Yolculuğu yalnız yapmayın

Güncelleme Tarihi:

Yolculuğu yalnız yapmayın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2018 15:03

Uzmanlar, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla, karayollarındaki trafik yoğunluğunun artması nedeniyle uyarılarda bulunarak kazaların büyük oranda sürücülerin tek başına seyahat ederken ‘uyuklama’ nedeniyle meydana geldiği uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Banu Özen Barut, uzun süreli araba kullanacak sürücülerin asla uykusuz yola çıkmamaları gerektiğini vurgulayarak, "Yanlarında sürücüye arkadaşlık edecek birileri olsun, yalnız araba kullanılmasın. Yapılan çalışmalara göre, uyuklama nedeniyle meydana gelen kazaların yüzde 82'si yalnızken meydana gelmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

15-20 DAKİKALIK ŞEKERLEME

Yolculuk esnasında kafein alımının da düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Barut, "Kafein sadece kahvede değil çay ve bazı gazlı içeceklerde de bulunur. Yeterli etkinin ortaya çıkabilmesi için iki fincan kahve içmek gerekmektedir ve etkisi yaklaşık bir saat kadar sürmektedir. Unutulmamalıdır ki kafein ekstra enerji sağlasa da uykunun yerini alamamaktadır. Bu yüzden kafein tüketimi sonrası hala kendinizi uykulu hissediyorsanız, uygun mola yerinde bir miktar uyumanız gerekmektedir. 15-20 dakikalık şekerleme bile araba kullanımı sırasındaki performansına olumlu etkisi olacaktır" diye konuştu.
Barut, gece 24.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında yapılan yolculukların da kaza açısından riskli olduğunu sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!