3 BİN EVDE ET KAYNAYACAK

Güncelleme Tarihi:

3 BİN EVDE ET KAYNAYACAK
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2018 10:15

İflas bayrağını çekme noktasına gelen kırmızı et üreticileri için Burdur Belediyesi ses getirecek bir kampanyaya imza attı. Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, “Yılbaşından önce üreticiden toplayacağımız 3 ton kırmızı eti dar gelirli vatandaşlarımıza dağıtacağız” dedi.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 200 bin büyükbaş ve 400 bin küçükbaş hayvan varlığı ile Türkiye kırmızı et üretiminde söz sahibi illerden Burdur’da kentin lokomotif sektörlerinden hayvancılık adeta can çekişiyor. Artan maliyetler ve et ithalatı nedeniyle yaşam mücadelesi veren hayvan yetiştiricisinin sesini Burdur Belediyesi Türkiye’ye duyurmak üzere harekete geçti. Burdur Kırmızı Et Üreticileri Birliği ile protokol imzalayan belediye, birliğe bağlı üreticilerden alacağı 3 ton eti 3 bin dar gelirli aileye dağıtacak.

3 BİN EVDE ET KAYNAYACAK

MALİYETLER ATEŞ PAHASI
5-6 aydır ette kriz olduğunu ve son 1,5 yıldır da sektörün ciddi sıkıntı çektiğini dile getiren Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, dövizdeki dalgalanmalarında artmasıyla hayvan üreticisinin maliyetlerinin oldukça yükseldiğini söyledi.

Haberin Devamı

PİYASADA ET FAZLASI VAR
Yemin yüzde 65’inin ithal olduğunu maliyetle başa çıkmayan üreticinin hayvanını kesime götürdüğünü anlatan Ercengiz, “Hayvanı 30 liradan kestiren üretici şu anda 26 liradan kestiriyor. Kestirmek için de ancak 2 gün sonraya gün veriliyor. Çünkü piyasada et fazlası var. Et fazlasının nedeni iki şey olabilir. Ya Et ve Balık Kurumu ihtiyaç fazlası ithalat yaptı ya da tüketici et tüketemiyor bilemiyorum” dedi.

YILBAŞINDA ET KAYNAYACAK
Yerel yönetim olarak üreticinin sorununa sahip çıktıklarını göstermek için bu projeyi hayata geçirdiklerini aktaran Ercengiz sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hem üreticimizin yanında olmak hem de dar gelirli vatandaşımızın sofrasına et götürmek istedik. Geri dönüşler çok iyi. Üretici kanadında heyecan yarattı. Süt üreticileri için de bunu yapmıştım. Sektörü rahatlatacak bir şey değil ama dikkat çekmek ve sahiplenmek adına önemli. Mahalle muhtarlarımız ihtiyaç sahiplerini belirliyor. Yılbaşından önce et dağıtımını yapacağız.”

SÜRDÜRÜLEBİLİR POLİTİKA ŞART
Üreticinin sürdürülebilir bir politika istediğine vurgu yapan Ercengiz, “Bugün süt hayvanının kesime gitmesi demek sütte sıkıntı yaşayacağız demektir. Sektöre sahip çıkamaz ithalata dayalı hale getirirsek, üretici bu yükü kaldıramaz. Üretici yerinde üretime devam etmelidir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!