‘Yüksek su faturası’ tartışması

Güncelleme Tarihi:

‘Yüksek su faturası’ tartışması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2022 14:54

ABB Meclisi’nin bu ay ki ilk oturumunda bazı ilçelerdeki abonelere gelen ‘yüksek su faturaları’ tartışıldı. AK Parti’nin ‘su tarifelerinde yüzde 50 indirim yapılması’ teklifi oy çokluğuyla kabul edildi, CHP ve İYİ Parti tepki gösterdi. Gözler şimdi ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın kararı veto edip etmeyeceğinde.

Haberin Devamı

‘Yüksek su faturası’ tartışması
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi eylül ayı ilk toplantısını önceki gün Meclis Başkanvekili Fatih Ünal başkanlığında gerçekleştirdi. Meclis’in gündeminde ‘bazı mahallelerdeki su abonelerine gelen yüksek faturalar’ ve ‘ASKİ’nin vatandaşlara gönderdiği ‘ilçe belediyeleri kırsal alan kararı almadığı için bazı köylerde su faturaları yüksek gelmektedir’ mesajı vardı. AK Parti Grubu, “Tüm su tarifelerinde yüzde 50 indirim yapılıp sabitlenmesi, 1 Ocak 2023’ten itibaren TÜFE oranında artış yapılması” şeklinde bir önerge verdi. CHP Grubu, önergenin hukuka aykırı ve yasal olmadığını savunarak teklife tepki gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

TARİFEYİ OYLARKEN MECLİS’TE DEĞİL MİYDİNİZ?

“Siyaset yapmak için hukuka aykırı önergeler vermek olmaz. İlk önce böyle bir önerge verilip, verilmeyeceğini düşünmek, tartmak, tartışmak gerekir. Siz farklı ülkede ben farklı ülkede mi yaşıyorum? Elektriğe indirim mi geldi. Doğalgazda mı, akaryakıtta mı, mal ve hizmet alımlarımda mı indirim oldu? Tamam indirim yapılsın ama bu ASKİ’nin de bir işleyişi var. Şu an 1 metreküp suyun maliyeti yaklaşık 24 lira. Bunun 6.3 lirası elektrik maliyeti. ASKİ’nin gider bütçesi 6.9 milyar. Buradaki elektrik maliyeti 1.8 milyar. ASKİ, bakım onarım yapmayacak mı? Araçları mazot yakmayacak mı? Personeline maaş ödemeyecek mi? Bu önergenin yasal olmadığını bile bile sadece Meclis gündemine alınsın diye bir önerge vermek son derece yanlış. Burada su ile ilgili tarifeyi yaparken, bu tarifeyi (mevcut tarife) oylarken siz bu Meclis’te değil miydiniz? Meclis’te çoğunluğunuz var. İstediğiniz kararı alabilirsiniz. O zaman niye sessiz kaldınız? Kırsal yerleşim alanı diye bir şey var. Bunun kararını alan ilçe belediyelerimiz var. Gönderdiler şu anda onlarda uygulanıyor. Siz bunu daha önce gönderdiniz Büyükşehir Meclisi’ne geldi. Ama ‘biz bunu yanlış yaptık’ diye tekrar çektiniz. Şimdi durup dururken yüzde 50 oranında bütçe dengesini bozacak aklın fikrin almayacağı bir önerge vermeyi ben yadırgıyorum.”

Haberin Devamı

‘Yüksek su faturası’ tartışması

BAŞKAN SEÇİMDEN SONRA KUDRETİNİ Mİ YİTİRDİ?

‘Yüksek su faturası’ tartışması

AK Parti Grubu adına söz alan Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık ise ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın 18 Mart 2014 tarihinde Twitter’dan paylaştığı, “Su fiyatını indiremeyeceğimi iddia edebilir. Bütçeyi ben yöneteceğim ve su bedelini in-di-re-ce-ğim. Bunu yapmak mümkün” tweeti ile 2019’da da ‘Biz suyu Allah’ın nimeti olarak görüyoruz ve sudan para kazanılmayacağına inanıyoruz’ şeklindeki sözünü hatırlattı. Ayık, “Yaşar Bey ‘yasaya aykırı önerge verilir mi’ dedi. Sizin Büyükşehir Belediye Başkan adayınız o dönem yasalardan bir haber miydi? 2014’te ‘indireceğiz’ deniliyor, biz önerge verince yasaya aykırı oluyor ama siz söyleyince olmuyor. Ya siz milletin aklıyla alay ediyorsunuz ya da söylediklerinizle yaptıklarınız birbiriyle örtüşmüyor. Sayın Başkan (Mansur Yavaş) seçimlerden sonra iradesini kudretini mi yitirdi?” ifadelerini kullandı. TÜİK’in Ankara ve ilçelerine ilişkin son nüfus verilerini paylaşan Ayık, şöyle devam etti: “Kırsal mahallelerin ağırlıkta olduğu ilçelerimizin nüfusunun Ankara nüfusuna oranı ise yüzde 6.4. Bu demek oluyor ki Ankara’nın yüzde 93’ü suyu hâlâ pahalı kullanıyor. Kırsal alanın arkasına saklanmak kaçak dövüşmek, topu taca atmak. ASKİ Genel Müdürlüğü Meclis’e bir teklif sunsun Ankara’nın yüzde 6’sı değil de yüzde 100’ünü kapsayan bir karar alalım ve Ankara’mızın tamamı suyu indirimli olarak kullansın.” ASKİ’nin attığı mesajla ilgili, “Burada karar almış ilçelerimiz almamış gibi lanse ediliyor” eleştirisinde de bulunan Ayık, “Merkez metropol mahallelerde yaşayan vatandaşlarımıza sesleniyorum; su faturalarınızdan memnun musunuz? Eğer memnunsanız böyle devam edelim. Ben kimsenin memnun olduğunu düşünmüyorum. Benim cep telefonum su faturaları mesajlarıyla dolu. Aylar arasında korkunç farklar var” dedi.

