2022 09:40

Sezonun son iki ayına girdik. Günlük gelişler artık 80 binlerden 20 binlere düştü. Kasım ortasından sonra daha da düşecek ve aralık sonunda yılı 13 milyon 200 bin civarında turist sayısı ile yılı kapatacağız.

Haberin Devamı

Sayısal anlamda tarihinin en iyi ikinci yılını yaşayan Antalya, krizleri en hızlı ve en az zararla atlatan nadir destinasyonlarından biriydi. Bu başarılı sezonun bence en önemli olayı ise Antalya turizm tarihinde ilk kez İngiliz turist sayısının 1 milyonu geçmesi oldu. Bu, Antalya’nın toplam turist kapasitenin yüzde 9’u demektir. Henüz yıl sonuna iki ay var ve İngiltere’den gelişler azalmakla birlikte devam ediyor. Örneğin bugün İngiltere’den Antalya’ya 12 uçuş gerçekleşiyor. Böylelikle İngilizler tıpkı yıllardır İspanya, İtalya, Yunanistan ve Portekiz’deki gibi Antalya’nın da en önemli 3 pazarından biri olmaya aday.
***
Görünen o ki artık Antalya’nın turizm sepetinde yeni bir realite var. Rusya ve Almanya’nın ardından üçüncülüğe yerleşen İngiltere, bu yıl Ukrayna’dan kaynaklanan kaybın da en önemli telafisi oldu. Birkaç yıl öncesine kadar Antalya’da pek dikkat çekmeyen İngiltere pazarının bu yükselişinin şifrelerini ve bundan sonrasına dair öngörüleri İngiltere’den turist getiren Acenta sahipleri ve Genel Müdürlerinin görüşleri doğrultusunda özetleyelim.

Haberin Devamı

2019’A GÖRE YÜZDE 60 ARTTI

Yıllardır Dalaman bölgesinin müdavimleri olarak bildiğimiz İngiliz turistlerin Antalya’ya ilgisi pandemi öncesindeki yıllarda yükselmeye başladı.

2017--- 375.000
2018--- 637.000
2019--- 719.000
2020--- 211.000
2021---   82.000
2022---1.088.000 (10 ay)

Geçtiğimiz yıl pandemi nedeni ile Antalya’ya kapıları kapatan İngiltere’nin bir sonraki yıl 14 kat artması turizm dünyasında pek yaşanan bir olay değildir. Bu değişkenlik ülkede potansiyelin var olduğunu ve yönlendirmelerle nasıl farklı sonuçlara sebebiyet verebileceğini gösteriyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’ye gelemeyen İngilizler, Portekiz, Yunanistan ve İspanya deneyimlerinden sonraki ilk fırsatta Türkiye’ye koştular.

Sezon öncesi görüşüne başvurduğum meslektaşlarım İngilizlerin bu yılı Antalya’da 1 milyonun üzerinde kapatacaklarını söylemişlerdi, haklı çıktılar…
Yine onlara sordum, ‘ne oldu da geçen sene bize küsen İngiltere’den bu yıl Antalya’ya 1 milyonun üzerinde turist geldi?’

Haberin Devamı

THOMAS COOK’TAN SONRA TURİZM YENİDEN YAZILDI
MTS CEO’su Müncü Karakaya öncelikle İngiltere’de çok kuvvetli tanıtım yapıldığını, yıllardır Portekiz’e giden İngilizler ’in Antalya’yı keşfettiklerini ve Antalya’nın hem ürün, hem kalite, hem fiyat olarak öne çıktığını belirtti.
Pazarda söz sahibi Libero Tours Genel Müdürü Can Tolga Eroğlu’da birkaç önemli ekleme yaptı;
-Thomas Cook’un iflası ile hem uçak, hem otel ürünü üzerindeki hegemonya kalktı ve diğer tur operatörleri ve uçak şirketleri Türkiye’ye fokuslandılar. Bu dönemde Sun Express, Freebird, Corendon, Wizz Air ve Türk Hava Yollarının devreye girmesi rotanın Türkiye’ye çevrilmesine yol açtı.
-Brexit döneminde İngiltere’nin AB den uzaklaşması ile yeni partnerler konusunda Türkiye’nin ön plana çıkması turizme de yansıdı.
-Uçak krizi, pandemi ve sonrasındaki savaş döneminde Rus pazarından endişelenen Türk otelcilerinin İngiltere pazarına yönelmeleri artışa önemli destek oldu.
Meeting Point COO su Onur Özer , İspanya’nın pandemi sonrası aşırı pahalanması ve Portekiz ve Yunanistan’ın pandemideki hantal yönetimleri nedeni ile ibrenin Antalya’ya kaydığını ve bu bağlamda kendilerinin bunu öngörerek 2019 dan daha çok uçak planladıklarını belirtti.

Haberin Devamı

WORLD TRAVEL MARKT FUARININ GÖZDESİ : ANTALYA
Dünyanın en önemli turizm fuarlarından sayılan World Travel Markt (WTM) Londra’da başlıyor. Bu yıl ki fuarın gözdesi ise Antalya. Antalya’dan katılım oldukça yüksek, sanırım vize alabilen herkes gitti. Özellikle Lara, Belek, Side ve Alanya ile Antalya’nın butik otelleri ve küçük otellerini dolduran İngilizler’in fuarda stantlarımıza koşacağı kesin.
***
Bu arada sağlık ve estetik için Antalya’ya akın eden on binlerce İngiliz turisti göz ardı etmeyelim. Sayıları tam olarak kestirilememekle birlikte, sürekli artarak büyüyen bu alan özellikle durgun kış aylarının panzehiri olabilir. Örneğin 1 Kasım 2022-31 Mart 2023 arası İngiltere’den Antalya’ya planlanan 250 bin koltuk var. Bunların çoğu diş tedavisi için Antalya’ya gelecek. Sayelerinde Antalya’daki diş bakım ve tedavi merkezleri 900'e yaklaştı. Çoğunun müşterisi de İngiliz. Bu merkezler boşuna açılmadı, belli ki daha yüzbinlerce İngiliz’in dişleri Antalya’da yapılacak.

Haberin Devamı

2023 TE 1,5 MİLYON İNGİLİZ GELECEK
Antalya’nın İngiltere’den 2023 beklentisi yüksek. Onur Özer’in tespitine göre 2023 sezonu için Türkiye’ye TUI , Jet2 , On The Beach , Love Holidays , British Airways Holidays ilave planlamalar yaptılar. Can Tolga Eroğlu 2023’de 1,5 milyon İngiliz’in Antalya’ya geleceğini öngörüyor. Müncü Karakaya yüzde 15 artış öngörüyor ki bu da yaklaşık 1,5 milyon İngiliz turist demektir.
70 milyonluk turist kapasitesi ile dünyanın en önemli 5 turist kaynağından biri olan İngiltere, bütün tatil destinasyonlarının yakın takibinde.
Yarım asırdır Akdeniz’in batısında güneşlenen İngilizler son birkaç yıldır Doğu Akdeniz’i keşfettiler. Antalya ise artık İngiliz pazarında Mayorka’nın, Faro’nun, Girit’in tahtını sallıyor. Bu talep günün birinde İngilizlere Mayorka’daki evini sattırabilir…

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!