KUYUMCULAR 2 PARÇA

Güncelleme Tarihi:

KUYUMCULAR 2 PARÇA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2020 09:03

Antalya’da pandeminin etkisindeki kuyumculuk sektöründe iki farklı durum yaşanıyor.Çarşıda yerliye hitap eden esnaf, yüksek talep hareketliliği yaşıyor. Otellerde ve turistik çarşılarda bulunan kuyum mağazalarında ise turizm canlılığının başlaması için gergin bir bekleyiş var.

Haberin Devamı

ANTALYA bir yandan turizmde yaşanan zorlu süreci atlatıp düze çıkmaya çalışırken, diğer yandan altın ve döviz kurlarındaki alışılmışın dışında artışın etkilerini yaşıyor. Antalya’da iki ayrı profile sahip olan kuyumcular, her iki durumdan da en yakından etkilenen sektörlerden biri oldu. Hem yerleşik yaşayanlara hem de kente gelen turistlere hitap eden sektörün tamamında sıra dışı günlerin yaşandığını belirten Antalya Kuyumcular Odası Başkanı Ali Çelik, turizm bölgelerindeki kuyum esnafı çok mağdur durumdayken, yerliye satış yapan esnafın ise aksine hareketli bir süreç yaşadığını söyledi.

GELECEK 2 AYDAN UMUTLUYUZ
Side, Kemer, Belek gibi turistik bölgelerde otel içi ve çarşılarda bulunan kuyum mağazalarını işleten esnafın zor günlerden geçtiğini ifade eden Çelik, “Turizm sezonu her yıl mart ayının sonunda başlayıp ekim ayına kadar devam ediyordu. Bu yıl pandemi sürecinin sektörleri etkisi altına aldığı son 4 aylık süreçte biz de çalışamadık. Yeni yeni Ukraynalı turistler Antalya’ya gelmeye başladı. Önümüzdeki günlerde Rus turistler de gelmeye başlayacak. Almanya’nın seyahat uyarısını kaldırmasıyla birlikte Antalya’da Avrupalı turistleri de görmeye başlayacağız. Sezonun büyük bir kısmı geçti. Ancak turizme yönelik çalışan esnafımız kapıların açılması ve yoğunluğun başlamasıyla hiç değilse önümüzdeki 2 ayı hareketli geçirmeyi umut ediyor” dedi.

Haberin Devamı

YATIRIM SATIŞINDA 2 KAT ARTIŞ
ANTALYA’da yerli alıcıya hitap eden kuyumcuların iş potansiyelinin altının yükselişinin etkisiyle yükseldiğini dile getiren Çelik, özellikle yatırımlık altına daha çok talep olduğunu söyledi. Kent merkezi ve ilçelerde yatırım amaçlı altın satışlarındaki artışın pandemi öncesine oranla iki katına yaklaştığına vurgu yapan Çelik, şöyle bilgi verdi: “Altın fiyatında da yüzde 80’e yakın bir artış söz konusu. Pandemiden önce altının gram fiyatı 280 lira civarındayken şu anda 500 liraya ulaştı. Bu fiyat artışının tetiklediği yatırım amaçlı satışlar hala devam ediyor. Çeyrek altın, Cumhuriyet altını, külçe altın, has altın ve gram altın yoğun olarak satılıyor. Bu süreçte düğünler ertelendiği için takı rağbet görmüyor. Düğün mevsiminde geçen yıla oranla büyük bir düşüş var.”

Haberin Devamı

ÇEYREK ALTIN YOK SATIYOR
İnsanların yastık altındaki birikimlerini ve bankada TL olarak tuttukları paralarını bu dönemde altına yönlendirdiklerini belirten Çelik, sözlerine şöyle devam etti: “Bu yoğun talep nedeniyle düşük gelirlilerin yatırım aracı olarak gördüğümüz çeyrek altının yaklaşık 450 liradan başlayan yükselişi 850 liraya kadar yükseldi. Antalyalı küçük yatırımcı hala çeyrek altına büyük talep gösteriyor. Darphane üretmekte yetiştiremediği için şu anda toptancılar çeyrek altına işçilik yapıyor. Bu nedenle altının alış ve satış fiyatı arasındaki makas açıldı. Talep çok olduğu için kent genelindeki bazı kuyumcular çeyrek altın bulmakta zorlanıyor. Çeyrek altın kimi zaman yok satıyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!