Tropik Ankara

Güncelleme Tarihi:

Tropik Ankara
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2022 17:15

İklim değişikliğinin etkisiyle değişen hava koşulları ve gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının azalmasını Hürriyet Ankara’ya değerlendiren Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, '''Tropik Geceler’ dediğimiz sıcaklığın 20 derece ve daha üzerinde olduğu gece sayılarımızda ciddi bir artış gözlenmekte” dedi.

Haberin Devamı

Ankara’da son zamanlarda görülen sıcaklık değişimi, yağış ve fırtınalar küresel iklim değişikliğinin etkilerini gündeme getiriyor. Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, “Sıcaklıkların artışı ile birlikte Ankara gibi mikro ölçekte karasal iklimin hüküm sürdüğü bir şehirde gece ve gündüz sıcaklık farklarının artık azalmaya başladığını görmekteyiz. ‘Tropik Geceler’ dediğimiz sıcaklığın 20 derece ve daha üzerinde olduğu gece sayılarımızda da ciddi bir artış gözlenmekte” dedi.

Tropik Ankara

ORTALAMA SICAKLIK ARTTI

Etkileri her gün daha fazla hissedilen küresel iklim değişikliğini başkent özelinde değerlendiren Fırat Çukurçayır, “Ankara ilinin 1970 yılına göre ortalama sıcaklığı 1.5 derece civarında bir artış göstermiştir. İklim Projeksiyonları, 2040-2071 yılları arasında da bu artışın ortalamalardan 2-3.5 derece arasında bir artış değerine ulaşacağını beklemektedir. 1970 yılından başlamak üzere Ankara’nın ortalama sıcaklığı yaklaşık olarak 11 derece iken; 2021 yılında Ankara’da sıcaklığın yaklaşık olarak 12.5 derece ortalamasına ulaşmıştır” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Tropik Ankara

TROPİK GECE ORANI YÜKSEK

Başkentte yağışların yıllara göre düzensizlikler gösterdiğini dile getiren Fırat Çukurçayır, “Önümüzdeki yıllarda yağışların azalma ve artma eğiliminde olduğunu söyleyebilmek mümkün değildir. Sıcaklıkların artışı ile birlikte Ankara gibi mikro ölçekte karasal iklimin hüküm sürdüğü bir şehirde gece ve gündüz sıcaklık farklarının artık azalmaya başladığını da görmekteyiz. ‘Tropik Geceler’ dediğimiz, sıcaklığın 20 derece ve daha üzerinde olduğu gece sayılarımızda da ciddi bir artış gözlenmekte” dedi.

ŞEHİR SELLERİ YAŞANABİLİR

Altyapının iklim değişikliğine uygun olması gerektiğine dikkat çeken Çukurçayır, uygun olmayan durumlarda şehir sellerinin yaşanabileceğini belirtti. Çukurçayır, şunları söyledi: “Ankara, dünyamızın genelinde olduğu gibi iklim değişikliğinden etkilenmektedir ve etkilenmeye devam edecektir. Yağışların zamansal ve alansal değişimini Ankara ilinde de görmeye devam edeceğiz. Artan nüfus ve şehirleşme ile birlikte bugün olduğu gibi gelecekte de bir aylık yağış miktarının birkaç saat içinde yağdığına tanık olacağız. Yıllık yağış miktarı belki çok değişmeyecek ama aylık ve mevsimlik yağış değerlerinde ciddi salınımlar yaşayabileceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!