FİNİKE PORTAKALI ZARAR GÖRMESİN

Güncelleme Tarihi:

FİNİKE PORTAKALI ZARAR GÖRMESİN
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2020 09:30

Finike-Demre-Kaş güzergâhında planlanan D-400 karayolu projesi, portakal üreticisini tedirgin ediyor. Finike Belediyesi ve çevre dernekleri, projenin Finike Ovası’ndaki portakal bahçelerine zarar vereceği görüşünde.

Haberin Devamı

FİNİKE Ovası’ndaki portakal bahçelerine zarar vereceği iddiasıyla otoyol projesine itiraz eden Finike Belediyesi ve çevre dernekleri, projenin yeniden gözden geçirilmesini istiyor.

İMAR PLANINA İŞLENDİ
Karayolları Genel Müdürlüğü 13. Bölge Müdürlüğü tarafından çizilen otoyol projesinin imar planına işlendiğini belirten Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, “Plana göre, Kumluca’dan gelen Kaş’a doğru devam edecek olan otoyol projesi portakal bahçelerinin tam ortasından geçerek İskele Mahallesi’nden tünele giriyor. Üretici tedirgin, bahçeleri zarar göreceği için projeyi istemiyorlar. Halkın istemediği bir projeyi belediye olarak biz de istemiyoruz” dedi.

BAŞKA BİR YOL MÜMKÜN
İlgili kurumlara uzlaşı çağrısı yapan Geyikçi, Finike otoyolunun Gökliman mevkisinden sonra tünelin içinden devam edebileceğini savunarak şöyle devam etti: “Henüz başlayan bir çalışma yok. Ama proje plana işlendi. 10–15 yıl sonra da olsa yapılacak. Finike’nin ortasından geçerek ilçeyi ikiye bölecek olan otoyol projesi, Kaş’ın da içinden geçiyor. Kaş halkı bu projeye karşı çıktığı için mahkemelik oldu.”

Haberin Devamı

BAKANLIKTAN YAZI GELDİ
Finike ve Demre arasındaki mesafeyi 7 dakikaya indirme hedefiyle planlanan otoyol projesi yeniden gündeme gelince Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na yazı yazdıklarını söyleyen Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, “Projenin uygulanıp uygulanamayacağını sorduk. Bakanlık, ‘Bu dönemde böyle bir tasarrufumuz yoktur’ diye yanıt verdi. Bu projenin hayata geçirilmesi bölgede 50 bin portakal ağacın kesilmesi, 17 kilometrelik mesafede 100 binin üzerinde ağacın zarar görmesi ve binlerce dönüm tarım arazisinin yok olması demek” diye konuştu.


FİNİKE PORTAKALINI BİTİRİR
Çok verimli bir tarım arazisi olan ve büyük ölçüde turunçgil tarımı yapılan bölgede bu projeyle tarımsal bütünlüğün bozulacağı uyarısında bulunan Sarıçobanoğlu şunları söyledi: “Üretici zaten yükselen maliyetlerle baş etmeye çalışıyor. Özellikle küçük üretici ayakta kalmakta zorlanıyor. Bir de böyle bir darbe alırsa üretime devam edemez. Böyle bir proje, bölgede üretimi baltalar. Finike portakalını bitirir.”

Haberin Devamı

UYGULANIRSA YASAL SÜREÇ BAŞLAR
Tıpkı Kaş’ta olduğu gibi Finike’de de yöre halkının yolun geçmemesi ve tünelin yapılmaması konusunda kararlı olduğunu söyleyen Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatı Tuncay Koç, “Bölgede henüz hazırlanmış bir ÇED raporu yok. Ama imar planına işlenmiş bir projenin olması, konunun çevre için tehdit olmaya devam ettiğini gösteriyor. Proje uygulamaya konulursa Finike halkı dava sürecine gidecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!