ÇOCUKÇA BAŞKANI OĞUZ: HER MAHALLEYE EKİP KURULMALI

Güncelleme Tarihi:

ÇOCUKÇA BAŞKANI OĞUZ:  HER MAHALLEYE EKİP KURULMALI
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2018 10:27

Son yıllarda sayıları artan çocuk istismarına karşı Antalya’dan da tepki sesleri yükseliyor. Türkiye’nin çocuk istismarı konusunda ücretsiz eğitim veren tek sivil toplum kuruluşu olduklarını dile getiren Çocukça Derneği Başkanı Buğra Kaan Oğuz, “İdam sesleri yükseliyor. Bu çare değil. Toplumu eğitmedikten sonra bu sorun çözülemez. Devlet her mahalleye ekipler kurmalı” dedi. 

Haberin Devamı

TÜRKİYE'yi sarsan çocuk istismarı haberlerine her gün yenisinin eklenmesi Antalya’da da tepkilerin yükselmesine neden oldu. Son olarak Eylül ile günlerdir aranan Leyla adlı çocukların cansız bedenlerine ulaşılması da istismar olaylarındaki artışı bir kez daha gözler önüne serdi. 

ÇOCUKÇA BAŞKANI OĞUZ:  HER MAHALLEYE EKİP KURULMALI

İDAM OLAN ÜLKELERE BAKIN

Yaşanan olaylar sonrasında sosyal medyada idam seslerinin yükseldiğini, bunun çözüm olmadığını belirten Çocuk İstismarıyla Mücadele ve Çocuk Haklarını Koruma Derneği (ÇOCUKÇA) Başkanı avukat Buğra Kaan Oğuz, “İdamın olduğu ülkelerde çocuk istismarı sayısında düşüş yaşanmıyor. İdam değil, eğitim ve bilinçlendirme ile bu sorun çözülebilir” dedi.

TANIK İSTİYOR

Haberin Devamı

İstismar konusunda hakimlerin tanık istediğini bunun da oldukça zor olduğunun altını çizen Oğuz şöyle konuştu: “Şu an çocuk istismarı için 16 yıldan aşağı olmamak üzere ceza verilir diyor yasalar. Çocuk 12 yaşından küçükse de cezanın alt sınırı 18 yıl. Bu cezayı bile hakimler verirken elleri titriyor. 6 yaşındaki çocuk istismara uğramış tanık isteniyor. Nereden bulacaksınız. “

İDAM İLE AZALMAZ

“Çocuk olayı bir ay sonra anlatıyor. Çocuk olayı hemen anlatamaz anneden babadan korkar diye uzman görüşleri var. İdam getirdik, hadımlık getirdik ve ya müebbet getirdik. O zaman bir tane de tanık yetmez deseler ne yapacağız. İdam ile sayıların düşeceğine inanmıyoruz. unicef ve Amerika’da derneklerin araştırmalarına bakın sayıların düştüğü yok.”

TEK DERNEĞİZ

Okullarda, kurumlarda çocuk istismarı konusunda ücretsiz eğitim verdiklerini ve bu konuda Türkiye’de tek dernek olduklarını belirten Oğuz, “Ülkemiz çocuk istismarında 3’üncü sırada. Ama Türkiye’de bu konuda ücretsiz eğitim veren tek derneğiz. Ne kadar acı. Böyle bir şey olabilir mi? Biz sadece 14 kişiyiz. Bizim gibi Antalya’da 4 dernek olsa ve bu ülkeye yayılsa, inanın bu sorunun üstesinden gelinir diye düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

Her mahalleye EKİP

Haberin Devamı

Her mahallede nasıl sağlık ocağı varsa devletin cinsel istismar konusunda bilgi verecek ekipler ya da mobil ekipler oluşturması gerektiğini de vurgulayan Oğuz, şunları söyledi: “Eğitimlerde sayının az olması insanların soru sorma olanağını artırıyor. Örneğin bin kişilik seminerde soru soran kişi çok az olurken 20 kişilik seminerde bu sayı artıyor. Detaylı bir ekip olsa; tek tek çocuk istismarı nedir, nasıl anlaşılır, iyi dokunuş kötü dokunuş nedir? diye anlatsa çok faydalı olur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!