Ufak cezalarla geçiştirilemez

Güncelleme Tarihi:

Ufak cezalarla geçiştirilemez
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2021 22:26

Hürriyet Ankara’nın ‘Ölüme terk’ manşetinin ardından harekete geçen HAYTAP, bir ilçeden başka bir ilçeye getirilip otoyol kenarında ölüme terk edilen ve 60 yavrudan 24’ü ezilerek ölen köpekler için şikâyet başvurusu yaptı.

Haberin Devamı

Hayvan Hakları Federasyonu(HAYTAP) Ankara Temsilciliği, Gölbaşı’nda 60 yavru köpeği yol kenarına bırakarak 24’ünün ölümüne sebep olan kişilerin cezalandırılması için Kulu Tarım İlçe Müdürlüğü’ne şikayet başvurusunda bulundu. Başvuruyu yapan HAYTAP Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan “Yeni kanuna göre artık ‘hayvana karşı şiddet-öldürme’ gibi durumlar ceza kanununa giriyor fakat vatandaşların veya bizim gibi sivil toplum kuruluşlarının bu noktada suç duyurusu hakkı yok. Tarım ve Orman Bakanlığı bu durumlarda aracı kılındı. Biz de bu nedenle HAYTAP olarak olayın yaşandığı Kulu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne şikâyet başvurumuzu yaptı” dedi. “24 hayvanın can verdiği bu olay birkaç belediye işçisinin alacağı ufak idari cezalarla geçiştirilemez” ifadesini kulalnan Sayılgan, başvuru dilekçesinde şu değerlendirmelere yer verdi:

Ufak cezalarla geçiştirilemez


SÜRÜCÜLERİN GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE ATMIŞLARDIR

“Kulu Belediye Başkanı başta olmak üzere, bu kanunsuz emri verenler ve uygulayanlar hakkında adli soruşturma açılması için suç duyurusunda bulunmanızı talep ediyorum. Her ne kadar sorumlular hakkında idari soruşturma açılsa da kamuoyu vicdanını rahatsız eden bu olay birkaç belediye işçisinin alacağı ufak idari cezalarla geçiştirilemez. Hayvanları Koruma Kanunu, hayvanları eşya statüsünden çıkarmış, ‘hissedebilen, canlı varlıklar’ olarak tanımlamıştır. Belediyeler kanuna göre hayvanları kısırlaştırıp, aşılayıp alındığı yere bırakmakla yükümlüdür. Hayvanları başka bir belediyenin sınırlarına veya kırsal alanlara atmak, görev ihmalinin ötesinde, bilinçli bir şekilde hayvanların ölümüne sebebiyet verildiği için yukarıda anılan kanunları ihlal etmektir ve işlenen suç Türk Ceza Kanunu kapsamındadır. Üstelik bunu yapan kişiler, yoldan geçen sürücülerin de can güvenliğini tehlikeye atmışlardır.”

Haberin Devamı

Konya’nın Kulu ilçesine bağlı belediye kamyonetiyle 19 Eylül’de Gölbaşı’ndaki otoyol kenarına bırakılan 60 yavru köpekten 24’ünün ezilerek öldüğü olayı, Hürriyet Ankara 22 ve 24 Eylül’de gündeme getirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!