Tüp geçitte ‘kaçak’ tehlike

Güncelleme Tarihi:

Tüp geçitte ‘kaçak’ tehlike
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2018 10:12

Ankaralıların en çok kullandığı yaya üst geçitlerinden biri olan Kızılay’daki tüp geçidin zarar gören aydınlatma tesisatının elektrik kaçağına sebep olabileceğini belirten EMO Ankara Şubesi, “Acilen yenileme çalışmasına başlanması ve gerekli düzenleme yapılana kadar yaya trafiğine kapatılması gerek” diye uyardı.

Haberin Devamı

Kentin merkezi Kızılay’da, Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı önündeki yaya üst geçidi, elektrik tesisatı zarar gördüğü için tehlike saçıyor. Yolun karşısına geçmek için çok sayıda vatandaşın kullandığı tüp geçidin elektrik tesisatı, hava koşulları ve dış etkenler yüzünden zarar görmüş durumda. Aydınlatmayı sağlayan floresanların büyük kısmı eksikken, zarar gören armatürler de plastik kelepçe ya da bakır tellerle sabitlenmeye çalışılıyor. Tesisattaki hasarın elektrik kaçağına sebep olabileceğine dikkat çeken Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi yetkilileri, tesisat yenilenene kadar can güvenliği için geçidin kullanıma kapatılması gerektiğini söyledi. Hasarın sebebinin, yanlış malzeme kullanımı olduğunun da belirten Oda yetkilileri, yaptıkları açıklamayla hem yetkilileri hem de vatandaşları uyardı:

TOZA, SUYA DAYANIKSIZ MALZEME

Haberin Devamı

“Elektrik tesisatının yapılması aşamasında yanlış malzeme seçimi yapılmış, IP sınıfına uygun olmayan armatür ve besleme sistemi kullanılmıştır. Üst geçitler toza, neme ve suya maruz kalabilecek konumda olduğu için IP 63/IP 64 sınıfına uygun armatür kullanılması gereklidir. Armatür ‘reflektörlü tip’ seçildiği için kırılma ve bozulmalar, bazılarında ise tamamen parçalanma olmuş. Kimi armatürler, kablo bağı (klips) ile taşıyıcıya sabitlenmeye çalışılmış.
Beslemenin çıkış noktası ile armatürler arasındaki tesisatta kablonun alev yaymaz olması; kabloyu geçirmek için kullanılacak borunun da EMT galvaniz boru veya HF alev yaymaz plastik boru olması gerekmektedir.

CAN KAYBINA SEBEP OLABİLİR

Armatür ve tesisattaki bu hasarlar ilerleyen zamanlarda herhangi bir sebeple elektrik kaçağına neden olarak üst geçitte can ve mal kaybına sebep olabilir. Bu sebeple tüp geçitteki tesisatta acilen bir yenileme çalışmasına başlanması ve mevzuata göre düzenlenmesi gereklidir. Üst geçidin gerekli düzenleme yapılana kadar kapatılması, kapatılmaması durumunda gerekli uyarı levhalarıyla donatılması ve vatandaşların yaşanabilecek tehlikelere karşı uyarılması zorunluluktur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!