ESNAFTAN BORÇ ÇAĞRISI

Güncelleme Tarihi:

ESNAFTAN BORÇ ÇAĞRISI
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2021 10:55

Tam kapanma kararından iş yerlerinin olumsuz etkileneceğini söyleyen esnaf temsilcileri ekonomik destek verilmesini ve tüm borçların faizsiz olarak ertelenmesini istedi.

Haberin Devamı

PANDEMİ önlemleri kapsamında 29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında kesintisiz sokağa çıkma yasağının açıklanmasının ardından sektörlerde kapanma hazırlıkları başladı. Yasak süresince yeme-içme sektörü sadece paket servisle hizmet verecek. Otel rezervasyonları, sokağa çıkma ve şehirler arası seyahat kısıtlamaları için istisna teşkil etmeyecek. İçişleri Bakanlığı genelgesiyle istisna tutulan kuruluşlar hariç, tüm iş yerleri kapanacak. Esnaf temsilcileri tam kapanma kararını Hürriyet’e değerlendirdi.

ESNAF OLUMSUZ ETKİLENECEK
tam kapanma kararından esnafın olumsuz etkileneceğini söyleyen Antalya Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, “Salgının yayılmaması amacıyla tüm tedbirlere riayet eden esnafımız bu süreçte destek bekliyor. Pandemiden olumsuz etkilenen esnafımızın acilen mücbir sebep kapsamına alınmasını ve nakit desteği sağlanmasını talep ediyoruz. Özellikle kamudaki kiracı esnafımızın kiralarının alınmaması yeniden gündeme gelmeli, yine mülk sahipleri kiracı esnafımıza kolaylık sağlanmalı” dedi.

Haberin Devamı

TÜM BORÇLAR ERTELENSİN
Dere şunları söyledi: “Esnafımız gelir vergisi, stopaj gibi tüm vergilerden muaf tutulmalı. Elektrik, su, doğal gaz gibi enerji girdilerinin geçici olarak devletimizce finanse edilmesini istiyoruz. Ödenemeyen vergi borçlarının, geçmiş kredi borçlarının ve bankalara olan tüm borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi bir nebze çözüm olacaktır. Ayrıca yeni bir yapılandırma hakkı tanınmalı.”

13 AYDIR FEDAKÂRLIK YAPTIK
Pandemi önlemleri kapsamında kapatılan restoran, eğlence merkezleri ve yeme-içme tesislerinin zor durumda kalacağını vurgulayan Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (AGYİD) Başkanı Zeki Özen, “Sosyal ve ekonomik hayatın tüm çarkları dönerken kapalı olan tek sektör olan gastronomi, yeme-içme ve eğlence sektörünün son 13 aydır her türlü fedakârlığı yaptı. Tüm işletmelerin ruhsatlarına bakılmaksızın yayınlanan genelgelerdeki aynı şartlar ve kısıtlamalarla 17 Mayıs itibarıyla açılması sağlanmalıdır” çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

EĞLENCESİZ TURİZM OLMAZ
Turizm personelinin aşılanmasının güvenli ve kesintisiz hizmet açısından çok önemli bir adım olduğunu söyleyen Zeki Özen, “Fakat Güvenli Turizm Sertifikalı ve belediye belgeli gastronomi işletmeleri, yeme-içme ve eğlence işletmeleri, unlu mamul üreticileri, fırınlar bu sistemin dışında tutuldu. Turizmin ayrılmaz bir parçası olan gastronomi, yeme-içme ve eğlence yerleri de acilen kayıt sistemine alınmalıdır. Böylece turizm sezonunun Türkiye’de her alanda güvenli bir şekilde devam ettiği mesajını tüm dünyaya verebiliriz. Çünkü gastronomi ve eğlencenin olmadığı bir turizm düşünülemez” ifadelerini kullandı.

 

BAKMADAN GEÇME!