Yeşil papağanlar istilacı çıktı

Güncelleme Tarihi:

Yeşil papağanlar istilacı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2022 13:38

Ankara’nın çeşitli yerlerinde görülen yeşil papağanların, ‘istilacı tür’ olduğu ortaya çıktı. TERIAS Projesi’nde bu türün tarım zararlısı kabul edildiği, hastalığa sebep olma gibi etkilerine dikkat çekildi. En yoğun yeşil papağan İstanbul ve Yalova’dan sonra Ankara’da bulunuyor.

Haberin Devamı

‘Türkiye’deki Karasal Ortamlarda ve İç Sularda İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi (TERIAS)’ adlı projede, Ankara’da görülen yeşil papağanların da yer alması dikkat çekti. Avrupa Birliği tarafından desteklenen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ortak yürüttüğü TERIAS Projesi, Ankara’nın çeşitli noktalarında yaşamlarını sürdüren yeşil papağanların (Psittacula krameri), ‘istilacı tür’ olduğunu ortaya koydu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün(DKMP) yürütücüsü olduğu projede, yeşil papağanların 1975’te papağan ticareti ile Türkiye’ye giriş yaptığı belirtildi. Türkiye’de şu ana kadar aralarında Ankara’nın da olduğu toplam 29 farklı ilde görülen yeşil papağanların; İstanbul, Ankara, İzmir, Yalova, Antalya ve Şanlıurfa olmak üzere 6 ilde üremekte olduğu bilgisine yer verilen proje araştırmasında şu detaylar yer aldı:

Yeşil papağanlar istilacı çıktı


POPÜLASYON ARTIŞ GÖSTERMEKTE

“En yoğun popülasyon İstanbul’da. İstanbul’u Yalova ve Ankara izlemekte. Yeşil papağanlar farklı habitatlarda bulunabilen bir türdür. Şehirlerde ağaçların bulunduğu parklar, bahçeler ve korularda bulunmaktadır. Popülasyon durumu artış göstermektedir. Yeşil papağan, farklı illerde yayılışını arttırmaktadır.

TARIM ZARARLISI KABUL EDİLİYOR

Meyve bahçeleri, mısır, tahıl gibi tarımsal ürünlere zarar verdiği için tarım zararlısı olarak kabul edilir. Gürültü, dışkı birikimi, parazit ve patojen taşıma yoluyla hastalığa sebep olma gibi etkileri nedeniyle insanlar tarafından zararlı kabul edilir.

DİĞER TÜRLERLE REKABET EDİYOR

Üreme döneminde ağaçlardaki yuva kovukları için rekabet ederek kovukta üreyen diğer türlerle rekabet eder. Sıvacıkuşu ve ağaçkakanlar ile yuva kovukları için rekabet ettiği tespit edilmiştir. Tam olarak etkileri tespit edilemese de sincap, serçe, leş kargası, gümüş martı, küçük karga gibi çeşitli türlerle etkileşim halinde olduğu gözlenmiştir.”

GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASI ÖNEMLİ

Haberin Devamı

Yeşil papağanların her geçen gün daha da yayılmakta ve nüfusunun artış göstermekte olduğunun belirtildiği proje araştırmasında şu öneriye yer verildi: “Birçok ülkede uzun yıllar herhangi bir etki göstermeksizin varlık gösteren bu türün nüfusu, belli bir eşik değerin üzerine ulaştığında olumsuz etkilerinin arttığı bildirilmektedir. Bu nedenle yeşil papağanların Türkiye’de dağılım durumlarının, popülasyon büyüklüklerinin ve etkilerinin izlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması önemlidir.”

AİLE İSMİ: ESKİ DÜNYA PAPAĞANLARI

Haberin Devamı

Yeşil papağanlarla ilgili isim bilgileri şöyle:
Aile ismi: Psittaculidae(Eski Dünya Papağanları – Old World Parrots)
Tür ismi: Psittacula krameri
Yaygın kullanılan ismi: Yeşil papağan

Yeşil papağanlar istilacı çıktı


ANKARA’DA SESSİZ VE SAKİN ALANLARI TERCİH EDİYORLAR

Ankara’nın çeşitli yerlerinde görülen yeşil papağanlar başkentte sessiz ve sakin ağaçlık yeşil alanları tercih ediyor. Asya ve Afrika olan kökenli yeşil papağanlar Ankara’da ilk olarak 1975’te görüldü. 1980’li yıllarda gözden kaybolan papağanlar 1990’lı yıllarda ODTÜ kampüsü, Gölbaşı ve Eymir Gölü’nde yeniden ortaya çıktı. 2000’li yılların başında da Altınpark ve Botanik Park’ta görüldü. Günümüzde Anıtkabir yoğunluklu olmak üzere Cebeci Asri Mezarlığı, Mavi Göl, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi gibi farklı alanlarda görülüyorlar.

Haberin Devamı

Yeşil papağanlar istilacı çıktı

Projede yer alan istilacı türlerle ilgili bilgiler www.karasalistilacilar.org adresinde yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!