'AYAK İZİ'NDEN SEN SORUMLUSUN

Güncelleme Tarihi:

AYAK İZİNDEN SEN SORUMLUSUN
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2022 09:14

Sürdürülebilir çevre; bir süredir günümüz dünyasının gündemini meşgul etmekte.

Haberin Devamı

Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerde en önemli gündem maddelerinin başında sera gazı salınımları geliyor. Bu nedenle ülkeler düşük karbonlu ekonomiye geçiş yönünde birçok çalışma yaparken diğer yandan akademik dünya da bu konuya titizlikle eğiliyor.

***
Öncelikle size bugünlerde sıklıkla karşınıza çıkan bir kavramdan bahsedeceğim, Karbon Ayak İzi… Ne yazık ki dünyanın baş etmek zorunda kaldığı küresel ısınmanın en önemli aktörlerinden biri olan CO2 (Karbondioksit) gazının hesaplanabilmesi için, karbon ayak izi kavramı ortaya çıktı. Bilim insanları birçok alanda karbon ayak izine yönelik hesaplamalar yapıyor.

***
Hızla artan nüfus, beraberinde artan kirlilik, kaynakların tükenme tehdidi ister istemez bizleri bu noktaya getirdi. Sürdürülebilirlik adına kaynakların gelecek nesillere bozulmadan aktarılabilmesi tüm çalışmaların temel konusu.

Haberin Devamı

***
Peki, nedir bu yapılan hesap kitap, bunun sonuçları neden bu kadar önemli? Gelin bunu daha anlaşılır bir şekilde ifade edeyim size. Bugün çeşitli parametreler dâhilinde birçok alanda karbon ayak izi hesaplamaları yapılıyor. Bu hesapla; bir kişinin bir yılda doğaya saldığı CO2 miktarı belirlenerek yapılıyor. Örneğin kişilerin ulaşım, yeme-içme, ısınma gibi aktivitelerinin sonucunda oluşan karbon miktarı bize kişilerin karbon ayak izini veriyor. Yani genel toplam içerisindeki oranını.

***
Oranlamak ve bir rakam ortaya çıkarmak neden önemli? Çünkü zararın tespitini sağlamak ve bu zararı azaltabilmek için rakamsal ifade etmek işi kolaylaştırır.

***
TURİZMİN AYAK İZİ
Turizm faaliyetlerinin ülkelere çoklu olarak fayda sağladığını hepimiz biliyoruz. Özellikle ülkemiz için önemli bir sektör. Ancak bununla birlikte bölgesel olarak artan sezonluk nüfus, hızlı tüketim, çevre kirliliği, enerji tüketimi, ulaşım gibi durumlar sorunları da doğurabilmekte. Burada en önemli sorun çevresel sürdürülebilirlik üzerindeki olası etkileri…

***
Turizm sektörünün hem üretim tarafında hem de tüketim tarafında bolca insan var. Dolayısıyla sektörde insan faaliyetleri önemli bir yer tutar. Bu nedenle özellikle büyük ölçekli otel işletmelerinin kurumsal karbon ayak izi hesaplamaları yapılarak, doğaya verilen olumsuz etkilerin azaltılabilmesi için çalışmalar yapılmalı. Bu aynı zamanda sürdürülebilir bir işletme imajı oluşturmak adına da önemli bir adım. Yani doğaya değer katarken işletmeye de değer katmak mümkün.

***

Haberin Devamı

SORUMLULUK TURİSTLERLE PAYLAŞILMALI
Dünyada “sürdürülebilir turizm” başlığı altında çalışmalar yapılıyor. Buradaki temel amaç; turizmin çevresel olarak olumsuz etkilerini en aza indirgemek. Bunu yapmak imkânsız değil. Doğru bir planlama ve bilinçli tüketim ile ciddi bir yol alınabilir. Özellikle enerji kullanımını kontrol altında tutmalı. Örneğin; otelde kalan turistlerin otelde kullandıkları enerji miktarı ile ödedikleri para arasında bir bağlantı olmadığı için gereğinden fazla enerji tüketimi gerçekleştirebiliyorlar. Bu konuda tüketicilerin de sorumluluk alması için onları motive edecek ve yönlendirecek çalışmalar yapılabilir. Sorumluluk onlarla paylaşılmalı. Enerji, su kullanımı ve atık yönetimi üzerine alınabilecek önlemlerle karbon ayak izi oranları oldukça düşecektir.

Haberin Devamı

***
Doğaya olan sorumluluğumuzun gerektirdiği önlemleri almak için geç kalmayalım. Bugün tadını çıkardığımız bu dünyayı gelecek nesillere tüketmeden bırakabilmeliyiz. İster üreten taraf ister tüketen taraf olalım, sorumlu bir algıyla her şeyi değiştirebiliriz. Bu nedenle doğada bıraktığımız 'AYAK İZİ’nden biz sorumluyuz…

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!