Gençlerden yaratıcı projeler

Güncelleme Tarihi:

Gençlerden yaratıcı projeler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2016 11:46

Gençlerden yaratıcı projeler

Haberin Devamı

 

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi Genç Kalite Topluluğu ve AR-GE Topluluğu tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası İnnoproject Proje Yarışması'nda, domuz derisi yerine keten tohumundan yapılabilen jelatin, kümes hayvanları için otomatik sağlık testi gibi orijinal ve yenilikçi projeler ödüllendirildi.

Akdeniz Üniversitesi Genç Kalite Topluluğu ve AR-GE Topluluğu tarafından, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Antalya Genç Girişimciler Kurulu'nun katkılarıyla bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası İnnoproject Proje Yarışması'na 72 proje başvurusu yapıldı. Merve Tabakçıoğlu ve Can Erdi Kaya'nın organizatörlüğünde düzenlenen yarışmanın ön elemesine 30 proje davet edildi. Bu projeler arasından 15'i finale kaldı. İş geliştirme ve sunum eğitimi de verilen yarışma kapsamında projelerin iki kategoride değerlendirildiğini belirten Merve Tabakçıoğlu, AR-GE ve Teknoloji ile Girişimcilik ve E-Ticaret kategorilerinde üçer projenin ödüllendirildiğini söyledi.

DOMUZ DERİSİ YERİNE KETEN TOHUMU

2'nci Uluslararası İnnoproject Akdeniz Ödüllü Proje Yarışması'nda AR-GE ve Teknoloji kategorisinde keten tohumunun jelatine alternatif kıvam artırıcı olarak kullanılmasını sağlayan Ket-Jel projesiyle Dilan Mergen ve Elif Mergen birinci oldu. Keten tohumunun, jelatine alternatif kıvam artırıcı olarak kullanılabilirliği projesiyle birçok sektörde fiyatların düşmesinin sağlanacağı belirtildi. Jelatinin şu anda yüzde 28 sığır derisi, yüzde 46 domuz derisi ve yüzde 26 oranında kemiklerden elde edildiğini belirten Dilan ve Elif Mergen, “Keten tohumundan elde edilen jelatine eş kıvam artırıcı sayesinde bitkisel, besin değeri yüksek, maliyeti düşük, sanayi atığı olmayan bir ürün elde edilecektir" dedi.

KÜMES HAYVANLARINA SAĞLIK TESTİ

AR-GE ve Teknoloji kategorisinin ikincisi ise Savaş Koltuk, Hilal Filiz Sarı ve Özge Efe'nin 'Kümes Hayvanları için Otomatik Sağlık Testi' seçildi. Proje sahipleri, sistemin kümes içerisinde iskelet parçasının oluşturduğu yol boyunca, taşıma rayı ekseninde, kümesin bir başından diğer başına hareket halinde ilerlediğini söyledi. Yan duvarlara pozisyonlanmış vücut ısı ölçüm cihazıyla hayvanın vücut ısısının ölçüldüğü, aynı zamanda hayvanların olması gereken ağırlıklarının karşılaştırmalı veri analiziyle tespit edildiği, geçiş esnasında ilaç püskürtme ağzı aracılığıyla bütün hayvanlara aynı miktarda ilaç püskürtüldüğü kaydedildi.

ORTAK PLATFORMLU MİNİCAR

Bu kategorisinin üçüncüsü olan 'Ortak Platformlu MiniCar' projesinin sahibi Bahram Dovletov ise projesini şöyle anlattı:

“Ortak platformlu minicar, Türkiye'de ilk defa üretilmesi hedeflenen taşıtın motosiklet parçalarından oluşan basit yapılı özelliğinden dolayı üretim maliyeti düşüktür. Aracın can alıcı özelliği ise modüler olarak arka kısmının değişebilir olmasıdır. Hatcback, Convertible, Van ya da Pickup olarak kullanıma uyarlanabilir."

GİRİŞİMCİLİK VE E-TİCARET

Yarışmanın Girişimcilik ve E-Ticaret kategorisinde ise Armağan Dal'a ait online e-kitap hizmeti ve insanlara orijinal e-kitapların bulunduğu bir sanal kütüphane hizmeti vermeyi amaçlayan Ninova birinci oldu. Kağan Kahraman'ın görüntülü analizler ve istatistikler oluşturan basketbol yazılımı Scoutball.tv projesi ikinci seçildi. Herhangi bir takımın veya oyuncunun tüm maçları, yine takımların ve oyuncuların pozisyon bazlı görüntülü analizlerinin yer aldığı Sloooth Pratik ve Objektif Haber Kaynağı projesiyle de Sinan Acar üçüncü oldu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!