BELGEYİ ALIN OYUNU BOZUN

Güncelleme Tarihi:

BELGEYİ ALIN OYUNU BOZUN
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2022 13:35

Çeşitli yöntemlerle binlerce kişiyi tuzaklarına düşüren dolandırıcılar, her gün kurbanlarına yenilerini ekliyor. Dolandırıcıların son yöntemlerinden biri de borçlu olmadığı halde vatandaşlara, hiçbir belgeye gerek duyulmadan yapılabilen ilamsız icra takibi göndermek.

Haberin Devamı

İcra dosyasına dönen memleketimizde açılan icra takiplerinin yüzde doksanı ilamsız icradır. Peki buna neden ilamsız icra takip dendiğini biliyor musunuz? İlam kelimesinin anlamı mahkemenin kesinleşmiş kararıdır. Bu vesile ile ilamsız demek bir mahkeme kararına dayanmayan icra demektir. Bunun ucu öyle açık ki... Elinde mahkeme kararı ve ya hiçbir belge bulunmayan hatta alacaklı bile olmayan insanlar bu sayede icra takibi açma hakkına sahipler. Yani yatır harcı aç dosyayı, sonra borçlu uğraşsın dursun.

***
İTİRAZ SÜRECİNİ GECİKTİRMEYİN
Hele bir de gelen icra tebligatına itiraz etmezseniz işler iyice sarpa sarar. ‘Benim böyle bir borcum yok’ diye es geçmeyin. Mecbur icra dosyasını ödemek zorundasınız. Hukuki dolandırıcılık hat safhada. Hatta yanlış adrese tebligat göndererek tüketicileri icra ile tehdit etmekteler. E-devlette bir borç görürseniz hemen paniklemeyin, çünkü tebligat gelmeden icra takibi başlatılamıyor. Ancak 7 günlük itiraz sürecinizi de geciktirmeyin. En yakın adliyedeki icra dairesine gidip itiraz dilekçenizi yazıp dosya numaranızı belirtin. Dilekçenin bir nüshasını da kaşe vurdurup saklayın.

Haberin Devamı

***
BORCUM YOKTUR BELGESİ
Diyelim ki elinize borcunuz olduğuna dair bir tebligat ulaştı, yapmanız gereken daha kolay. İcra dairesine gidip borcum yoktur diyerek bir belge alabiliyorsun ve bu belgeyle aslında dolandırıcıların oyununu bozmuş oluyorsun. Ayrıca, itiraz etmekle kalmayın, dolandırıcılık şüpheniz varsa mutlaka yetkili organlara bildirin ve savcılığa suç duyurusunda da bulunun.
Çünkü süreçte itiraz etmediğiniz için takip kesinleşir. Alacaklı daha doğrusu alacaklı olduğunu iddia eden kişide mallarınıza ve maaşınıza haciz koydurabilir.

***
YAŞLILAR HEDEFTE
Herhangi bir belge, senet, fatura veya mahkeme kararına gerek olmadığını bilen dolandırıcılar, genellikle çok yüksek olmayan miktarları talep ediyor ve yaşlı kişileri hedef alıyor. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız ve ödeme emrindeki miktarı ödediyseniz karşı tarafa istirdat davası açma hakkınız var. Kişi aleyhine icra takibi açılmış, icra takibine itiraz edilmediği için kesinleşmiş hallerde borçlu olmadığı halde icra tehdidi altında ödemek zorunda olduğu paranın geri istemek amacıyla açtığı davadır.

Haberin Devamı

***
Peki bu davayı nerede ve ne kadar sürede açmanız gerekiyor. Size haksız şekilde icra takibi açan kişinin ikametgahının olduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesinde icranın son ödemesini yaptığınız tarihten itibaren bir yıl içinde davanızı açmanız gerekiyor. Eğer bu bir yıllık süreç gözden kaçırırsanız davanız reddedilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!