Vali Şahin: 'Devamı çığ gibi gelecek'

Güncelleme Tarihi:

Vali Şahin: Devamı çığ gibi gelecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2021 23:39

Ankara’da coğrafi işaret alarak tescillenen 17 ürün olduğuna dikkat çeken Vali Vasip Şahin, “Ankara için çok az ama başlangıç için çok iyi bir rakam. Bu tekeri döndürmektir. Bundan sonra inşallah arkası çığ gibi gelecektir” dedi. ATO Başkanı Gürsel Baran da Ankara’da 365 gün açık olmasını planladıkları ‘coğrafi işaretli ürünler köyü’ projelerinin olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) Ankara Üniversitesi’nin de katkılarıyla hazırladığı ‘Coğrafi İşaretli Ürünler’ kitabının tanıtım toplantısı, dün Gençlik Parkı’nda yapıldı. Toplantıya katılan Ankara Valisi Vasip Şahin, tescilli 17 ürünü bulunan Ankara için bu rakamın az olduğuna dikkat çekti, “Bundan sonra inşallah arkası çığ gibi gelecektir” dedi. Türkiye’nin en az 2 bin 500 tane kendine has özel ürünü olduğunu da hatırlatan Vali Şahin, “Bunu kısa zamanda dünyaya tanıtabiliriz. Kendi kültürümüze ait ürünlerimizi, varlıklarımızı muhafaza ederken aynı zamanda coğrafi yer haklarıyla ilgili gelişmeleri de çok yakından takip etmek zorundayız. Aksi takdirde sizin egemenlik alanlarınıza saldırılar veya oraya girme niyetleri karşımıza çıkabilir” uyarısı yaptı.
Vali Şahin, “İnşallah bu kitabın da devamı gelecek. Bizim 17 ürünümüz henüz tescilli. Ankara için çok az bir rakam. Ama başlangıç için çok iyi bir rakam. Bu tekeri döndürmektir. İlk hareketi vermektir. Bundan sonra inşallah arkası çığ gibi gelecektir. Biz de bu çalışmaya ve bundan sonra yapılacak çalışmalara Valilik olarak elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

Vali Şahin: Devamı çığ gibi gelecek


‘COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER KÖYÜ’

Türkiye’de coğrafi işaret tescili almış ürün sayısının 776 olduğu kaydeden ATO Başkanı Gürsel Baran, “Bunların ülkemize katma değeri 1.5 milyar euro. 715 tane daha tescil almak için bekleyen ürünümüz var. 2 bine yakın tescil alması gereken ürünümüz var ve bu ürünlerin değeri 20 milyar dolar civarında” bilgisini verdi. Coğrafi işaret tescilinin üreticiyi ve tüketiciyi korurken, ürünün kalitesini de arttırdığını vurgulayan Baran, “Bu ülkenin her tarafında zenginlik var. Biz bugüne kadar değerlendirememişiz. Bütün derdimiz bununla ilgili farkındalık yaratmak. Bu ülkenin katma değerli ihracata ihtiyacı var. Köylümüzün ürettiği ürünleri ihraç etmemiz gerekiyor. Ankara’da 365 gün açık olmasını planladığımız ‘coğrafi işaretli ürünler köyü’ projemiz var. Ülkemizdeki ürünler ekonomiye ve turizme katkı sağlasın istiyoruz. İnşallah bunu da en kısa zamanda sonuçlandıracağız” dedi.

Vali Şahin: Devamı çığ gibi gelecek


HEPSİNİN MARKALAŞMASI LAZIM

Ürünleri markalaştırdıktan sonra ticaretleştirmek gerektiğini ifade eden Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) Genel Sekreteri Reşit Serhat Taşkınsu, “Dünya’da, Avrupa Birliği’nde 3 bin 600 civarında tescil edilmiş ürün var. Bizim henüz tescil edilmiş ürünümüz 5 ya da 7. Ankara’nın ise 17 tane patentlenmiş ürünü var. Hepsinin markalaşması lazım” dedi. 2017 ve 2019’da gerçekleştirdikleri Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’ni hatırlatan ATO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ülkü Karakuş ise pandemi nedeniyle yapılamayan üçüncü zirveyi 2022 yılında yapmayı planladıklarını söyledi. Ankara Üniversitesi Rektörü Pof. Dr. Necdet Ünüvar da “Hepimizin yaşadığı şehrin ve yörenin değerlerine sahip çıkmak gibi bir görevi var. Ankara’nın çok değeri var. Tavası, döneri, kedisi, keçisi var. Ankara’nın bu kadar coğrafi değeri ve marka değeri var bunlardan birisi de Ankara Üniversitesi. Değerlere sahip çıkmak şehrimizin marka değerini yükseltmemizi sağlayan bir unsur” diye konuştu.

Vali Şahin: Devamı çığ gibi gelecek


BARAN’DAN DAVETLİLERE ANKARA DÖNERİ İKRAMI

Haberin Devamı

Ankara Kent Konseyi’nin sahipliğindeki toplantıya ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, ABB Başkan Vekili Sercan Çığgın, Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu da katıldı. Tanıtım toplantısında coğrafi işaretli ürünler hem sergilendi hem de davetlilere ikram edildi. ATO Başkanı Gürsel Baran da önlüğünü giyerek kömürde pişirilen Ankara dönerini kesti ve konuklara ikram etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!