Afette faleze mi gideceğiz?

Güncelleme Tarihi:

Afette faleze mi gideceğiz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2019 10:24

Akdeniz Üniversitesi Geoteknik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Dipova, Antalya’nın çeşitli noktalarında belirlenen afet toplanma alanlarının standartlara uygun olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

TOPLANMA ALANINDA İNŞAAT YÜKSELİYOR
TÜRKİYE’nin farklı illerinde art arda yaşanan depremlerden sonra afetlere hazırlıklı olmaya yönelik çalışmalara hız verildi. Ancak Antalya Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından belirlenen ve e-devlet aracılığıyla vatandaşlara duyurulan ‘afet toplanma alanları’ tartışma konusu oldu. Mahalle aralarındaki parklardan falezlere küçük büyük, düz, engebeli birçok noktanın toplanma alanı olarak gösterildiğini vurgulayan Akdeniz Üniversitesi Geoteknik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Dipova, afet anında toplanma yeri olarak işaretlenen birçok noktanın standartlara uygun olmadığını söyledi.
SIKIŞIK İMAR ANLAYIŞI
Toplanma yeri belirlenmesindeki sorunların geçmiş dönemlerdeki sıkışık imar anlayışından kaynaklandığının altını çizen Nihat Dipova, belirlenen bazı noktaların adeta ‘toplanamama yeri’ olduğunu savundu. Afet toplanma alanlarının bulundukları bölgelerin ihtiyaçlarını ne ölçüde karşılayabilecekleri konusunda detaylı hesaplamalar yapılması gerektiğini söyleyen Dipova, “Sosyal donatısız, sıkışık binalar ve aralarındaki dar yollardan oluşan bir imar planı günümüzde afet toplanma alanı bulamamamıza yol açıyor. Sadece eski mahalleler değil, kentsel dönüşüm terimi yanlış kullanılarak gerçekte yapılan yapı yenilemeleri de çok sayıda bina, dar yol ve sıfıra yakın sosyal donatı alanından oluşan imar alanlarını ortaya çıkardı” dedi.
AFET OLANA KADAR BİTER
Konyaaltı ilçesinde bulunan Pınarbaşı Mahallesi’ndeki Üniversite Caddesi’nde belirlenen alanda yeni bir inşaatın yükseldiğini kaydeden Dipova, “Afet toplanma yerinde inşaat mı yapılıyor, yoksa inşaat alanı afet toplanma yeri mi gösterilmiş anlayamadık. Haritada görüleceği gibi, toplanma yeri olarak tanımlanan arazide halihazırda büyük bir inşaat devam ediyor. Temeli atılmış olan inşaat muhtemelen afet olana kadar biter, o sitede oturanlarla birlikte başka afet toplanma yeri ararız” diye konuştu.
TEK ALAN PAZAR YERİ
Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa İlçelerindeki toplanma alanlarında ciddi sıkıntılar olduğunu vurgulayan Dipova, şöyle devam etti: “Dokuma’da acil toplanma yeri olarak sadece bir pazar yeri gösterilebilmiş. Kaleiçi’nde ise insanlar falezlere yönlendiriliyor. Falezler dik eğimli yamaç olduğundan kalabalıkların ayakta dahi durmasına imkan vermeyecek alanlar. Afet anında belirtilen bölgeye insanları toplamak mümkün değil.”
CEP TOPLANMA YERİ
“Konyaaltı’ndaki Siteler Mahallesi sakinleri orada geniş bir park olduğu için şanslılar. Ancak Uncalı Mahallesi’nde bu denli geniş park olmadığı için, yüksek katlı ve sıkışık yapıların arasında küçük cep alanlar toplanma alanı olarak yayınlanmış. Bu alanların afet anında yeterli olmama ihtimali göz önünde bulundurularak çözüm üretilmeli.”
BOĞAÇAYI ÇOK RİSKLİ
“Boğaçayı için en büyük tehlike taşkındır. Bir taşkın durumunda çay kenarındaki 333 Sokak ve çevresindeki imar alanları sular altında kalabilir. Bu bölgede en yakın toplanma alanı olarak Arı Deresi kenarı işaretlenmiş. Akarsu yanı tercihi tüm afet ihtimalleri düşünülerek yeniden gözden geçirilmeli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!