İNGİLTERE ŞİMDİLİK KIRMIZI!

Güncelleme Tarihi:

İNGİLTERE ŞİMDİLİK KIRMIZI
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2021 11:01

Turizmde büyük öneme sahip İngiltere pazarı maalesef ki ülkemizi kırmızı listeye almış durumda. Kırmızı listeden çıkabilmemiz ve trafiğin tekrar açılması elbette öncelikle yine bizim çabalarımızla olacaktır.

Haberin Devamı

 ENDİŞE ettiğimiz ama umudumuzu da yitirmediğimiz İngiliz pazarından ne yazık ki olumsuz haber geldi.

Son yıllarda hem ülkemiz hem de özellikle golf turizmi anlamında donanımlı ve bakımlı golf sahalarına sahip olan Belek Turizm Bölgesi için çok büyük potansiyele ve öneme sahip olan İngiltere pazarı maalesef ki ülkemizi kırmızı listeye almış durumda. Salgının ülkemizdeki seyrine bağlı olarak tekrar değerlendirilecek ülkeler arasında olacağımızı öngörüyor ve aslında çözümünün büyük oranda bizim kendi çabalarımıza bağlı olduğunu da bir kez daha anlamış oluyoruz.

Bir takım politik yaklaşımların etkisinde kalınarak alınan kararlarla değerlendirmeye tabi tutulduğumuzu düşünüyor olsak da pandemi süreci ile ilgili daha fazla güven inşa etmedikçe hayal kırıklığı yaşamaktan kurtulamayacağımızı da biliyoruz. İki buçuk milyondan fazla turist rakamına ulaştığımız İngiliz pazarındaki beklentilerimizin salgın nedeniyle aksaması elbette doğaldır ancak kapıların tamamen kapanıyor olması üzücüdür.

Haberin Devamı

Son yıllarda önemli ölçüde artış gösteren tatil turizminin (3S) yanı sıra yazımın ilk başında da belirttiğim gibi özellikle Belek’te “Golf Turizmi” adına İngilizlerin eksikliğini fazlasıyla hissedeceğimiz aşikardır. Zira İngiliz golfçüler, golf turizmi potansiyelimizin neredeyse yarısını oluşturuyorlar.

Hep söylüyoruz; özellikle lokomotif pazarların alternatifi olmuyor, çünkü bu pazarlar her biri kendi içerisinde değerlendirilmesi gereken pazarlardır. Ayrıca birbirilerinin alternatifi olabilmeleri de mümkün değildir. En anlamlı sonuçları ancak her birinin potansiyelleri doğrultusunda ayrı ayrı sahne almaları ile elde edebiliyoruz. Yani Almanya, Rusya, İngiltere ayrı kulvarlarda ama birlikte varlığını mutlaka sürdürmelidir.

Lokomotif pazarlarımız dışında, potansiyeli ve ülkemize karşı sıcak yaklaşımları nedeniyle en anlamlı ana pazarlardan bir diğeri ise hep vurguladığımız üzere çok yüksek oranda fiyat endeksli olmasına rağmen Ukrayna pazarıdır. Diğer tüm küçük pazarlar ayrı ayrı elbette önemlidir ancak sonuca çok fazla etki etme durumları söz konusu değildir.

Haberin Devamı

Evet İngiltere’de kırmızı listeye dahil olmamız nedeniyle yeşil ışığa kadar charter trafiği şimdilik durmuştur. Kırmızı listeden çıkabilmemiz ve trafiğin tekrar açılması elbette öncelikle yine bizim çabalarımızla olacaktır. Önyargılar, politik sebepler ise zaten hep olmuştur ve sadece bugünün konusu değildir.

Turizmin başkenti Antalya başta olmak üzere ülkemizin dünya turizm hareketinde ulaştığı “ürün ve hizmet kalitesi” başarısı ile önümüzdeki engelleri aşma mücadelemiz her daim sürecektir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!