KARGO DESTEĞİ SEKTÖRÜ UÇURUR

Güncelleme Tarihi:

KARGO DESTEĞİ SEKTÖRÜ UÇURUR
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2020 10:43

Koronavirüs salgının etkilerini en derin yaşayan üretim sahaları arasında yer alan kesme çiçek sektörü toparlanma sürecine girdi. Sektör temsilcileri, çiçekleri ihraç etmek için kargo desteği istiyor.

Haberin Devamı

BATI Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) verilerine göre ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracatını yüzde 10 artırarak 3,3 milyon dolara yükselten çiçek sektörü, eylül ayında da üretime ve ihtacat potansiyelini artırmaya yönelik arayışlara devam ediyor. Temmuz ve ağustos aylarındaki toparlanmaya rağmen 2020’nin ilk yarısını pandeminin gölgesinde geçiren çiçek sektörü, ilk 8 ayı 2019 yılının yüzde 6 gerisinde tamamladı. Sektör genelinde işletme ciroları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 70 civarında düşüş gösterdi.

İŞSİZLİĞİN İLACI
Bugünlerde Antalya’nın yayla üretiminin yapıldığını ve ihracata gönderildiğini belirten Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, süs bitkileri ve kesme çiçek alanında üretim ve ihracatın desteklenmesinin işsizliğe ilaç olacağını vurguladı. Çandır, “Çiçek sektörü pandemiye hasat mevsimi olan mayısta yakalandı. Bu dönem kesme çiçekte yüzde 65, diğer ünlerde yüzde 100 oranında ürün kaybı oldu. Pandemi döneminde ürünlerin büyük bölümü imha edildi. Ancak şu anda sekör hızlı bir toparlanma sürecine girdi. Eğer bu alanda doğru adımlar atılırsa oluşan üretim potansiyeli bölgedeki işsizlik sorununu önemli ölçüde ortadan kaldırır” dedi.

Haberin Devamı

ÜRETİME DEVAM
Çandır, sektördeki hareketli süreçle ilgili şöyle konuştu: “Üreticimiz, bu yıl için çiçekte ekimini dikimini yaptı. Sektörde üretim devam ediyor. Üretimimizde önemli bir gerileme yok. Herkesin tereddüdü Avrupa pazarı. Salgının artmasıyla Avrupa’da bir olumsuz durum olması halinde işlerinin etkileneceğinden endişeleniyoruz. Haziran öncesi yaşanan salgında satışlar tamamen durmuştu. Bu sıkıntının dışında üretmeye, ihraç etmeye ülkemize döviz kazandırmaya çalışan bir sektörümüz var. Desteklerle tarımsal üretim artar ve işsizlik sorunumuz bir nebze olsun nefes alır.”

SONUÇ ALAMADIK
Kısa çalışma ödeneğinin çiçek sektörünün yapısına uygun olmaması nedeniyle faydalanma oranının düşük kaldığını belirten Çandır, “Antalya Ticaret Borsa olarak kesme çiçek sektörü için talep ettiğimiz ‘Koronavirüs Tazminatı’ konusunda henüz sonuç alamadık. Geçici süre ile sektörün direncini artıran hava yolu desteğini şimdi tekrar talep ediyoruz. Çiçekte talebin devam ettiği, yaş meyve sebzede hareketin sürdüğü bu dönemde bu desteği tarımsal üretimin tamamı için istiyoruz. Böyle bir destek tarımsal üretime can simidi olacaktır. Yeni pazarlarla ihracat potansiyelimizi genişletmek için de kargo desteği gerekli” dedi.

Haberin Devamı

AVRUPA’DAKİ DARALMA İHRACATI ARTIRDI

Antalya’da çiçek ihracatının eylül ayında üreticinin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (OAİB) Başkanı İsmail Yılmaz, “Çiçek ihracatında haziranda başlayıp giderek yükselen bir artış var. Bunun temel nedeni İtalya, İspanya gibi ülkelerin bizden önce pandemiye yakalandıkları için ekim ve dikimlerini yapamamış olmaları. Kenya, Kolombiya gibi ülkelerden de uçuşlardaki daralma nedeniyle nakliye sıkıntısı yaşanıyor. Bu gelişmeler, çiçek ihracatımızı artırıcı etki yaptı” dedi.

ÜRETİM DESTEĞİ ÇAĞRISI
Yaklaşık bir aydır Antalya Havalimanı’nın uçak kargo bölümünde prosedürlerin daha sıkı hale getirildiğinden bahseden Yılmaz, küçük değişiklikler için evrak yenileme talepleri nedeniyle kargo uçaklarına ürünleri yükleyemediklerini, havaalanında bekleyen ürünler için depo maliyetleriyle karşılaştıklarını ve ihracatın sekteye uğradığını söyledi. Oluşan ihracat kaybını önlemek için acilen değişikliğe ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Eylül ayında ihracata yönelik talepler çok iyi durumda. Ama ürün yetersizliği söz konusu. Mevcut üretimle gelen talepleri yetiştiremiyoruz. Bu nedenle üretimi artırıcı destekler sektörü canlandırır” diye çağrıda bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!