Haberin Devamı

‘Yüksek su faturası’ tartışması

MUHATABINI TEHDİT VATANDAŞINI DA TAHRİK EDEN MESAJ

ASKİ’nin dış ilçelerdeki abonelere gönderdiği mesajı eleştiren MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan ise özetle şunları kaydetti: “Burada asıl sıkıntı bir devlet kurumundan muhatabını tehdit eden vatandaşını da tahrik eden bir mesajın gelmesi. ‘İlçe belediyesinin kırsal alan kararı almaması nedeniyle bazı köylerde su tarifesi yüksek gelmektedir. Karar almayıp bile bile açıklama yapanlar tahrik eden kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağım’ diye tehdit ediyor. Bir de eksik safahat yazarak ‘ilçe belediyeniz bu kararı almadığı için size su fazla geliyor’ diye de vatandaşı belediyesine karşı tahrik ediyor. Burada büyük bir hata var. Gölbaşı da sayılmış ama sekizinci ayda bu karar alınmış ilçe Meclis’inde. O zaman ertesi gün itibarıyla uygulayın. Devlet kurumlarının böyle mesaj çekmesi doğru bir şey değil. Biz bu kademeli tarife adı altındaki su zammına karşı ısrarla durduk, ısrarla da ‘bizi engelliyorlar diye kamuoyuna ilan ettiler. Bize ‘kırsal mahalleye geçmediniz ondan böyle ödüyorsunuz’ deniliyor. Kırsal mahalle tanımları içerisinde hiç mi hobi bahçesi yok. Oradaki hobi bahçelerini de bu kırsal mahalle statüsüne sokarak onların da fazla su kullanmasına az para ödemesine vesile olmuş oluyoruz. Sizin kademeli tarifeyi buraya getirmenizdeki mantığınızla şu anki bize savınız uyuşmuyor.”

Haberin Devamı

‘Yüksek su faturası’ tartışması

YANLIŞLIK VARSA DÜZELTİLİR

İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker de kırsalda çiftçilere 500 milyon TL’lik destekte bulunduklarını anlattı. Beker özetle, “AK Parti Grubu suyla ilgili kırsal kesimdeki vatandaşımızdan bir malzeme buldu önerge verdi. Her vatandaşımıza mı yüksek fatura geliyor. Yanlışlık varsa faturalara itiraz edilir düzeltilir. Türkiye’de fiyatı düşen bir ürün oldu mu? ASKİ dediğiniz kurum bugün yüzde 50 sübvanse yapıyor. 24 lira olması gereken suyun metreküpünü 12 liraya veriyor. 2014’te Büyükşehir Yasası çıkmasaydı köyler mahalle olmayacaktı. Bu belediye hepimizin çiftçi de hepimizin köylü de hepimizin. ASKİ’nin giderleri yükseldi. Yurt dışından gelen parça fiyatları yüzde 500 arttı. Maliyetlerimiz çok arttı. Eğer mazot 26 lira olmuşsa bu ASKİ’nin maliyeti de ona göre artıyor. ASKİ at arabasıyla mı su taşıyor. Suya yapılan zammı TEFE TÜFE’ye göre veriyor. TEFE TÜFE düşük kalsa suyun zammı da düşük kalacak. Bu artıyor ki o da artıyor” diye konuştu. Tüm tartışmaların ardından AK Parti’nin yüzde 50 indirim önergesi, AK Parti ve MHP’nin ‘evet’ CHP ve İYİ Parti’nin ‘ret’ yönündeki oylarının ardından oy çokluğuyla kabul edildi.

BAKMADAN GEÇME!