‘Yerli malına geri dönmeliyiz’

Güncelleme Tarihi:

‘Yerli malına geri dönmeliyiz’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2016 15:20

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, doların etkisini azaltmanın yolunun yerli malından geçtiğini belirterek, “Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı sloganını yeniden hayata geçirmeli, bir ürünün yerlisi varsa hepimiz onu kullanmalıyız. Milli bir bilinç içinde hareket etmeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

Bayraktar, dolar kurunun ekonominin gerekleri dışında aşırı bir şekilde yükseldiğini, ülke ekonomisine zarar verir hale geldiğini kaydetti. Türk lirasının güçlendirilmesi, ekonominin dolarizasyondan kurtarılması gerektiğini söyleyen Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İç piyasada dolar, avro kullanmanın bir anlamı yok. Türk lirasını her alanda kullanmalı, akitlerimizi, ödemelerimizi, borçlanmalarımızı, yatırımlarımızı TL bazında yapmalı, dolar kullanmaktan vazgeçmeliyiz. Kiralar, maaşlar bile dolar bazında veya dolar ödenerek yapılınca, doların etkisi tabii ki artar. Doların artması ekonominin hemen hemen bütün alanlarına, tarıma da zarar veriyor. 

TARIMSAL ÜRÜN FİYATLARI ETKİLENECEK

Mazotun ham maddesi petrolün neredeyse yüzde 93'ü ithal ediliyor. Gübre ham maddesinin neredeyse tamamı ithal, önemli miktarda gübre ithalatımız da var. Gübre üretiminde kullanılan doğalgazın yüzde 99'unu ithal ediyoruz. Tarım ilaçlarının önemli bir bölümünü ithal ediyoruz. Elektrik kullanıyoruz. Yine elektriğin yarıya yakını ithal doğalgazla üretiliyor. Bütün bunların fiyatları dolara endeksli. Dolar artıkça bütün bu ürünlerin fiyatları etkilenecek. İthal ürün özentisinden vazgeçmeli, Türkiye'de üretilen ürünlere yönelmeliyiz. Tarımda iyi bir planlamayla ithalatı yarı yarıya azaltırız. Kahve, kakao gibi ürünleri Türkiye'de yetiştiremeyiz ama ithal ettiğimiz çoğu ürünü ülkemizde rahatlıkla üretiriz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!