KORKUTAN SENARYO

Güncelleme Tarihi:

KORKUTAN SENARYO
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2021 08:31

Antalya nüfusunun 2050’de 5,5 milyonu aşacağını söyleyen Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bülent Topkaya, temiz hava, yeşil alan ihtiyacı, azalan su, artan atık gibi sorunlara hazırlık çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

AKDENİZ Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bülent Topkaya, il nüfusunun 2050 yılında 5,5 milyonu aşacağını belirterek hazırlık ihtiyacına vurgu yaptı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından oluşturulan Antalya Ekonomisi Çevreci Dönüşüm Kurulu’nun proje koordinatörü olan Topkaya, 2100 yılına kadar hava sıcaklığında yaşanacak anormal yükseliş için iki senaryo ortaya koyarken, bu sürede sıcaklığın en iyi ihtimalle 3.5, en kötü ihtimalle ise 6 derece artacağı uyarısında bulundu. Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle yağışlar her yıl bir önceki yıla göre azalacağı için su ihtiyacının artacağını belirten Topkaya, genişleyen nüfus, yeni yerleşim yerlerine ihtiyaç, temiz hava, yeşil alan ihtiyacı, artan atık su ve çöp gibi sorunları ikiyle, üçle çarpmak gerektiğini söyledi.

DAHA AZ YAĞMUR YAĞACAK

Haberin Devamı

İklim değişikliği konusunda Antalya’nın geleceğine ilişkin tahminleri dile getiren Bülent Topkaya, “Temel sorunumuz yüksek sıcaklık. Sıcaklık her geçen yıl, önceki yıla göre daha çok. Bunun yağışa etkisi de son derece dramatik. Yağışlardaki azalış, kötümser senaryoya göre çok daha belirgin olacak. Bizim her yıl azalacak yağışlara kendimizi hazırlamamız gerekiyor. Gelecekte tarımsal su tüketimi önemli bir rol oynayacak. Tarımda su tasarrufu önemli. Turistlerin su kullanımını da dikkate almak gerekiyor” dedi.

GELEN YIL GİDENİ ARATACAK

Tarımdan turizme sanayiden yerleşim bölgelerine her alanda doğal kaynakları tasarruflu kullanım ihtiyacına vurgu yapan Topkaya şunları söyledi: “Her sonbaharda barajların dolmaya başladığı yönünde haberler çıkıyor. Fakat bu, yazın yaşanan kuraklıktan sonra dönemsel bir durum oluyor. Bu yıl yağışlı geçecek denilen yıllarda bile genel eğilim sürekli azalış yönünde oluyor ve bu böyle devam edecek. Her gelen yıl, gideni aratacak. Bundan sonraki her yılımızda yağışlarımız daha da azalacak.”

İKİ KAT NÜFUS PROJEKSİYONU

“Yeşil alan ihtiyacı kişi başı 10 metrekareyken, şu anda bu oran 4 metrekare. Önümüzdeki 20 ile 30 yıl arasında kent nüfusu iki katına çıkacak. Yeşil alan ihtiyacı da artacak. Yeni yerleşim alanlarına ihtiyacımız var. Antalya Su ve Atıksu İdaresi’nin (ASAT) hızla artan altyapı ihtiyacına ve giderek genişleyen hizmet talebine karşılık verebilmesi çok daha zor hale gelecek. Antalya, Türkiye’de arıtma tesisinin en fazla olduğu il. Fakat artan su ihtiyacını karşılamak ve atık suyu bertaraf etmek için yeni çözümler gerekecek.”

ARAÇLAR DAHA ÇOK KİRLETİYOR

Haberin Devamı

Kentin çözüm getirilmesi gereken sorunlarından birinin de trafik yoğunluğundaki orantısız artış olduğuna dikkati çeken Topkaya, “Antalya araç yoğunluğu bakımından 4’üncü kent. Bu oldukça dramatik bir durum. Önümüzdeki 30 yılda araç sayısı şimdikinin iki katına çıkacak. Hava kirliliği konusu hep kış döneminde gündem olur. Halbuki araçların her yıl yaptığı partikül madde kirliliği, hava kalitesine, ısı kaynaklı kirlilikten çok daha fazla olumsuz etki yapıyor. Araçlardan havaya yayılan partikül maddeler, çok daha yoğun kirleticiler. Buna çözüm üretmek zorundayız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!