DUMAN CEZASINA WhatsApp ÇÖZÜMÜ

Güncelleme Tarihi:

DUMAN CEZASINA WhatsApp ÇÖZÜMÜ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2020 12:06

Antalya’da kapalı alanlarda sigara içilmesine izin veren kafeterya, restoran ve eğlence mekânları, Emniyet, İl Sağlık ve belediyelerin ortaklaşa gerçekleştirdiği denetimlerden kurtulmak için ‘WhatsApp’ grubu kurdu.

Haberin Devamı

ANTALYA’da 2019 yılı içerisinde kapalı alanlarda sigara içilmesine izin veren ticari işletmelere yönelik 112 bin 729 denetim yapıldı. Bu denetimlerde 549 işletmeye toplam 1 milyon 859 bin TL idari para cezası kesildi, 11 işletme ise kapatıldı. Cezalardan bunalan ancak ihlale de devam eden işletme sahipleri, kendi aralarında ‘denetim ihbar hattı’ adıyla WhatsApp grubu oluşturdu.
MÜŞTERİ ISRAR EDİYOR
Tütün denetim ekipleri tarafından herhangi bir işletmeye denetim yapıldığında, denetim yapılan işletmenin sahibi söz konusu gruptan denetim yapıldığına dair bilgi ve fotoğraf paylaşımı yapmaya başladı. Sistemin işleyişini Hürriyet muhabirine anlatan işletme sahibi B.T., şu bilgileri verdi: “Müşteri ısrarla kapalı alanda sigara içmek istiyor. İzin vermeyince de kalkıp gidiyor.”
DENETİMİ HABER VERİYOR
“Cezalar da çok ağır. Biz de kendi içimizde özel bir grup kurduk. Denetim yapılan işletmenin sahibi denetimin başladığını, ekiplerin hangi noktada olduğunu WhatsApp grubuna yazıyor. Biz de ona göre önlem alıyoruz. Özellikle denetimin yapıldığı işletmenin yakınındaki noktalar alarma geçiyor. Bu şeklide cezadan kurtulmaya çalışıyoruz.”
‘7/24 GÖREVDEYİZ’
Denetimlerin nasıl yapıldığı ile ilgili Hürriyet’e konuşan Antalya İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür de şöyle dedi: “Vatandaşlarımızı tütün dumanının pasif etkilerinden korumak ve ihlallerin önlenmesi için tütün denetim ekipleri tarafından Antalya genelinde 7 gün 24 saat denetim yapıyoruz. 2019 yılı içerisinde 112 bin 729 denetim gerçekleştirdik.”
EKİPLER YENİLENECEK
Denetimlerimizde işletmelerin yanı sıra kişilere de ceza uygulaması yapıldı. Bu denetimlerde 440 kişiye 64 bin 375 TL idari para cezası uygulandı. 2019 yılında toplam 162 İlçeler arası çapraz denetim gerçekleştirildi. Yeni yılla birlikte sahada tanınmış olan tütün denetim ekipleri değiştirilerek daha etkin denetimler yapılacak. Vatandaşlarımız ihlale şahit olmaları durumunda Alo 184 SABİM Hattı ile Yeşil Dedektör mobil uygulaması üzerinden şikâyette bulunabilirler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!