Vaka sayıları düştü ama maskeniz düşmesin

Güncelleme Tarihi:

Vaka sayıları düştü ama maskeniz düşmesin
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2022 14:52

Ankara’da geçen ay rekor seviyelere ulaşan koronavirüs vakalarında, büyük bir düşüş gözlendi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necmi İlhan ise vaka düşüşüne karşın pandeminin devam ettiğinin altını çizdi ve “Vakalar azalsa bile maske kullanımının kapalı alanlarda devam etmesi gerekiyor” uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Ankara’da geçen şubat ayında 100 bin kişide bin 323 ile rekor seviyelere ulaşan vaka sayısı, son açıklanan tabloda düşüşe geçti. Başkentte haftalık vaka sayısı 5-11 Mart tarihleri arasında 100 bin kişide 541’e geriledi. Vaka sayılarındaki düşüşe karşın özellikle kalabalık veya sosyal mesafenin korunamadığı kapalı alanlarda maske kullanımının devam etmesi gerektiğini hatırlatan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necmi İlhan, “Vakalar azalsa bile maske kullanımının kapalı alanlarda devam etmesi gerekiyor. Toplu taşıma, otobüs, uçak seyahati, sinema, tiyatro gibi yerlerde insanların maske takarak hem kendilerini hem de çevrelerini korumaya devam etmesi doğru olacaktır” uyarısı yaptı. İlhan’ın değerlendirmeleri şöyle oldu:

Vaka sayıları düştü ama maskeniz düşmesin


RİSK DEVAM EDİYOR

“Aşılama ve bireysel önlemlerin çok önem taşıdığı bir dönemdeyiz. Aşıya duyarlılık gösterirken bir yandan da bireysel önlemlerimizi unutmamamız gerekiyor. Bu virüsün 2.5 yıl önce tek bir kişiden dünya geneline bulaştığını unutmamak lazım. Korunma kurallarına herkesin aynı dikkati göstermesi gerekiyor. Çünkü salgın bitmiş değil. Her ne kadar Omikron genel olarak hafif geçirilse bile, 65 yaş üstü, kronik hasta ve aşısız veya hatırlatma dozunu yaptırmayan vatandaşlar için risk devam ediyor.

ENFEKSİYONDAN KORUYOR

Maske takmak, solunum yolu enfeksiyonların tamamından koruyor. 2020 ve 2021 yılı sonbaharında gribin en yoğun olması beklenen dönemde, hemen hemen hiç grip vakası görülmedi. Çünkü maske duyarlılığı oldukça yüksek seviyedeydi. Aşı konusunda da hatırlatma dozlarını atlamamak için düzenli aralıklarla E-Nabız sisteminden kontroller gerçekleştirilmesini öneriyorum. Çok daha bulaştırıcı bir varyant ortaya çıkmaz ve kurallara uyulursa, rakamların yaz aylarında vakaların daha da aşağı sayılarda olduğunu göreceğiz.”

HAFTALIK 31 BİN VAKA

Sağlık Bakanlığı COVID-19 Bilgilendirme Platformu’nda yer alan verilere göre en az iki doz aşı olmuş 18 yaş ve üstü nüfus Ankara’da yüzde 82.8 seviyesinde. 100 bin kişi için açıklanan 541 vaka sayısı ise ortalama olarak haftalık 31 binin üzerinde vaka görüldüğüne işaret ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!