EN ÖNEMLİ HEDEF NİTELİKLİ TURİZM!

Güncelleme Tarihi:

EN ÖNEMLİ HEDEF NİTELİKLİ TURİZM
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2022 10:04

Bugünlere gelene dek önümüze pek çok hedef koyduk ve bu hedeflerin bir kısmına bakış açılarımız göreceli de olsa ulaşabilme şansını yakalayabildik.

Haberin Devamı

 

Gün oldu işler yolunda gitti yüzümüz iyiden iyiye güldü. Gün oldu hayal kırıklıkları yaşadık. Çoğu zaman gerçekleştirebildiğimiz rakamlara endeksli bir yol izleyerek performansımızı değerlendirdik.

O rakamlar ‘NİCELİK’ anlamında bizi yıllar önce tasavvur etmekte zorlanacağımız noktalara taşımakla beraber asıl önemli olan ‘NİTELİK’ hamlemizi de geciktirdi.

Ancak bugün elde ettiğimiz bunca çok değerli deneyimin ışığında bir şeyi tüm çıplaklığıyla gördük ki sadece rakamlar ile turizmin sürdürülebilir olmasını sağlayabilmemiz mümkün değil.
Turizmi nasıl yapıyor olduğumuza fazla takılmaksızın sadece elde ettiğimiz rakamsal sonuçlar üzerinden sürdürülebilir turizm yapabilme şansımızın olmadığını mutlaka görmemiz gerekiyor.

Haberin Devamı

İşin istatistik boyutu elbette önemli. Hangi pazarlardan ne kadar turist alacağımız tartışmasız bir matematiksel gerçeklik. Ama bunu yaparken aslında çok daha önemli bir diğer gerçekliği ne yazık ki gözden kaçırıyor olmamız turizm hareketimizin geleceği adına hayati bir anlam taşıyor.

Ne kadar turist hedefliyoruz kadar hangi turisti hedefliyoruz meselesi sürdürülebilir turizm adına o kadar önemli ki.

Çok uzun yıllardır uygulamakta olduğumuz her şey dahil sistemi ile bugüne kadar hedeflediğimiz turizm anlayışının bizi taşıyabileceği noktaya zaten çoktan ulaştığımızı artık görmek zorundayız.

Başarıyla uyguladığımız bu sistem sayesinde bugünlere kadar elde ettiğimiz sonuçlara elbette haksızlık etmiyoruz. Ancak tüm dayanılmaz cazibesi yanında daha nitelikli turizm yapabilmemizin önünde bir engel teşkil edip etmediğini değerlendirme zamanı da iyiden iyiye gelmiştir, diye düşünüyorum. Çünkü Türk turizminin artık her ne şekilde olursa olsun çok daha nitelikli bir turizm standardına olan ihtiyacı kesinlikle yadsınamaz.

Bunun için elimizde yeterince nitelikli ürünümüz olduğu gibi son yıllarda önemli ölçüde erozyona uğramasına rağmen hala nitelikli insan gücümüz de mevcuttur. Ayrıca nitelikli turizmin, nitelikli insan gücünü de daha bir ateşleyip harlayacağını unutmamalıyız.

Haberin Devamı

Nitelikli turizmin bizim turizm anlayışımıza en gerçekçi biçimde uyacağına inandığımız parametreleri bellidir ve gerekirse günümüz koşullarında yeniden değerlendirilerek geliştirilecektir.

Bugün dünyada turizm hareketlerine belli bir nitelik kazandırmış olan tüm ülkelerin hikayelerinden kendi adımıza yararlanabilme şansımız vardır.

Belli bir övüncü gerçekten hakkeden ürün ve hizmet kalitemizi sarf ettiğimiz emeğimizin çok daha anlamlı bir karşılığı olarak nitelikli turizm ile taçlandırabilirsek hep özlemini çektiğimiz daha iyi bir turizm gelirine ulaşmanın hazzını da yakalamış olacağız.

Bu özleme sadece bir hayal olarak bakanlar mutlaka vardır. Öyle bile olsa bu çok güzel bir hayaldir ve bu hayalin peşinden gitmeye değecektir.

Haberin Devamı

Örneğin; turizmin başkenti güzel Antalya’mıza çok daha fazla tarifeli uçağın indiğini hayal etmeye devam edeceğim.

Antalya’nın eşsiz tarih ve kültür zenginliğine gerçekten fazlasıyla itibar eden ve bu nedenle sadece otellerimiz de yaşadıkları hoş anlarla yetinmeyip, ilgiyle gezen, dolaşan, paylaşan turisti hayal etmekten asla vazgeçmeyeceğim.

Niteliği arttırılmış tatil beldelerimiz de cıvıl cıvıl dolaşarak alışveriş yapan ya da bize özgü şirin mi şirin kafelerimizde ve restoranlarımızda keyifle oturan turisti hayal etmeyi ısrarla sürdüreceğim.

Müzelerimiz ve ören yerlerimiz için gişeler önünde toplanan turist kafilelerini hayallerimden kesinlikle çıkarmayacağım.

Haberin Devamı

Kişi başı turist gelirimizin çoktan 1000 doları aşarak yükseldiği ve ülkemin turizm gelirinin turist sayısı ile en anlamlı biçimde örtüştüğü günlerin sevincini yaşıyor olmayı hayal edeceğim.

Turizm hareketimizi bu günlere taşıyan her bir turizm neferimizin çok daha mutlu olarak sektöre daha bir sıcaklık duyacağı günler için hayal kurmaya devam edeceğim.

İşte tam da bu yüzden ‘nitelikli turizm’ en önemli hedefimiz olmalıdır ve umutlu olmamız için pek çok nedenimiz vardır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!