ÇİFTÇİ ELEKTRİKTE İNDİRİM İSTİYOR

Güncelleme Tarihi:

ÇİFTÇİ ELEKTRİKTE İNDİRİM İSTİYOR
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2019 10:43

Enerji maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle sulamada kullandığı elektriğe geçtiğimiz yıla göre iki kat daha fazla para ödeyen çiftçi, tarımsal abonelerin elektriğinde yüzde 50 indirime gidilmesini istiyor.

Haberin Devamı

TARIMSAL üretimin ve hayvancılığın en önemli girdi kalemlerinin başında gelen enerji maliyetleri çiftçinin belini büküyor. Antalya İli Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Metin Yaraşçı, hayvancılıkta girdi maliyetlerinde ilk sırada yemin, ikinci sırada enerjinin, üçüncü sırada ise gübrenin yer aldığını söyledi. Enerji fiyatlarının bu sene yüzde 30 arttığını, geçtiğimiz yılda da ciddi bir artış yaşandığını kaydeden Yaraşçı, “Çiftçi yemini ucuza mal edebilmek için ürününü kendisi ekmeye çalışıyor. Ama ektiğimizde masraflarımıza bakınca ekmeyip de satın almak daha karlı gözüküyor. Benim gibi kim ekecek, kim üretecek diyenler üretimi sürdürüyor” dedi.

ÇİFTÇİ ELEKTRİKTE İNDİRİM İSTİYOR

YÜZDE 15 ZAMLI ÖDEDİK
Bu sene ağustos ve eylül aylarını kapsayan mısır sezonunda saatlerin okunmadığını elektriğe zam geldikten sonra saatlerin okunduğunu dile getiren Yaraşçı, “Suyu kullandığımız zaman saatlerimiz okunmadı. Zam gelince okundu. Bu nedenle kullandığımız enerjinin üzerine ekstra yüzde 15 daha fazla para ödedik. Bunu bilirkişilere ilettik ama ses çıkmadı” diye konuştu.

Haberin Devamı

EVDE KULLANANLA AYNI OLMAMALI
Enerji maliyetlerinin kendilerini zora soktuğunu açıklayan Yaraşçı, “Önümüzdeki süreçte devlet büyüklerimizin tarımsal abonelerin elektrik maliyetlerini yüzde 50 indirmelerini istiyoruz. Evde klima kullananın elektriğe ödediği parayla tarımsal abonenin ödediği paranın aynı olmaması lazım” görüşünde bulundu.

80 DÖNÜMDE 40 BİN LİRA MASRAF
80 dönüm alanda mısır üretimi yaptığını açıklayan Yaraşçı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz hayvan yemi yapmak için silajlık mısır üretiyoruz. Antalya’da genelde büyükbaş hayvancılıkla uğraşanların yüzde 80’i kendi mısırını kendi ekmeye çalışır. Bu yıl 22 bin liralık enerji maliyetim oldu. Tohumu, gübresi, ilacı ve enerjisiyle birlikte 80 dönüm alanda toplam 40 bin liralık masraf yaptım. Silajlık mısırda 1 dönüm alandan 3 ton ürün alırsanız maliyetinizi kurtarırsınız. Bizim Döşemealtı bölgesinde bir dönümde 3 ile 6 ton arasında ürün alınır. Tarlanın durumuna, çiftçinin bakımına ve sulamasına göre değişir bu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!