Uluslararası güven büyük avantaj

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası güven büyük avantaj
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2016 15:35

Washington’daki “Küresel Altyapı Forumu”na Türkiye’den tek davetli panelist olarak katılan Ankara merkezli YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, “Uluslararası piyasalarda Türkiye’ye güven duyulması, bizler için büyük avantaj” dedi.

Haberin Devamı

Ankara merkezli YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, Dünya Bankası’nın Washington’daki IFC Merkez binasında düzenlenen, uluslararası finans aktörlerini ve pek çok önemli ismi bir araya getiren Küresel Altyapı Forumu’na katılarak Türkiye’deki altyapı yatırımlarının finansmanı, katılım bankalarının ve islami finansmanın önemi konularında bilgi verdi. Türkiye’nin uzun vadeli planları, altyapı projeleri ve yatırım fırsatlarının ele alındığı foruma Dünya Bankası Başkanı Dr. Jim Yong Kim, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon gibi önemli isimler de katıldı. Altyapı yatırımlarını yarının büyümesinin tohumları olarak nitelendiren Arslan, Türkiye’deki büyük altyapı yatırımlarına değindi. Arslan özetle şunları söyledi: 

KARAYOLUNDA 13’ÜNCÜYÜZ

Haberin Devamı

“2014 yılı Dünya Bankası raporunda belirtildiği üzere Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında kamu-özel sektör işbirliğinde en çok altyapı yatırımı yapan ikinci ülke. Havalimanı sayımız 2002 yılında 25 iken 2015 yılında 55’e çıktı. 13 yılda 10 bin kilometre demiryolu yenilendi, karayolunda dünyanın 13’üncü ülkesi konumuna gelindi. 2023 hedefleri kapsamında da yaklaşık 700 milyar dolarlık büyük bir altyapı yatırımı söz konusu olduğunu görüyoruz.

KAYNAKTA SIKINTI YAŞANABİLİR

Ana borç paketinde bir şekilde çözüm bulunuyor, ancak bu çaptaki yatırımlarda finansmanın sağlanması için yaklaşık yüzde 25 öz kaynak ihtiyacı olduğunu düşünürsek, kamu özel sektör ortaklığı projelerini de göz önüne alarak öz kaynak bulunmasında sıkıntı yaşanacağını tahmin etmek zor değil. Bu noktada bizler yatırımcılar olarak yabancı yatırımcılarla işbirliği yapmaya çalışıyoruz. Elbette, uluslararası piyasalarda Türkiye’ye güven duyulması, Türk işadamlarının ve projelerinin itibarının yüksek olması bizler için büyük avantaj.”

DÜNYA’DAKİ İLK PPP SAĞLIK PROJESİ

Alt yapı finansmanları konusunda kendi projelerinden örnek veren Hüseyin Arslan şöyle konuştu:
“Ülkemizde de altyapı projelerinin finansmanı konusunda farklı finansörlerin ve yeni finans enstrümanlarının değerlendirilmesi çok önemli. Buna en güzel örnek, tamamen uluslararası bankalarla sağladığımız PPP modeliyle yapacağımız 838 yataklı “Konya Karatay Entegre Sağlık Kampüsü” projesinin finansman anlaşması olibilir. 265 Milyon euroluk 18 yıl vadeli yatırım kredisi sözleşmesini EBRD, İslam Kalkınma Bankası (IsDB), Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB), Siemens Bank ve Unicredit Bank ile uluslararası finansman anlaşmasını 2015 yılının son döneminde imzaladık. Toplam yatırım değeri 350 Milyon euro olan proje bu kredi anlaşmasıyla, İslam Kalkınma Bankası’nın doğrudan katıldığı ve konvansiyonel ile islami finansmanın birlikte sağlandığı Türkiye’deki ilk proje olma özelliğini taşıyor. Bugüne kadar Türkiye’de hiç yapılmamış bir finansman anlaşması gerçekleştirdik; bu proje İslam Kalkınma Bankası’nın dünyadaki ilk PPP sağlık projesi ve Türkiye’deki ilk özel sektör proje finansmanı.”

BAKMADAN GEÇME!