Zafer Anıtı’nda restorasyon başladı

Güncelleme Tarihi:

Zafer Anıtı’nda restorasyon başladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2021 23:49

Ankara’nın simgelerinden olan Ulus’ta Atatürk Heykeli olarak bilinen ünlü Zafer Anıtı’nda bakım-onarım, restorasyon ve konservasyon çalışması başlatıldı.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmanın maliyetini Sincan Malıköy’de bulunan Anadolu Organize Sanayi Bölgesi(OSB) karşılayacak. Anıtta 94 yıl sonra çalışma yapıldığına dikkat çeken ABB yetkilileri, “Anıtı Başkent’e yakışır bir hale getireceğiz” açıklamasını yaptı. ABB’den bir yetkili şu bilgileri verdi:

Zafer Anıtı’nda restorasyon başladı


KORUMA KURULU’NDAN İZİNLİ

“Tescilli yapı olduğu için buraya müdahalede izin gerekiyor. Koruma Kurulu kayıtlarına göre 1927’den bu yana anıta hiçbir müdahalede bulunulmamış. Bu adım 94 yıl sonra bir ilk. Uzun yıllar bakımsız olan anıt için kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz. Projesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire’miz tarafından bu alanda uzman kişilerle hazırlandı, Koruma Kurulu’na sunuldu, izin alındı. Hem belediyeden uzmanlarımız hem de Kültür Bakanlığı’ndan uzmanlar çalışmada yer alıyor.

YENİLEME ÜÇ AY SÜRECEK

Anıtın üzerinde patina (Yapının dış ve iç yüzeyine eskimeyle eklenen katman) dediğimiz işlem yıllar boyunca bozulmuş, kuşların da uzun süre boyunca verdiği bir tahribat olmuş. Biz bu bakım-onarım restorasyon ve konservasyon (Resim, heykel gibi sanat eserlerinin nesiller boyu özelliklerini kaybetmeyecek şekilde korunması) işlemiyle anıtı Başkent’e yakışır bir hale getireceğiz. Kentimizin simgesi bu anıtın tarihi değeri de büyük. 19 Haziran Cumartesi günü başlayan çalışmanın hava şartlarına bağlı üç ay sürmesini planlıyoruz.”

VİYANA’DAN GETİRİLDİ

Haberin Devamı

Ankara’yla özdeşleşen Ulus’taki Zafer Anıtı, Kurtuluş Savaşı kahramanlarının anısına Yeni Gün Gazetesi öncülüğünde Türk halkı tarafından yaptırıldı. Türk hükümeti tarafından düzenlenen uluslararası yarışmada birincilik elde eden Avusturyalı Sanatçı Heinrich Krippel’e 1925’te sipariş edilen heykel, Viyana’da Birleşik Maden İşletmeleri’nde döktürüldü, 24 Kasım 1927’de Ulus’taki Sümerbank Genel Müdürlüğü Binası önüne yerleştirildi. Daha sonra meydan genişletme çalışmaları sırasında ilk yeri değiştirilerek bugünkü yerine taşındı. Başkent’te bazı önemli ulusal günler, tören ve resmi organizasyonlar da anıtın önünde gerçekleştiriliyor.

SARIYA BOYANMASI TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Haberin Devamı

Ulus’taki Zafer Anıtı, 2009’da altın sarısı rengine boyanmıştı. Ancak gelen tepkiler üzerine heykel üzerindeki boya tinerle silinip, eski haline getirilmeye çalışılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!