ET ÜRETİCİLERİ ANKARA’YA YÜRÜYECEK

Güncelleme Tarihi:

ET ÜRETİCİLERİ ANKARA’YA YÜRÜYECEK
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2017 15:02

İthal et yüzünden sektörden çekilme noktasına gelen yerli üreticilerin Ankara’ya yürüyüp sorunlarını Bakanlığa ileteceğini söyleyen Antalya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Ayhan, “Et üretimi tamamen biterse ülkemize yazık olur” dedi.

Haberin Devamı

BÜYÜK ölçekli hayvan üreticiliğinin 4 yıl önce bittiğini, hayvancılıkta ısrar eden küçük üreticinin ise son demlerini yaşadığını söyleyen Antalya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Ayhan, “Onlar da bırakacaklarını yüksek sesle söylemeye başladı. Et üretimi tamamen biterse ülkemize yazık olur” dedi. İthal et politikasıyla ilgili yaşadıkları sorunların çözümü için taleplerini merkez birliklerine ilettiklerini söyleyen Ayhan, kısa zamanda bir çözüm bulunmazsa sorunlarını Bakanlığa iletmek için Ankara’ya yürüyeceklerini söyledi.

 İTHAL TEHDİDİ SÜRÜYOR

 İthal sorunu devam ettiği müddetçe tepki göstereceklerini dile getiren Ayhan, “Yurt dışından getirilen kesimlik hayvana kesinlikle karşıyız. Ne şartlarda kesim yapıldığı belli değil. Kırmızı ette açık nedeniyle yurt dışından ithal hayvan getirilmesini anlıyoruz. Ancak bu noktada geliştirilecek dengeli politika, üreticinin zarar ettirilmemesi bakımından çok önem taşıyor. Emin adımlarla gidilmezse kısa vadede günü kurtarmaktan öteye gidemeyecek olan ithal politikası, sektörün varlığını tehdit ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

DEVLET DESTEĞİ ŞART

Yerli üretici zarar ettiği zaman sektörden koptuğunu ve tekrar sektöre dönmediğini vurgulayan İlhan Ayhan, “Daha önce yapılan hatalar tekrarlanıyor. Geçici olarak, suni olarak piyasayı rahatlatan bu politika, yarın et fiyatlarda ciddi bir yükseliş yaşanmayacağının garantisi olmaz. Anadolu’nun melez ırkları yeterli olmuyor. Etçil ırkların devlet tarafından desteklenerek çoğaltılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

MERALAR KULLANILSIN

Meraların etkin kullanımının sağlanması gerektiğinin de altını çizen Ayhan, “Sütte iyi olan Hoshtein ırkı ile bir yere varma şansımız yok. Çünkü bizim süt değil et açığımız var. Limuzin, Chevrolet, Simental ve Angus gibi büyükbaş hayvan ırklarının devlet desteğiyle damızlık olarak getirilip çoğaltılması etkin bir çözüm yöntemi olur. Anadolu’daki tedarikçilerden istediğimiz anda bu türleri rahatlıkla bulabilmemiz gerekiyor. Kırmızı et açığımızı bu yöntemle kapatabiliriz” çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

ÜRETİCİLER BIRAKIYOR

Son 10 gün içinde yurt dışından gelen ucuz ete rağmen marketlerdeki fiyatların düşmediğini de hatırlatan İlhan Ayhan, şunları söyledi: “Bu durumun tüketiciye faydası olmadı. Sadece Et ve Süt Kurumu ile birkaç aracı firma kazandı. Et açığı artmaya, üretici sayısı azalmasıyla başladı. Birliğimizin 600 küsur üyesinden her sene 20-25 tanesi istifa ediyor. Hayvancılık sektöründe hem büyükbaşta, hem de küçükbaşta daralma yaşanıyor. Doğru projelerle bu ülkede bırakın ithal et almayı, ihracat yapacak noktaya bile geliriz.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!