İNGİLİZ PAZARI 2023’E DAMGA VURACAK

Güncelleme Tarihi:

İNGİLİZ PAZARI 2023’E  DAMGA VURACAK
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2022 09:22

2022’de Antalya turizminin parlayan yıldızı olan İngiliz pazarı, 2023 turizm sezonuna da damga vurmaya hazırlanıyor. Turizmciler, İngiliz pazarından gelen yoğun talep karşısında kapasitelerini 2 katına çıkarma hazırlığında.

Haberin Devamı

2022 yaz sezonunun 10 aylık periyodunda Antalya’da rekor kırarak 1 milyon 88 bin 900 rakamına ulaşan İngiliz pazarı, 2023 sezonu için de umut vadediyor. Rusya ve Almanya’dan sonra güçlü bir kaynak pazar haline gelen İngiliz pazarına ilişkin hızlı yükseliş beklentilerini sürdüren turizm profesyonelleri, 1 Ocak-31 Ekim tarihleri arasında Antalya’ya hava yoluyla gelen turist sayısına ilişkin açıklanan verilerin ve şimdiye kadar aldıkları rezervasyonların ışığında 2023 yılı öngörülerini paylaştı.

YÜKSELİŞ TRENDİ SÜRECEK
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TTGA) Üyesi Erkan Yağcı, 2022’de Antalya turizmine doping etkisi yapan İngiltere pazarı ile ilgili şöyle konuştu: “İngiltere 2022’de Antalya’nın üçüncü kaynak pazarı olma yolunda giderek genişledi ve hedefe ulaştı. Bu yıl İngiltere’nin 1 milyon ve üzeri bandına çıkmasını hedeflemiştik ve süreç öngörülerimiz doğrultusunda ilerledi. Önümüzdeki sezonda da İngiliz pazarındaki bu yükseliş trendinin sürmesini bekliyoruz. İngiliz pazarının ana kaynak pazar olma yolunda genişlemeyi sürdüreceğini tahmin ediyoruz.”

Haberin Devamı

REKOR SAYIYA ULAŞTILAR
Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı, NBK Touristic Genel Müdürü Recep Yavuz, Antalya’da İngiliz pazarını ani bir genişlemeye iten süreci şöyle anlattı: İngiliz turistler son yıllarda rotayı Antalya’ya çevirmiş ve pandemi öncesi yıllarda yarım milyon sınırını aşmıştı. Geçtiğimiz yıl turizm sezonunun en çalkantılı ülkesi olarak turist rakamlarında gerilere düşen İngiltere pazarı, bu yıl yeniden güç toplayarak Antalya’da 2022’nin yıldızı olmaya doğru hızla ilerliyor. 2022 sezonu henüz sona ermeden Antalya, 1 milyonun üzerinde İngiliz turist sayısı ile tüm zamanların rekorunu kırdı. 2021’de 82 bin İngiliz turist Antalya’ya gelirken, pazar 2022’de 10 katın üzerinde bir artış yakalayarak 1 milyonun üzerinde rekor bir sayıya ulaştı. Batı Akdeniz’den uzaklaşıp yüzlerini Doğu Akdeniz’e dönen İngilizler, 2022’de sırasıyla en fazla Mayorka, Faro ve Antalya’ya seyahat etti, Antalya’da şimdiden geçmiş yılların yıl toplamından daha fazla sayıya ulaştı.”

Haberin Devamı

2 KAT KAPASİTE HAZIRLIĞI
MTS Globe Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Münci Karakaya da 2023 yılına yönelik kapasite artırma hazırlıklarının başladığını belirterek, “Yunanistan bu yılın parlayan yıldızıydı. Pandemiyi iyi yönetip karşılığını aldılar. Gelecek sene ise bu durumun değişeceğini düşünmekteyiz. Elimize ulaşan rakamlar bunu gösteriyor. Batı Akdeniz’den Doğu Akdeniz’e doğru kayma var. Müjdeyi vermek istiyorum, İngiltere’den gelen ilk veriler inanılmaz iç ferahlatıcı. Bölge turizmcilerinin 5 yıl içindeki hedefi İngiltere kapasitelerin iki katına çıkarmak. Bunun planlamaları yapılıyor. Şu an da İngiltere pazarı 3. Sırada. Bu üçüncülüğü korumaktan daha ziyade ben Almanya’nın rakamlarına ulaşılabilecek bir kapasitenin olduğuna inanıyorum. Bunun etkilerinin 2023 yılında çok daha belirgin olacağını düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

YATAK BULMAK ZOR OLACAK
Türkiye’ye en çok Avrupalı turist getiren tur operatörlerinden Meeting Point Türkiye’nin Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Onur Özer, İngiliz pazarındaki hızlı yükselişin de etkisiyle 2022 sezonunun beklenenin üzerinde geçtiğini anlattı. Özer, “Sektör olarak 2019 gibi müthiş bir sezonun arkasından pandeminin gelmesiyle kötü günler yaşadık. Pandemide firma olarak bir milyon yolcudan 350 bin yolcuya düşerek neredeyse sıfıra indik. 2021’de 650 bin yolcuya çıkarak sayılarımızı ikiye katlasak da bu başarı değildi. 2021 sonunda Rusya Ukrayna savaşı çıktı. Bir anda yeniden karamsar olduk. Ama buna rağmen sezona iyi bir başlangıç yaptık. Rus pazarının açılması, İngilizlerin gelmesi ile hareketlilik başladı. 2022 yılında iyi bir sezon yaşandı. Özellikle temmuz ve ağustos ayları tam kapasite çalışarak geçti. 2019’un yüzde 15 gerisindeydik ana bu yılın sonunda 2019 sayılarına ulaşacağız. 2023 için çok iyi sinyaller almaktayız. Önümüzdeki sezon yatak bulmakta zorlanacağız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!