Yasaklanan cam filmi sürücüyü mağdur etti

Güncelleme Tarihi:

Yasaklanan cam filmi sürücüyü mağdur etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2017 16:29

Sürücülerin araçlarına cam filmi ve renkli cam takmasını serbest bırakan yönetmeliğin yayımlanmasının üzerinden bir yıl geçmeden yapılan değişiklikle film uygulaması yeniden yasaklandı.

Haberin Devamı

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğin hemen ardından harekete geçen polis ekipleri de cam filmi ve renkli cama yönelik denetimlere başladı. Aracında cam filmi ya da renkli cam bulunan sürücülere 427 liralık cezai işlem uygulandı. Yönetmelik değişikliğinden haberdar olmadıklarını belirten vatandaşlar duruma tepki gösterdi. Türkiye genelinde #CamFilmiYasaklanmasın etiketiyle Twitter’da paylaşımlar yapılırken, Ankaralı sürücüler de kent trafiğiyle ilgili açılan Facebook grupları üzerinden yasağa isyan etti.

SÜRÜCÜLER TEPKİ GÖSTERİYOR

Para cezası yemek istemeyen sürücüler ise oto sanayilerin yolunu tuttu. Hürriyet Ankara, Başkent’te sürücülerin cam filmlerini söktürmek için gittikleri İskitler Sanayi Sitesi’ni ziyaret ederek, vatandaşın ve esnafın nabzını tuttu. Yasağa tepkili vatandaşlar, “Bir yıl geçmeden yönetmelik değişiyor. Daha kimsenin haberi yokken ceza kesmeye başlıyorlar. İnsanlar ne yapacağını şaşırdı. Madem yasaklanıyor, bari filmleri çıkarmamıza zaman tanınsaydı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ESNAF İŞSİZLİKTEN KORKUYOR

Sanayi esnaflarından Kemal Yılmaz ise şunları söyledi:
“Birkaç gün yoğunluk oldu ama sonra işler durdu. Çünkü aksesuar dükkanlarında genelde insanlar cam filmi taktırmaya gelir. Yani hem vatandaş hem de bizim için zararlı oldu. Daha bir yıl önce 300-400 lira verip taktırdığı cam filmini, söktürmek için 50-100 lira daha ödemek zorunda kalıyor insanlar. E bir de bizim personelimiz var. Sadece filmcilik yapan arkadaşlarımız var, bunlar işsiz kalacak. En azından standardı belirlenip, birkaç bayi yetkilendirilerek cam filmi uygulaması devam ettirilebilir.”

40-100 TL’YE BİR SAATTE SÖKÜLÜYOR

Öte yandan filmi sökme işlemiyle ilgili bilgi veren esnaf Yahya Gürcü ise şöyle konuştu:
Cam filmi taktırmak 150-300 lira arasında değişiyor. Sökmek de filmin takılı kaldığı süreye göre değişiyor. 2-3 yıllıksa eğer 70-100 lira arasında bir fiyata söküyoruz. 1 yıldan az ise 40-50 lira. Çünkü eskiyse sökmesi de zor oluyor. Sökerken maket bıçağı, sabunlu su ve ısıtıcı kullanıyoruz. Bir aracın tüm camlarındaki filmleri sökmek 20 dakika ilâ 1 saat arasında zamanımızı alıyor.”

Haberin Devamı

İLGİNÇ YÖNTEM YÜZ BİNLERCE KEZ İZLENDİ

Ceza almamak için aracının camlarındaki filmleri kendi imkanları ile sökmek isteyen vatandaşlar da internette yayınlanan çeşitli videoları izliyor. Otomobilin üzerinde ısıtıcı rezistans şeritleri bulunan arka camındaki filmleri sökme işlemi hassas işçilik gerektiriyor. Youtube’a yükledediği video ile filmin rezistanslara zarar vermeden nasıl söküleceğini anlatan bir vatandaşın görüntüleri yüzbinlerce kez izlendi. Videoda, çöp poşeti, maket bıçağı ve amonyak kullanan kişi, arka cam filmlerini rezistansları koruyarak sökmeyi başarıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!