Yaratıcılığın geri dönüşümü

Güncelleme Tarihi:

Yaratıcılığın geri dönüşümü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2022 15:21

El sanatları ve geri dönüşüm konusunda eğitmenlik yapan Nuran Yüksek, çoğu insanın ‘çöp’ gözüyle baktığı nesneleri geri dönüştürerek kullanılabilir hale getiriyor. Yüksek, “Hem israfı önlüyorum hem de hayallerimi geri dönüştürmüş oluyorum” diyor.

Haberin Devamı

Pursaklar Halk Eğitim Merkezi’nde el sanatları, geri dönüşüm ve atık eğitmeni olan Nuran Yüksek, atık malzemeleri değerlendirerek yaratıcı objeler ortaya çıkarıyor. Etrafımızda gördüğümüz atıkların bir kısmının kolayca geri dönüştürülebilir olduğuna dikkat çeken Yüksek, çöpe atmadan önce geri kazandırabilecek objelerin ayrıştırılması ve değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu konuda eğitimler veren Yüksek şunları söylüyor:

YEPYENİ HİKÂYESİ OLAN BİR ÜRÜN

“Yeni ürünler alıp maliyeti yükseltmek yerine, herkesin aslında çöp gözüyle baktığı ya da günlük hayatta daha az kullanılan ürünleri, değerlendirerek yeni ürünler ortaya çıkarıyorum. Aynı zamanda yaratıcılık da gerektiren bir iş. Kullanılmayan eşyaların yeniden yorumlanması, amacı dışında yeni bir alanda hayata geçmesi hem insanı mutlu ediyor hem de ortaya yepyeni hikâyesi olan bir ürün çıkıyor."

Haberin Devamı

Yaratıcılığın geri dönüşümü

Yaratıcılığın geri dönüşümü

GİDER BORUSUNDAN LAMBA TASARIMI

"Örneğin, gazete kağıtları. Neler neler çıkıyor. Kedi evi bile tasarladım. Onun haricinde sepetler, dekoratif objeler ve tasarım elbiseler de ortaya çıkabiliyor. Gider borusundan lamba tasarladık, gazoz kapaklarından tablo ve fiskos, kozalaklardan dekoratif obje, kabak çekirdeği ve kahve tanesinden tablo. Kısaca, aklınıza gelen her türlü objeyi değerlendirmeye çalışıyoruz. Aslında insanların günlük hayatta oralı bile olmadığı, aklına gelmeyen objeleri geri dönüştürerek yeni bir obje haline getiriyorum. Hem israfı önlüyorum hem de hayallerimi geri dönüştürmüş oluyorum."

Yaratıcılığın geri dönüşümü

Yaratıcılığın geri dönüşümü

Haberin Devamı


GAZETE KAĞIDINDAN SEPET NASIL YAPILIR?

Nuran Yüksek, gazete kağıdından tasarladığı sepetlerin yapım aşamasını ise şöyle anlattı: “Önce gazetenin bir tabakasını yukarıdan aşağıya ikiye ayırıyoruz ve çöp şişlerle kağıtları pipet halinde sarıyoruz. Pipet halinde sardıktan sonra gazete kağıtlarını sepet örme tekniğiyle örüyoruz. Daha sonra üzerini tutkallayıp, boya ile üzerinden geçiyoruz. Gazete kağıdından hazır hale getirdiğimiz sepetler oldukça da sağlam oluyor. Kısaca gazete kağıtları, tutkal, akrilik boya ve fırça kullanarak birbirinden farklı ürünler ortaya çıkabiliyor.”

Yaratıcılığın geri dönüşümü

BAKMADAN GEÇME!