KEFİL DE CAYABİLİR

Güncelleme Tarihi:

KEFİL DE CAYABİLİR
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2023 10:19

Hemen hemen hepimizin başına gelmiştir. Ya bankaya ya bir borca ya da bir dostumuz ev tutarken bizi kefil göstermek istemesi gibi.

Haberin Devamı

Ancak kefillik çok ciddi maddi ve manevi sorunlarla bizi karşı karşıya getirebilir.

Yazımızda kefalet sözleşmesi nedir, kefalet sözleşmesi geçerlilik şartları nelerdir, eşin rızası aranır mı, kefillik hangi hallerde sona erer, ne zaman geçersiz olur gibi konu ile ilgili en çok merak edilenleri cevaplandırdık. Yazımızı dikkatle okumanızı öneririz.

Kefalet sözleşmesi, alacaklıya büyük bir güvence sağlayan, kefili bir takım yükümlülükler altına sokan bir sözleşmedir. Sözleşmenin kurulmasıyla kefil, borcun ödenmemesi halinde bu durumdan sorumlu olmayı üstlenmiş olur.

Borçlunun borcunu yerine getirmemesinden kefilin kişisel olarak sorumlu tutulduğu sözleşmeye kefalet sözleşmesi denir. Bu sözleşme ile alacaklı, borcu ödenmediği takdirde borcun yerine getirilmesi amacıyla kefile başvurma imkânına sahip olur. Tabii ki kefilliğin farklı türleri vardır. Hepsinin kendine özgü sonuçları vardır.

Haberin Devamı

Alacaklı ile kefil arasında yapılan bu sözleşme sayesinde alacaklıya kişisel bir güvence sağlanır. Ancak unutulmamalıdır ki kefilin bu sözleşmenin tarafı olmak ile üstendiği sorumluluğu sınırsız değildir.

Kefalet sözleşmesine ilişkin düzenlemeler 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda yer alır. Her kefalet sözleşmesinde tarafların durumlarına göre farklı hükümler yer alabilir.

Bu şartlar haricinde sözleşmeye kefalet türüne ilişkin bilgiler eklenebilir. Sözleşmede yapılacak kefilin sorumluluğunu artıran her türlü değişikliklerin, şekil şartlarına uygun olması gerekir. Aksi halde sözleşme ve kefalet borcu hükümsüz olur.

Kefalet sözleşmelerinde eşin rızasına ilişkin düzenlemeye TBK madde 584’te yer verilmiştir. Eşler, hakkında verilmiş bir ayrılık kararı yoksa veya yasal bir hak olarak ayrı yaşamıyorlarsa, kefil olmak için birbirlerine rıza vermelidir. Rıza, sözleşme kurulmadan önce veya kuruluş esnasında verilmelidir. Aksi halde sözleşme hüküm doğurmaz.

Kefalet sözleşmesinin geçerli olması için şartların eksiksiz bir şekilde yerine getirilmiş olması oldukça önemlidir. Bu aşamada avukat yardımı alınması herhangi bir eksiklik yapılmaması açısından önem arz eder.

Haberin Devamı

Kefalet sözleşmesi ciddi şartları ve sonuçları olan bir sözleşme türüdür. Bu nedenle kefalet borcuna ilişkin hukuki bir uyuşmazlık söz konusu olduğunda, asıl borcun, kefilliğin şartlarının...vs tüm hukuki durumun bir avukata danışılarak enine boyuna değerlendirilmesi gerekir. Aksi halde kefil, ödemesi gerekmeyen bir borcu ödemek zorunda kalabilir.

Borçlu alacaklıya ödeme yaptığını asıl borçluya bildirmelidir. (Bildirmez ve asıl borçlu da alacaklıya ödeme yaparsa kefil rücu hakkını kaybeder.)

Kefil, bazı özel durumların oluşması halinde sözleşmeden dönme hakkına sahiptir. Sözleşmenin hazırlandığı aşamada kefilin yalnızca belirli bir süre için sorumluluğu olacağına ilişkin bir belirleme yapıldıysa bu sürenin sonunda kefil borcundan kurtulur.

Haberin Devamı

Kira sözleşmesinde kefil olmanın zaman aşımı vardır. Bir kira sözleşmesi belirsiz süreyle yapılıyorsa, yani taraflar bir birinden memnun olduğu sürece otomatik olarak uzuyorsa veya kefilin kefalet süresinin ne kadar olduğu net olarak belirtilmemişse Yargıtay kefaletin sözleşmenin hazırlandığı tarihten itibaren yalnızca bir yıl olacağını belirtiyor.

Kefil kendisine karşı yapılan icra takiplerine itiraz edebileceği veya bu durumu davada ileri sürebileceği gibi kendisi ayrı bir menfi tespit davası açarak artık kefil olmadığının tespitini talep edebilir.

Bankada kefalet sürenizi iyi bilin ve sonlandırın. Kefaletiniz bittiği anda mahkeme kararı almak zorundasınız. Yoksa borçlu bir başka borca girdiğinde de yine siz ödersiniz. Öyle durumlar var ki asıl borçlunun veya kefilin ölmesi halinde dahi kefalet sözleşmesi sona ermez.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!