Fırıncının gözü ATSO’da

Güncelleme Tarihi:

Fırıncının gözü ATSO’da
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2019 10:24

ATSO Meclisi, ekmeğe zam önerisini bugün gündemine alacak. Fırıncı esnafı, 1 TL’ye satılan 200 gramlık ekmeğin 240 grama çıkarılıp 1 lira 50 kuruşa satılmasını istiyor.

Haberin Devamı

 EKMEĞE ZAM MECLİSTE
ANTALYALI fırıncı esnafı ve tüketicinin gözü bugün yapılacak olan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclisi’nde olacak. Meclisin ek gündeminde ‘ekmeğe zam’ önerisi tüm detaylarıyla tartışılacak. Mecliste, 1 TL’ye satılan 200 gramlık ekmeğin 240 grama çıkarılıp 1 lira 50 kuruşa satılması gündeme getirilecek.
KİLO FİYATI 7,5 OLMALI
Zam beklentileri ve Ticaret Bakanlığı’na sunulan önerinin detayları ile ilgili Hürriyet’e konuşan ATSO Yönetim Kurulu ve Ekmek-Unlu Mamuller Meslek Komitesi Üyesi Murat Totoş, “Normal şartlarda 5 TL olan ekmeğin kilogram fiyatı 7,5 TL olmalı. Ancak bu mecliste 6 lira 25 kuruş olarak karar alınmasını bekliyoruz” diye konuştu.
2 YILDIR ZAM ALMADIK
Son 1 yıl içinde 26 fırının iflas ettiğini, 78 fırının ise icralık olduğunu savunan Totoş, “2017 nisan ayından beri zam almadık. 3 kez konuyu ilgili bakanlıkların gündemine taşıdık. Artık sektörün dayanacak gücü kalmadı. Bugünkü mecliste gramajın artırılıp zam oranının ona göre yapılmasını isteyeceğiz” dedi.
GELENEKSEL FIRIN FARKI
200 grama satılan ekmeğin 240 grama çıkartılmasının isteneceğini kaydeden Totoş, şöyle dedi: “240 grama çıkan ekmeğin 1,5 TL’ye satılmasını talep edeceğiz. Ayrıca geleneksel üretim yapan fırınlarla endüstriyel üretim yapan fırınlar arasında da fiyat farkı olacak.”
AYAKTA KALMAK İSTİYORUZ
“Çünkü geleneksel fırınlarımızda girdi maliyetleri çok daha yüksek. Bu nedenle bu fırınlarımızda ekmek fiyatı en az 1,75 TL olmalı. Bu şartlar oluşsa dahi sektörün kâra geçmesi çok zor. Çünkü girdi maliyetleri şu kısa dönemde yüzde 50-70 arasında yükseldi. Amacımız fırınlarımızı batmaktan kurtarmak.”
UN-MAYA MALİYETİ ARTTI
ATSO Meclisi’nden çıkacak kararı dikkatle takip ettiklerini vurgulayan Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa İnce, “70 TL’ye satılan un 105 TL’ye, 45 TL’lik maya 70 TL’ye yükseldi. Biz bu verileri Ticaret Bakanlığımızla paylaştık. Umarım esnafın içinde bulunduğu zor durum tüm hatlarıyla gündeme gelir. ATSO Meclisi’nin de süreci gerçekçi olarak ele alacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!