KİMLİKSİZ PITBULL TOPLANACAK

Güncelleme Tarihi:

KİMLİKSİZ PITBULL TOPLANACAK
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2021 09:30

Pitbull saldırısına uğradıktan sonra AÜ Hastanesi’nde yaşam savaşı veren minik Asiye’yle birlikte gözler yasaklı türlere kayıt zorunluluğu getiren yasal düzenlemeye çevrildi. Pitbull ve diğer yasaklı ırkların sisteme kaydedilmesi için son gün 14 Ocak.

Haberin Devamı

GAZİANTEP’te bir sitenin bahçesinde pitbull cinsi iki köpeğin saldırısına uğrayan ve tedavisine Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde devam edilen 4 yaşındaki Asiye Ateş’in verdiği yaşam mücadelesi, yasaklı ırk köpeklerin güvenli şekilde beslenmesine yönelik yasal düzenlemeleri bir kez daha gündeme getirdi. Yasaklı ırklar için getirilen kurallarda yasal sürenin dolmasına sayılı günler kaldığını hatırlatan uzmanlar, bu türlerin bu türlerin sahiplerine kayıt çağrısında bulundu.

UYMAYANA BÜYÜK CEZALAR VAR
Yasaklı ırklar olan Pitbull, American Staff Terrier, Arjantin Dogo, Fila Brasileiro ve Japanese Tosa için 14 Ocak’a kadar süre tanındı. Bu ırkların kısırlaştırılıp belgeleriyle birlikte Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) kaydedilmesi gerekiyor. Kayıt yapılan bu hayvanların sahipleri belli olacak ve sisteme kaydedilebilmesi için kısırlaştırılmış olması gerekecek. Bu tarihten sonra devlet hem kayıt altına alınmamış bu köpekleri yakaladığı zaman el koyacak hem de onları besleyenlere, dağıtanlara, satanlara büyük cezalar var.

Haberin Devamı

ÇÖZÜM İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM
Kayıt sisteminin yasaklı ırklarla ilgili ortaya çıkabilecek tehlikeleri önleyecek bir adım olarak değerlendiren Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, “Önemli olan belirtilen sürede bu hayvanların sisteme kayıt edilmeleri. Eğer bu düzenli olursa, tehlikenin önüne geçmeye yönelik önemli bir adım atılmış olacak. Ağızlıksız ve zincirsiz dolaştırmama, adreslerinin belli olması, bu hayvanların parklara götürülmemesi gibi şartlara uyulduktan sonra sorun yaşayacağımızı zannetmiyorum” dedi.

KOLLUK KUVVETİ KİMLİK SORACAK
Aslında bu ırklara kısırlaştırma zorunluluğunun çok daha önce geldiğini belirten Karabayoğlu, takibi yapılamadığı için senelerdir sürüncemede kaldığını söyledi. Kayıt sistemiyle takip zorluğunun da ortadan kalkacağını ifade eden Karabayoğlu, “Kolluk kuvvetleri, park denetimlerinde ve şikâyet üzerine gidecekleri adreslerde kimlik kontrolü ile tespit yapacak. Ocak ayının 15’inde kolluk kuvveti gelip yanınızdaki hayvanın kaydı olup olmadığını sorabilecek. Kaydı yoksa direkt el konacak ve barınağa gönderilecek. Kayıtlı bir köpekte kural ihlali ortaya çıkarsa sahibine ağır cezalar gelecek. O yüzden herkes daha dikkatli olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

BU IRKLARIN ÇOK UYSALLARI DA VAR
Antalya’da çok sayıda yasaklı ırk köpek olduğuna değinen Karabayoğlu, "Yasaklı ırklardan olup evde el bebek gül bebek beslenen, çocuk gibi büyütülen de bir sürü köpek var. Çocuğa saldıran pitbull cinsi köpeklerle aynı ırka sahip olup çok uysal olan hayvanlar da var. Hepsi önüne gelene saldırıyor diye bir şey yok. Ama kanunen bunlar yasaklı olduğu için kayıt sistemine alınıp kontrol altına alınması gerekiyor. Şu anda bizim kayıt altına aldıklarımız evlerde beslenip uysal olanlar. Bu hayvanların sahipleri zaten yasayı duyar duymaz getirip ameliyatlarını yaptırarak kayıt altına aldırıyorlar" dedi.

KAYIT İÇİN 15 GÜNLÜK SÜRE KALDI
Ancak kentin kenar semtlerinde bu türlerin daha çok tercih edildiğinin altını çizen Karabayoğlu, şöyle konuştu: “Kayıt dışı yasaklı ırk sorununu en çok yaşadığımız o bölgelerden henüz yoğun oranda kayıt talebi almadık. Zaman çok daraldı, 15 günlük bir süre kaldı. Bir an önce gelmeleri lazım. Aksi takdirde hem büyük bir ceza ile karşılaşacaklar hem de köpeklerine el konulacak. Bu türler barınağa gittiğinde yeniden sahiplendirme işlemi yapılmayacağı için ömürlerinin sonuna kadar barınakta yaşayacaklar. O yüzden sahiplerini süre dolmadan kayıt için kliniklerimize davet ediyoruz.”

Haberin Devamı

BAKANLIKLA PROTOKOL İMZALANDI
2022 yılının sonuna kadar evlerde beslenen bütün hayvanlar pasaportlu, mikroçipli ve PETVET sistemine kayıtlı olacaklar. Antalya Veterinet Hekimler Odası’nın Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzaladığı protokol kapsamında yıl boyunca kentteki özel veteriner klinikleri, hayvanlara mikroçiplerini takacak, pasaportlarını çıkaracak ve PETVET kayıt sistemine işleyecek.

BAKMADAN GEÇME!