KURBANLIKTA SAĞLIK RİSKİNE DİKKAT

Güncelleme Tarihi:

KURBANLIKTA SAĞLIK  RİSKİNE DİKKAT
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2018 10:05

Kurban Bayramı’nda satın alınacak hayvanlar için uyarıda bulunan uzmanlar, sağlık risklerine karşı yetiştiriciyle alıcıyı buluşturan yerlerin tercih edilmesi gerektiğini belirttiler.

Haberin Devamı

KURBAN Bayramı süresince Antalya’da 2017’de gerçekleşen 9 bin civarında büyükbaş hayvan satışının bu yıl 10 bine yükseleceği tahmin ediliyor. Küçükbaş hayvanda ise geçen yıl Antalya’da 121 bin keçi ve 29 bin koyun olmak üzere 150 bin küçükbaş hayvan kesimi yapılırken, bu yıl sayının 180 bin olacağı öngörülüyor. Kurban Bayramı yaklaşırken, Muratpaşa İlçesi’nde, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) karşısında ve Ermenek Mahallesi Aycan 1 Sokak’ta bulunan iki boş arazi kurbanlık hayvan satış noktaları olarak belirlendi. Bu yerlerde kesim de yapılacak. Muratpaşa’da hayvan kesim yeri olarak da 5 ayrı nokta belirlendi. Konuksever Kapalı Pazarı, Cumhuriyet Mahallesi Çarşamba Pazarı ve Bayındır Mahallesi Salı Pazarı’nda Kurban Bayramı öncesi özel kesim alanları oluşturulacak. Uzmanlar ve hayvancılık sektörü temsilcileri, sağlıklı kurbanlık alımı için dikkat edilmesi gereken konulara dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

İLAÇ KULLANIM SÜRELERİNE DİKKAT
Hayvanları hastalıktan korumak için belli dönemlerde ve uygun dozlarda antibiyotik kullanımının ihtiyaç olduğunu söyleyen Gıda Mühendisleri Odası (GMO)Antalya Şubesi Başkanı İncigül Sağdıç, “Kullanılan ilacın etle ve sütle insana bulaşmaması için kesim yapılmaması gereken sürelere uymak gerekiyor. Sağlık kontrolleri yapılmış kurbanlıkların tercih edilmesi önemli. Hijyenik ortamlarda, profesyonel kasaplar tarafından kesim işleminin sağlanması önem taşıyor. Amatör kesim yapıldığı takdirde hayvanın iç organlarından çıkabilecek dışkı ve bağırsak parazitlerin ete bulaşabiliyor” diye konuştu.

E-REÇETE İLE KONTROL İMKANI
Sağlık raporu ve kulak küpesi olan hayvanların satın alınmasını öneren Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı, “Veteriner hekimler kulak numaralarıyla e-reçete sistemine girerek kullandıkları antibiyotikleri yazıyorlar. Bir yetiştiricinin reçetesiz ilaç kullanması yasak. Antibiyotik ve diğer ilaçların kalıntı süreleri sistemde gözüküyor. Bu süreler dolmadan kesilmesi yasak. İlaç kalıntısı endişesine karşı tarım ilçe müdürlüklerine ve veteriner hekimlere kulak numarasıyla başvurularak kurbanlık hayvanın durumu öğrenilebilir. Ancak kaçak yollarla yapılan kurbanlık satışlarından uzak durmak gerekir” dedi.

Haberin Devamı

SAĞLIKLI ET İÇİN YETİŞTİRİCİDEN ALIN
İlaç kalıntısı ya da parazit taşıma riskine karşı kurbanlıkların yetiştiriciyle alıcıyı buluşturan satış yerlerinden alınmasının önemine vurgu yapan Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, “Antalya’da Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin kesim yerlerinde veterinerler ve Tarım İl Müdürlüğü’ne bağlı görevliler bulunur. Kesimden önce hayvan kontrolden geçer. Yakın zamanda ilaç verildiyse kesim yapılamaz. Kesimden sonra yine kalıntı kontrolü için etten numune alınır. Satıcıların hayvanların kimliklerini, sağlık raporlarını ve dezenfekte raporlarını gösterme mecburiyeti var” şeklinde konuştu.

KESİM YERLERİNDE SATIŞ NOKTASI OLSUN
Torosların eteklerinde damızlık sürülerinden elde edilen kurbanlıkları doğal ortamda yetiştirdiklerini dile getiren Antalya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk de şöyle konuştu: “En ari şekilde yaptığımız yetiştiricilikle sağlıklı et üretimi yapıyoruz. Yetiştiricinin canlı hayvan pazar yerleriyle ilgili sıkıntısı var. Sağlıklı hayvan satışını sağlamak için yetiştiriciyle tüketicinin yan yana gelmesini sağlamak çok önemli. Kent merkezinde sadece iki pazar yerinin belirlenmiş olması, yetersiz kalacağı endişesi yaratıyor. Hayvanların satış yerlerinden alınıp kesim yerlerine getirilmesi sıkıntılı olacak. Tüketicinin rahat etmesi için belirlenen kesim yerlerinin yanlarında satış yerlerinin de bulunması düzen bakımından çok daha iyi olur.”

Haberin Devamı

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
KURBAN Bayramı öncesi hayvan yetiştiricilerinin hazırlıklarını tamamladıklarını ve satış çadırlarına hayvanların gelmeye başladığını belirten Antalya İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Ayhan, kurbanlık alacak kişilerin dikkat etmesi gereken hususları şöyle sıraladı: “Sağlıklı bir hayvanın tüyü parlak, boynuz ve kulaklarının eksiksiz olmasına, kulak küpelerinin bulunmasına, büyükbaşın 2 yaşını bitirmiş, küçükbaşın da 1 yaşını doldurmuş olmasına dikkat edilmeli. Kesimlerin profesyonel yerlerde yapılması çok önemli. Özellikle yaz aylarında bozulma riskine karşı etlerin sağlığa uygun koşullarda muhafaza edilmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

KURBANLIK FİYATLARI
Yurt dışından gelen yem fiyatlarındaki artış nedeniyle, 2017’ye oranla bu yıl canlı hayvan fiyatlarında yüzde 15 – 20 dolayında bir yükseliş yaşanıyor. Geçen yıl küçükbaş canlı hayvan kilogram fiyatı 18 – 20 lira aralığındayken, bu yıl 22 – 24 lira arasında değişiyor. Bu yıl Dana canlı kilo paskül kilo fiyatları 23 – 25 lira aralığında seyrediyor. Büyükbaş hayvan satışı 8 bin liradan 16 bin liraya kadar, küçükbaş hayvan satışı da bin 200 liradan 2 bin 200 liraya kadar gerçekleşiyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!