5 YAŞ ALTI RİSK GRUBUNDA

Güncelleme Tarihi:

5 YAŞ ALTI RİSK GRUBUNDA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2022 12:47

Antalya’da zatürre, influenza, arena, RSV, korona vakalarında ciddi bir artış olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları‬ Uzmanı Doç. Dr. Tuğçe Tural Kara, özellikle 5 yaş altı çocukların risk grubunda olduğunu söyledi. Kara, hastalık döneminde çocukların okula gönderilmemesi gerektiği konusunda aileleri uyardı.

Haberin Devamı

KIŞ mevsimiyle birlikte artış gösteren grip vakaları en çok çocuklarda görülüyor. Uzmanlar, özellikle okullarda bulaşın fazla olması nedeniyle hastalanan çocukların hastalık belirtilerinin başladığı günden itibaren tedavileri tamamlanana kadar okula gönderilmemesi gerektiğini söylüyor. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları‬ Uzmanı Doç. Dr. Tuğçe Tural Kara, acil servis ve polikliniklerde influenza, arena, RSV, korona vakaları nedeniyle ciddi bir yoğunluk olduğunu söyledi. Son dönemde zatürre vakalarında ciddi bir artış olduğunu belirten Kara, aileleri öksürük şikâyeti olan çocuklarını hastalığı ilerlemeden hekime başvurmaları konusunda uyardı.

ZATÜRRE VAKALARINDA ARTIŞ VAR

Enfeksiyon hastalıkları için başvurulan polikliniklerde yaşanan durumu Hürriyet’e anlatan Tuğçe Tural Kara, şu anda zatürre vakalarında sayının çok fazla olduğunu belirterek şunları söyledi: “Akciğerinde su toplanması sonucu polikliniğe gelen çocuk sayısı çok fazla. Çok ilerlemiş bir vakada akciğerin bir kısmını almak durumda kaldık. Çok ciddi seviyede vakalarla karşılaşıyoruz. Aileler, çocuklarının grip olduğunu düşünerek başlangıçta bir hekime götürmeye gerek duymuyorlar. Ama düşmeyen ateş, düşmeyen öksürükler zatürreye çevirebiliyor. Grip deyip geçmemek lazım. Mutlaka bir hekime başvurmak gerekir.”

5 YAŞ ALTI RİSKLİ GRUP

Haberin Devamı

Bu dönemde 5 yaş altı çocukların risk grubunda olduğunu, özellikle 2 yaş altı çocuklarda ciddi risk olduğunu belirten Kara, “Bağışıklığı baskılanmış ilaç kullananlar, diyabet, kalp hastalığı gibi kronik sorunları olan da risk grubunda yer alıyor. Her yıl bu dönemlerde bu hastalıklarda bir artış oluyordu. Ancak bu kadar yoğun seviyede olmuyordu. Maske kullanımı da bırakıldığı ve sosyal hayata geri dönüldüğü için virüslere karşı koruma kalkanı oldukça azaldı” dedi.

EL HİJYENİ ÇOK ÖNEMLİ

Doç Dr. Kara, salgın halindeki virüslerden korunmak için şu önerilerde bulundu: “Hastalık belirtileri geliştiği zaman kişinin kendini izole etmesi çok önemli. Dışarı çıkmamak, kalabalık ortamlara girmemek, ortak eşya kullanımının önüne geçilmesi, sık sık el hijyeninin sağlanması gerekiyor. Bu tür virüsler, damlacık yoluyla solunması ya da cansız yüzeylerden temas yoluyla geçiyor. Enfekte olmuş birinin dokunduğu yere dokunup elimizi yüzümüze süreksek o virüsü alıyoruz ve hastalık oluşuyor. O yüzden el hijyeni çok önemli.”

HASTA ÇOCUĞU OKULA GÖNDERMEYİN

Haberin Devamı

Grip aşısı yaptırmanın bu tür virüslere karşı önemli düzeyde koruyuculuk sağladığını söyleyen Kara, kreşlerde ve okullarda alınacak önlemlerin de büyük önem taşıdığını vurguladı. Kara, “Hijyen kurallarına uyulur, grip aşısı yaptırılır ve belirtiler görüldüğünde hekime başvurulsa hastalık ağır geçmeyecektir. Hastalık belirtileri gelişen bireylerin kapalı ortamlara girmeyip yakın temastan kaçınmalarının önemine vurgu yapan Tuğçe Tural Kara, Kreşlerde ve okullarda hasta çocuklardan diğerlerine virüs çok hızlı yayılabiliyor. Bunun önüne geçebilmek için hastalık belirtileri gösteren çocukların iyileşene kadar okula gönderilmemeleri çok önemli” diye konuştu.

ÖZEL TESTLE KESİN TEŞHİS

Haberin Devamı

Gelen vakalara test yoluyla kesin teşhis koylarını aktaran Kara, şöyle bilgi verdi: “Bu virüsler hayatımızda hep vardı. Ama biz daha genel tabirle üst solunum yolu enfeksiyonu diyorduk. Ama şimdi özel testlerimiz var. Tıpkı koronavirüs vakalarında olduğu gibi belirtileri taşıyanların ağız ve burunlarından sürüntü örneği alınıyor ve bunun üzerinde çalışılıyor, hangi virüsün etkin olduğu teşhis ediliyor. Bu testleri yaptığımız için vakaları tanıyoruz ve gelen hastalara kesin tanı koyuyoruz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!