‘Toplu taşıma 6 TL olsun’

Güncelleme Tarihi:

‘Toplu taşıma 6 TL olsun’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2021 19:42

Ankara’da otobüs ve minibüslerle toplu taşıma hizmeti veren paydaşlar, ABB’ye verdikleri ortak dilekçe ile, ‘1 Kasım’dan itibaren tam bilet ücretinin 6 TL, indirimli biletin 4 TL, aktarmanın 4 TL, minibüslerde merkez hatların 6 TL, uzun hatların 7 TL olarak uygulanması’nı talep etti.

Haberin Devamı

Başkentte otobüs ve dolmuşla toplu taşıma hizmeti veren ve daha önce de Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne(ABB) zam çağrısında bulunan esnaf temsilcileri, belediyeye verdikleri ortak dilekçe ile toplu taşıma ücretinin 6 TL olmasını talep etti. Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği(TÖHOB) Başkanı Kurtuluş Kara, Ankara Şehiriçi Özel Halk Otobüsçüleri(ÖHO) Esnaf Odası Başkanı Ercan Soydaş ve Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Murat Yılmazer, imzaladıkları ortak dilekçeyi EGO Genel Müdürlüğü’ne sundu. Dilekçede 1.75 TL olarak belirlenen indirimli tarifenin 4 Şubat 2016’dan bugüne kadar değişmediği, tam ücretin ise en son 1 Eylül 2019’da 3.25 TL olarak belirlendiği hatırlatılarak özetle şu ifadelere yer verildi:

‘Toplu taşıma 6 TL olsun’


ÖZ KAYNAKLARDAN KARŞILIYORUZ

“Ülkemizde her yıl, tüm mali değerlerde artış olmasına rağmen gerçekleşen ekonomik artışların, aynı oranda bilet ücretlerine yansıtılmaması sonucunda, olması gereken bilet fiyatları ile uygulanan bilet fiyatları arasındaki fark işletme yapabilmek için kabul edilemez olmuştur. Ekonomik kriterlerin her yıl periyodik olarak yansıtılması halinde, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren uygulanması gereken tam bilet ücretinin 6.55 TL, indirimli bilet ücretinin ise 4.5 TL olması gerekmektedir. Ankara’da hizmet veren tüm toplu taşıma esnaflarımız, bugüne kadar tüm işletme ve yatırım maliyetlerini kendi öz kaynaklarından karşılamak zorunda kalmış ve ekonomik olarak yarınlarını tüketmiştir.

‘Toplu taşıma 6 TL olsun’


TAM 6 İNDİRİMLİ 4 TL OLSUN

Yapılacak bilet ücreti artışlarının, önceki yıllarda gerçekleşen ekonomik artışların dikkatte alınarak yapılması kaçınılmazdır. Alınacak olan UKOME kararında, her yılın temmuz ayının dönem başı olarak belirlenerek, açıklanan ÜFE artış oranları dikkate alınarak, bilet fiyatlarının güncellenmesinin olağan akışına bırakılması gerekmektedir. Siyasi ve idari kaygılardan uzak, tamamen ticari olarak, hayatın olağan akışı ve ekonomik kriterlere göre alınması gereken bu karar elzemdir. 1 Kasım 2021 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, EGO tarafından uygulanan tam bilet tarifesinin KDV dahil 6 TL, indirimli bilet tarifesinin KDV dahil 4 TL, aktarma bilet tarifesinin KDV dahil 4 TL, minibüsler için merkez hatlarda güzergâh ve yolcu ayırt etmeksizin 6 TL, uzun hatlarda 7 TL olarak uygulanmasını talep etmekteyiz.”

‘Toplu taşıma 6 TL olsun’


TALEPLERİMİZ GERÇEKLEŞİRSE GELİR DESTEĞİ İSTEMİYORUZ

Haberin Devamı

Güzergâh talepleri için de mart ayında ortak mutabakat imzalayarak UKOME’ye sunduklarını hatırlatan esnaf temsilcileri, taleplerden minibüsçüler adına olanlardan bir kısmının kabul edilerek uygulandığını, özel halk otobüslerinin taleplerinin ise uygulanmadığına dikkat çekti. Dilekçede bu taleplerin de yeniden görüşülmesi istendi. Ulaşım esnafına gelir desteğinin Meclis kararıyla üç ay daha uzatılmasının gündemde olduğunu da belirten esnaf temsilcileri, “Bilet fiyatlarına beklenilen zammın yapılması ve UKOME’den, Mart 2021 döneminde imzalanan mutabakatta belirlenen kararların geçmesi durumunda, kararların uygulanmaya başlandığı tarih itibarıyla, ABB Meclisi tarafından karar alınsa dahi, gelir desteği ödemesi talep edilmeyeceğini beyan, taahhüt ve kabul etmekte olduğumuzu bildirmekteyiz” ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!