KÖYDEN KENTE AKIN VAR

Güncelleme Tarihi:

KÖYDEN KENTE AKIN VAR
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2019 10:45

Göçün durdurulması için üreticinin köyde tutulması gerektiğini vurgulayan Antalya Hayvancılık Kooperatifleri Birliği Başkanı Hüseyin Simav, “Çiftçiyi köylerinde tutacak projeler ve destek paketleri oluşturulmalı” dedi.

Haberin Devamı

KIRSALDAN kente göçü önlemek için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kırsal kalkınma projeleri, yerel ekonomiyi güçlendirme çalışmaları, çiftçilerinin gelir seviyesini artırmaya yönelik destek paketleri ve üretimi teşvik edici imkanlar sunulsa da üretim alanları çiftçi sayısı bakımından kayıp vermeye devam ediyor.

KIRSALDA EĞİTİM AZ

Göç alan iller arasında 95 bin 920 kişiyle 4’üncü sıraya yerleşen Antalya’da ikamet eden nüfus 2018 yılında, bir önceki yıla göre 61 bin 960 kişi arttı. İstihdamda yaşanan tarımdan turizm ve kamuya kaymanın önlenmesi için üretimi destekleyici politikalara ihtiyaç olduğunu belirten tarım sektörü temsilcileri, göçe sebep olarak üretimde yaşanan zorlukları ve kırsal eğitim imkanının az olmasını gösteriyor.

KÖYDEN KENTE AKIN VAR

ÜRETİME İHTİYAÇ VAR

Haberin Devamı

Üretim alanlarının göç nedeniyle atıl hale gelmesini çözüm üretilmesi gereken önemli bir sorun olduğunu dile getiren Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkan Yardımcısı Abdullah İnan, “Kırsalda yaşam şartlarını üst seviyelere çıkarmadığımız sürece kırsaldan şehre göç devam edecek. Geçenlerde açıklanan verilere göre Türkiye ortalamasının yüzde 92’si şehirleşmiş. Üretim alanlarında yüzde 8 kalmış. Etkin adımlarla önlem alınmazsa bu yüzde 8 de azalarak biter. Antalya da kırsaldan en yoğun göç alan illerden biri. Ekonomimiz şehirleşerek büyüdü. Oysa şehirde üretim kadar kırsalda da üretime ihtiyaç var” uyarısında bulundu.

MİLLİ EĞİTİM’E GÖREV DÜŞÜYOR

İnan sözlerine şöyle devam etti: “Kırsalla ilgili talepler hep Tarım Bakanlığı’na iletiliyor. Ancak bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı’na da görev düşüyor. Çünkü ‘Taşımalı Eğitim Sistemi’ nedeniyle üretim alanlarından zorunlu göçler yaşanıyor. Çocuklar şehre gidince aileleri de gidiyor. Antalya’da kent merkezi için planlanan çevre yolları kırsal için de planlanmalı. Üreticinin köylerinden çıkmayacağı sistemler üzerinde durulmalı. Teşvik bölgeleri belirlenmeli.”

İTHALAT YERİNE ÜRETİME DESTEK

Haberin Devamı

Damızlık hayvanlarını kesime gönderen yetiştirici sayısının giderek arttığını, bu durumun da köylerden kentlere doğru hareketi tetiklediğini belirten Antalya Hayvancılık Kooperatifleri Birliği Başkanı Hüseyin Simav, “Hayvancılık yapan 47 kooperatifin temsilcisi olarak üretimin sürekliliği için, ilgili tüm kurumlarla birlikte önlem almamız gerektiğini görüyorum. Küçük aile işletmeciliği biterse bu ülkede hayvancılık da biter. Gelecekte üretimde açık verip ithalata bağımlı olmamamız için çiftçiyi köylerinde tutacak projeler ve destek paketleri oluşturulmalı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!